Ko si zaželite veganskega namaza, naj se vaše misli ne ustavijo pri humusu. Na portalu smo že podelili nekaj receptov, ki se jih bo razveselil tudi vaš kruh: baba ganoush, namaz iz pečenih jajčevcev in čičerike, fermentiran “sirni” namaz in namaz iz pečenih paprik in sončničnih semen.

Spodnji recept pa je namenjen vsem ljubiteljem kremnih namazov. V kremno osnovo iz domače rikote (dostop do recepta na dnu objave) sem dodala še sveža zelišča in malo kvasnih kosmičev.

Namaz lahko pripravite v mešalniku, da se zelišča bolj drobno seskljajo in prijetno obarvajo namaz v nežno zeleno. Lahko pa jih sesekljate z nožem in rahlo zmešate z rikoto, da ohranite barvni kontrast. V vsakem primeru bo namaz fantastičnega okusa. Če ste včasih uživali v sirnih ali kremnih namazih, pripravite kar dvojno količino – ne bo vam žal.

Preverite recept za fermentiran “sirni” namaz, pripravljen iz indijskih oreščkov.

Domači zeliščni namaz

Kremast, svež, aromatičen … Recept za domači zeliščni namaz, ki ga lahko namažete na kruh ali uporabite kot odlično pomako.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
domaci_zeliscni_namaz_veganski_recept_extraveganza
priprava: 5 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 10 min
skupni čas: 15 min
št. porcij: Skledica namaza

Sestavine

  • rikota iz sojinega mleka in indijskih oreščkov – 1 skodelica (150 ml) (dostop do recepta v nadaljevanju)
  • drobnjak – 1 pest drobno nasekljanega
  • peteršilj – 2 žlici
  • česen – 1 strok
  • kvasni kosmiči – 1 žlica
  • sol

Namaz si lahko privoščite s kosom kruha ali pa z domačimi krekerji. Preverite recept za brezglutenske krekerje s kvinojo.

Postopek

  1. Vse sestavine za namaz zmešamo v multipraktiku ali pa z vilico v skledici.

Imate radi prigrizke? Preverite pladenj izobilja z dobrotami, ki jih je pripravila Klara aka Curryandlove.

BONUS: recept za domačo rikoto

Za najboljšo teksturo in okus zeliščnega namaza uporabite domačo rikoto, pripravljeno iz sojinega mleka in mleka iz indijskih oreščkov.