Če imate radi slane prigrizke, je recept za domačo vegansko feto pravi za vas. Postrežete jo lahko z domačimi kruhki iz ponve (recept v nadaljevanju) ali pa – v sezoni – z obilico poletne zelenjave: paradižniki, paprikami, pečeni melancani in bučkami. Tako lahko postane del zelo bogatega zajtrka, domiselne malice ali pa predjedi za vaše goste.
Za pripravo veganske fete potrebujete domačo mandljevo skuto, zato poskrbite, da jo pripravite pravočasno – vsaj en dan prej. Priporočam vam, da pripravite kar dvojno količino, da lahko z ostankom skute pripravite še mnoge druge recepte: skutne njoke, skutne štruklje, cheesecake, piškote in celo potico.


Veganska mandljeva feta

Sestavine
MANDLJEVA FETA
- mandljeva skuta – 1 skodelica (150 ml)
- sol – ¼ žličke
- sušen (zdrobljen) česen – ščepec
- dimljeni čiliji (zdrobljeni) – ščepec
- olivno olje – 1 žlica
KRUHKI IZ PONVE
- ostra pšenična moka – 1 skodelica
- jogurt (sojin, ovseni, kokosov …) – 3 zvrhane žlice
- sol – ½ žličke
- pecilni prah (vinski kamen) – ½ žličke
Če še nikoli niste naredili domače veganske skute iz mandljev, je to odlična priložnost, da preizkusite enostaven recept.
Postopek
MANDLJEVA FETA
- Majhno cedilo (premer 10 cm) obložite z gazo in vanjo preložite skuto, ki ste jo predhodno zmešali z vsemi sestavinami. Z rokami potlačite, robove gaze pa tesno zavijte in zavežite.
- Cedilo postavite nad posodo, vse skupaj pa v hladilnik. Pustite 24 ur, da se skuta popolnoma odcedi in strdi.
- Gazo odstranite, hlebček položite v namazan pekač, premažite z malo olivnega olja in 40 minut pecite v pečici na 200 C.
- Hlebček vzemite iz pečice, pustite, da se ohladi, in postavite v hladilnik. Pred serviranjem prelijte z malo odličnega olivnega olja in potresite z dimljenim čilijem in origanom.
KRUHKI IZ PONVE
- Iz vseh sestavin zamesite voljno testo in ga pustite počivati 30 minut.
- Razdelite na 4 dele, z rokami oblikujte kroglice in razvaljajte (ali raztegnite z rokami).
- Specite v rahlo naoljeni ponvi – na srednje močnem ognju – na vsaki strani približno 2 minuti.
Odkrijte tudi recept za domači fermentirani “sirni” namaz iz indijskih oreščkov.