Vegansko rikoto lahko uporabite v različnih receptih, ki priporočajo uporabo tradicionalne, mlečne rikote ali skute – od slanih jedi do sladic. (Kot alternativo lahko uporabite tudi priljubljeno mandljevo skuto ali rikoto iz indijskih oreškov).

Za optimalno uporabo vam priporočam, da rikoto pripravite dan prej, preden jo nameravate uporabiti v receptu.

Navedena količina sestavin zadostuje za pripravo približno 800 gramov rikote.

V receptu lahko uporabite domače ali kupljeno sojino mleko. Domače je seveda najboljša izbira, a ne boste zgrešili, če izberete kakovostno kupljeno sojino mleko. Doslej se je kot najboljše izkazalo Bio Primo iz Müllerja – rikota s fotografij je pripravljena ravno s tem mlekom.

Domača rikota iz sojinega mleka in mleka iz indijskih oreškov

Enostavna priprava, le nekaj sestavin in neskončno možnosti za uporabo v kuhinji.

Sestavine

  • sojino mleko – 1 liter 
  • 150 g indijskih oreškov za domače mleko iz indijskih oreščkov
  • jabolčni kis – 7 žlic

Postopek

  1. Indijske oreščke namočimo čez noč (ali vsaj 4 ure). Odcedimo, speremo in dobro zblendamo z  1 litrom sveže vode. Precejanje ni potrebno.

  2. Sojino mleko in mleko iz indijskih oreščkov prelijemo v lonec. Dodamo 1 žlico soli. Segrevamo na srednji temperaturi – vmes s kuhalnico ves čas mešamo – tudi po dnu posode, da preprečimo sprijemanje.

  3. Tik preden zavre, odstavimo in počasi vmešamo jabolčni kis. Postavimo na stran in počakamo pol ure, da beljakovine koagulirajo.

  4. Prelijemo v precejalno vrečko ali gazo in pustimo, da se rikota dobro odcedi (to traja vsaj kakšno uro). Postavimo v hladilnik.