Ko si zaželite veganskega namaza, naj se vaše misli ne ustavijo pri humusu. Na portalu smo že podelili nekaj receptov, ki se jih bo razveselil tudi vaš kruh: baba ganoush, namaz iz pečenih jajčevcev in čičerike, fermentiran “sirni” namaz in namaz iz pečenih paprik in sončničnih semen.
Spodnji recept pa je namenjen vsem ljubiteljem kremnih namazov. V kremno osnovo iz domače rikote (dostop do recepta na dnu objave) sem dodala še sveža zelišča in malo kvasnih kosmičev.
Namaz lahko pripravite v mešalniku, da se zelišča bolj drobno seskljajo in prijetno obarvajo namaz v nežno zeleno. Lahko pa jih sesekljate z nožem in rahlo zmešate z rikoto, da ohranite barvni kontrast. V vsakem primeru bo namaz fantastičnega okusa. Če ste včasih uživali v sirnih ali kremnih namazih, pripravite kar dvojno količino – ne bo vam žal.
Preverite recept za fermentiran “sirni” namaz, pripravljen iz indijskih oreščkov.
Domači zeliščni namaz

Sestavine
- rikota iz sojinega mleka in indijskih oreščkov – 1 skodelica (150 ml) (dostop do recepta v nadaljevanju)
- drobnjak – 1 pest drobno nasekljanega
- peteršilj – 2 žlici
- česen – 1 strok
- kvasni kosmiči – 1 žlica
- sol
Namaz si lahko privoščite s kosom kruha ali pa z domačimi krekerji. Preverite recept za brezglutenske krekerje s kvinojo.
Postopek
- Vse sestavine za namaz zmešamo v multipraktiku ali pa z vilico v skledici.
Imate radi prigrizke? Preverite pladenj izobilja z dobrotami, ki jih je pripravila Klara aka Curryandlove.
BONUS: recept za domačo rikoto
Za najboljšo teksturo in okus zeliščnega namaza uporabite domačo rikoto, pripravljeno iz sojinega mleka in mleka iz indijskih oreščkov.