Nisem prav nezaupljiva oseba. A kljub temu sem zelo previdna pri preizkušanju receptov iz novih kuharic.

Izkušnje so me naučile, da ekstatični komentarji zlasti ameriških bralcev, ki ljubijo (pre)slano in (pre)sladko hrano, niso najbolj kompatibilni z mojim iskanjem navdušujoče hrane, ki mi bo odprla svet novih okusov ali pa me opomnila na preizkušene kombinacije, po katerih slovi marsikatera domača kulinarika.

Zato lahko rečem, da je samo peščica kuharic takšnih, ki jim 100% zaupam. In knjiga Oh She Glows je bila prva, ki me je popeljala v svet veganske prehrane in h kateri se po mnogih letih redno vračam.

Knjiga je prevedena tudi v slovenščino (Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar), a sama berem samo izvod v angleščini. Zato utegnem kakšno stvar poimenovati drugače, kot jo boste našli v prevodu. Ali pa je ravno zaradi tega ne boste našli. Ups.

Avtorica se je odločila za polnovredno prehrano na rastlinski osnovi predvsem zaradi zdravja. To odraža njen blog, njen slog pisanja in prav vsak recept v knjigi. K hrani pristopa z ljubeznijo in spoštovanjem, zato njene besede preveva iskreno navdušenje in nalezljiv zanos.

Veganska prehrana je način, kako sem uskladila, kar je v mojem srcu, s hrano na mojem krožniku.

Tudi recepti nosijo prikupna imena, kot npr. Green Monsters, Life Affirming Nacho Dip in Glowing Mojo-ito.

Mogoče gre za domišljijska imena receptov, a za njimi se skriva resnična hrana.

V knjigi Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar ne boste našli receptov z nadomestki mesa ali predelanimi živili. Kot avtorica pravi, je njena prehrana prvenstveno sestavljena iz zelenjave, sadja, polnovrednih žitaric, oreščkov, stročnic, semen in minimalno obdelanih sojinih izdelkov.

Recepti so razdeljeni v 10 poglavij – od zajtrka do stalnic v domači shrambi. Recepti se medsebojno izjemno dopolnjujejo in avtorica ob vsakem posameznem receptu priporoči več drugih, ki bi se prilegli poleg.

Za vse, ki se izogibate določenih živil ali snovi, je dobrodošlo, da so recepti posebej označeni, če so brez sladkorja, brez soje, brez oreščkov, brez žitaric in/ali brez olja. Angela misli na vas.

Vsem začetnikom v veganski prehrani bo prav prišel tudi seznam, kako kvalitetno napolniti svojo shrambo z zdravimi in naravnimi živili, ki so nepogrešljiva, če želite jesti zdravo, a okusno. Angela je zbrala priporočila in kratke opise za mnoge stalnice v veganski kuhinji: od moke in rastlinskega mleka preko oreščkov in stročnic vse do čokolade in sladil. Na koncu knjige so še recepti za živila, ki jih pogosto kupujemo, a bi jih lahko pripravili doma na bolj zdrav in marsikdaj cenejši način (npr. omake, jušne osnove, solatni prelivi …).

Slog kuhanja bi opisala kot ameriško-domač, zato bo blizu marsikateremu ljubitelju jedi, ki razvajajo tako dušo kot telo. Začetnikom bo knjiga ponudila preverjene recepte, na katere se lahko 100% zanesejo. Izkušene domače chefe pa bo navdušila z inovativno uporabo zelenjave (še posebej pri kuhanju za najmlajše) in zlasti obudila njihovo pristno ljubezen do hrane.

Za zaključek bom postregla kar z avtoričinimi besedami, ki najbolje ujamejo poslanstvo knjige Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar.

Dobro počutje se prične s tem, kar jemo, in od tam se kot divji ogenj razširi na ostala področja življenja.

Angela Liddon

Oh She Glows

Odlična veganska kuharica, ki vas bo navdušila, če uživate v zdravih, okusnih in barvitih jedeh.
ocena 4.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Angela Liddon

Oh She Glows

Odlična veganska kuharica, ki vas bo navdušila, če uživate v zdravih, okusnih in barvitih jedeh.
ocena 4.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.