Recept za pečen brstični ohrovt iz pečice se je pri meni že večkrat izkazal za rešitev sezonskih “preglavic”.

Zima ni ravno moj najljubši letni čas. Zebe me. Imam mokre noge in suho kožo. Očala se mi rosijo v zaprtih prostorih.

Pa še tolažbo v hrani težko najdem, ker je ponudba sezonske zelenjave na tržnici dokaj skromna. Zato še toliko bolj cenim jedi, ki iz zimske zelenjave izvabijo sveže okuse in me spomnijo na pomlad.

Prav to uspeva tej sveži polivki – svežina limoninega soka, gorčice in peteršilja predrami uležane zimske okuse brstičnega ohrovta, ki marsikomu niso všeč. Uspešno jih prikrije tudi karameliziran sladkast okus, ki ga med peko razvijeta balzamični kis in javorjev sirup.

Za prste polizat!

  • Zimsko sezonsko kosilo, ki bo všeč tudi tistim, ki ne marajo zime.
  • Samo 10 minut za pripravo, vse ostalo opravi pečica.
  • Popolna harmonija karamelizirane sladkobe in sveže kislosti.

Brstični ohrovt iz pečice + sveža kremna polivka

Enostavno in hitro sezonsko kosilo, ki bo popestrilo vaš zimski jedilnik. Potrebujete samo 10 minut aktivnega časa, vse ostalo opravi pečica.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
Navdih: zimski obup
extraveganza brsticni ohrovt polivka veganski recept
priprava: 10 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 40 min
št. porcij: 2 porciji

Ko vam zmanjka idej za hitro kosilo, pripravite testenine z vegansko sirovo omako (recept ne vsebuje oreščkov). Omaka je pripravljena v 15 minutah.

Sestavine

BRSTIČNI OHROVT

  • 1/2 kg brstičnega ohrovta
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica olja
  • 1/2 žlice javorjevega sirupa
  • česen v prahu
  • sol

POLIVKA

  • 3 žličke tahinija
  • 4 žličke limoninega soka
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • česen v prahu ali 1/2 stroka česna, drobno sesekljan ali stisnjen
  • sol
  • poper

V hladnih dneh se še posebej priležejo enolončnice. Preverite recept za veganski ričet – na dnu objave pa vas čaka priložnost za dodatnih 6 domiselnih enolončnic.

Postopek

BRSTIČNI OHROVT

  1. Korak pred pripravo: ko kupujete brstični ohrovt, izbirajte manjše glavice, ki so še vedno lepo zelene.
  2. Predgrejte pečico na 200°C.
  3. Če imate na voljo samo večje glave, ki so že izgubile svojo svežino, olupite nekaj vrhnjih listov, dokler ne pridete do čvrste notranjosti. Po potrebi večje glave narežite na polovice ali četrtine, da se bo ves brstični ohrovt enakomerno spekel.
  4. Pretresite brstični ohrovt na pekač, obložen s papirjem za peko. Dodajte olje, balzamični kis, javorjev sirup, česen v prahu in sol. Dobro premešajte.
  5. Pecite v dobro ogreti pečici 10 minut in nato premešajte. Nadaljujte s peko še 10 do 20 minut, odvisno od vaše pečice in osebnih preferenc. Po mojem mnenju mora biti brstični ohrovt lepe zapečeno-rjave barve in notranjost mora biti že rahlo mehka. Poskusite in ocenite, ali vam je všeč po teksturi. Okus bomo dodatno izpopolnili s polivko.

POLIVKA

  1. V sekljalniku, multipraktiku ali na roke zmešajte vse sestavine za polivko. Če se vam bo zdela polivka pregosta, dodajte nekaj kapljic hladne vode in premešajte. Če bo preredka, pa dodajte še malo tahinija.

Brstični ohrovt lahko uporabite tudi v azijski specialiteti – praženih riževih rezancih z zelenjavo.

Opombe in namigi

Polivko lahko porabite tudi kot veganski “jogurtov” preliv za solate. Pripravite dvojno količino polivke in hranite v hladilniku do nekaj dni.