Domači krekerji so odličen veganski prigrizek za zdravo malico ali grickanje brez slabe vesti. Še posebej, če so narejeni iz polnovrednih in zdravih sestavin. Recept za kvinojine krekerje brez glutena je odlično izhodišče, saj lahko kombinacijo semen in začimb popolnoma prilagodite svojemu okusu ali pa jih vsakič nekoliko spremenite, da se ne naveličate istega recepta. Prepričana sem namreč, da bodo ti krekerji postali stalnica, ko jih enkrat poskusite.

Domači krekerji – recept brez glutena

Okusni in zdravi domači krekerji iz kvinoje, različnih semen in začimb. Pripravite jih za zdravo malico, prigrizek na poti ali brezgrešno grickanje ob filmu.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Recept za kvinojine krekerje brez glutena
priprava: 40 min
kuha ali peka: 1 ura
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 40 min
št. porcij: klasičen pekač iz pečice (cca. 45 x 37 cm)
vegansko enostavno

Sestavine

  • 100 g kvinoje
  • 20 g chia semen
  • 3 do 4 žlice olivnega olja ali stopljene kokosove maščobe
  • 1 žlica limoninega soka
  • ½ žličke soli (lahko tudi manj, če so sončnična semena in gomasio zelo slana)
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 70ml vode
  • 1 skodelico sončničnih semen (jaz sem uporabila popražena in začinjena s tamarijem)
  • ½ skodelice lanenih semen
  • ½ skodelice popraženih sezamovih semen (gomasio)
  • 2 zvrhani žlici kvasnih kosmičev (preveri, da ne vsebujejo glutena)
  • sveže mlet poper,
  • česen v prahu,
  • ½ žličke dimljene sladke paprike v prahu
  • malo čilija

Potrebujete še kakšno idejo za omako, v katero bi pomakali krekerje? Preverite 3 domiselne omake, ki jih je pripravila Klara aka Curryandlove ekskluzivno za Extraveganzo.

Postopek

  1. Kvinojo dobro sperete, prelijete z vrelo vodo in pustite vsaj 30 minut namakati.
  2. Chia semena medtem prelijete z dvakratno količino vode in pustite, da zaželirajo.
  3. Vodo, kvinojo, sodo bikarbono, sol, limonin sok in chia semena dajte v zmogljiv blender in zblendajte, da dobite gosto maso. Predevajte v skledo in dodajte vse ostale sestavine.
  4. Dobro premešajte, nato pa maso prelijejte na pekač, obložen s papirjem za peko, premazan z oljem. Poravnajte s silikonsko lopatko (čez cel pekač) in pecite na 160 stopinj približno 1 uro.
  5. Ko je masa pečena, jo vzemite iz pečice in narežite na poljubno velikost krekerjev.

Krekerji so odlična družba za veganski fermentirani kremni namaz, ki mu lahko dodate tudi zelišča, hren ali pa ga uživate v svoji najbolj osnovni različici. Preverite enostaven recept!

Opomba

Začimbe lahko prilagodite po okusu.