Čas pred prazniki je za marsikoga stresen predvsem zaradi gneče v trgovinah in pomanjkanja časa, da najdemo tisto popolno darilo. Kaj pa če bi se letos iskanja daril lotili nekoliko drugače? Predvsem bolj prijazno do narave in hkrati naše denarnice.
Prazniki imajo lahko prav poseben čar, če se priprav na obdarovanje lotimo nekoliko prej in podarimo nekaj, kar izdelamo sami. Ali pa z nakupom izdelkov podpremo majhne lokalne ponudnike in društva.
Prav darila, podarjena iz srca, pomenijo največ. Še posebno, če je prejemnik, tako kot mi, navdušenec nad naravnimi izdelki in mu tako podarimo nekaj, kar mu je pravzaprav pisano na kožo. Le kaj je lahko lepšega od tega, da ti z darilom nekdo sporoči, da te pozna in da si je vzel čas in ti pripravil nekaj posebnega?
Zato vam bo spodnji seznam idej v pomoč pri izbiri popolnega darila za vam ljubo osebo. Odločite se lahko za eno darilo ali za popolno kombinacijo le-teh. V vsakem primeru bo darilo unikatno.
Seveda pa lahko zbrane ideje uporabite tudi za obdarovanje ob rojstnih dneh, obiskih ali pač kar tako, ker imate nekoga radi.
Darila za ljudi z izbranim okusom
Nekomu, ki je ljubitelj zdrave prehrane in dobrih polnih okusov, lahko praznike zagotovo polepšamo tako, da mu podarimo nekaj domačega. Naj bodo to dobrote iz naše shrambe ali omamno dobra presna čokolada, z izbranimi začimbami. V vsakem primeru težko zgrešimo.
1. Presna čokolada z izbranimi začimbami
Presna čokolada z izbranimi začimbami bo navdušila vse sladokusce. Za izdelavo lahko uporabimo manjše silikonske modelčke, ki bodo vsaki čokoladici dali prefinjeno obliko bombonjere. Ali pa čokolado vlijete v ploščico in nalomite na velike nepravilne kose za bolj avtentičen pridih.
Izdelamo lahko več različnih okusov hkrati, tako da dodamo v osnovno mešanico čokolade različne začimbe. Na tak način bomo ustvarili čokoladice presenečenja, saj bo imela vsaka drugačen okus in bo okuševalca vedno presenetila.
Izdelane čokoladice lahko shranimo v lepo stekleno ali keramično posodo, ki jo okrasimo z naravnimi materiali. Hkrati pa jo bo lahko prejemnik uporabljal za shranjevanje stvari tudi v prihodnje.
Recept za izdelavo presne domače čokolade najdete tukaj.
2. Dobrote iz domače shrambe
Če smo v poletnih in jesenskih dneh pridno pripravljali svojo shrambo, bomo z dobrotami iz nje prav gotovo razveselili nekoga, ki mu domači ekološki izdelki veliko pomenijo.
Domači džemi in marmelade, zelenjavne paste, kimchi, vložena zelenjava, čatni, pesto ali posušeno sadje so le nekatere od številnih možnosti, s katerimi bomo zagotovo navdušili. Shranjeni v lične steklene kozarčke so lahko odlično darilo.
Nekaj idej za pripravo ozimnice najdete tukaj.
3. Aromatični kis
Aromatični kis bo navdušil vse ljubitelje solat, ki se le-tem tudi v hladnejših mesecih ne morejo odpovedati.
Izbrana zelišča namočimo v ekološki, jabolčni kis in pustimo stati približno teden dni ter vsak dan pretresemo. V tem času se bo kis navzel okusa začimb. Po enem tednu ga prelijemo v lepo oblikovane steklenice in okrasimo z nekaj vejicami suhe ali sveže začimbe.
Polne steklenice bodo še privlačnejše, če jim bomo dodali nekaj poprovih zrn, košček ali dva ingverja, česna ali vaniljev strok.
4. Zeliščna sol
Zeliščna sol je odlična popestritev za ljubitelje kuhanja in začimb. Pripravimo jo s suhimi zelišči, ki smo jih med poletjem nabrali na vrtu.
Zelišča in začimbe je najbolje nabrati, tik preden začnejo cveteti. V tem času vsebujejo listi največ eteričnega olja, ki daje rastlinam značilen vonj. Nabiramo jih ob sončnem dnevu in jih posušimo na zraku, povezane v šopke in obešene v topli, suhi in zračni sobi. Ko jih lahko zdrobimo s prsti, vemo, da so primerna za nadaljnjo obdelavo.
Posušena zelišča in sol drobimo v terilniku ali multipraktiku, da se sol obarva z barvo zelišč. Shranimo jo v kozarce za vlaganje, ki jim lahko priložimo leseno žličko in nekaj celih vejic začimb.
Darila za lepotne navdušence
Za tiste, ki se radi pocrkljajo z naravnimi izdelki za nego, bo tovrstno darilo prav gotovo prava izbira. Izdelki, narejeni iz naravnih sestavin, nam negujejo kožo in hkrati pobožajo dušo z omamnimi vonji narave.
1. Solna kopel s sivko in izbranimi eteričnimi olji
Grobo mleta morska sol je odličen dodatek vsaki sproščujoči kopeli. Če ji bomo dodali cvetne liste suhe sivke in ognjiča ter nekaj kapljic eteričnega olja sivke, pa bo takšna kopel delovala tudi pomirjevalno in očiščevalno.
Odlično darilo za vse, ki si radi privoščijo toplo kopel po napornem dnevu, ali za tiste, ki radi kopel privoščijo svojim utrujenim nogam.
2. Sladkorni piling
Sladkorni piling je odličen za odstranjevanje suhe in odmrle kože s stopal in telesa, hkrati pa ima omamen vonj.
Priprava je preprosta. V stekleno posodico s pokrovom dodamo fino mlet, surov, trsni sladkor ter prelijemo z jojobinim oljem, da dobimo gosto maso. Pustimo stati 10 minut in nato po potrebi dodamo še malo olja ali sladkorja, da je masa željene gostote. Nato dodamo eterična olja po izbiri in pustimo stati 24 ur, da se eterična olja prepojijo z ostalimi sestavinami.
Za prazničen čas izberemo kombinacijo eteričnega olja rožmarina in pomaranče. Jojobinemu olju lahko po želji dodamo še nekaj stopljenega kakavovega masla, ki bo pilingu dodal prijetno čokoladen vonj.
Zaradi olja bo po pilingu naša koža gladka, dišeča in nahranjena. Odličen tretma za predpripravo na novoletne zabave.
2. Domače mazilo za ustnice
V hladnih dneh naše ustnice potrebujejo še toliko več pozornosti. Zato so domača mazila za ustnice lahko odlično darilo.
Za izdelavo potrebujemo 1 jušno žlico kakavovega masla, 1 jušno žlico karitejevega masla, 2 jušni žlici mandljevega olja ter 10 kapljic dišečega eteričnega olja npr. limone, sladke pomaranče, ilang ilanga, grenivke ali mandarine.
Nad vodno paro stopimo maslo in olje tako, da v večji lonec nalijemo vodo, vanj pa postavimo manjši lonec, v katerem bomo počasi topili omenjene sestavine. Ko se sestavine utekočinijo, odstranimo posodo iz lonca, vmešamo eterična olja ter premešamo. Nato mešanico prelijemo v prej pripravljene manjše posodice, v katerih bomo balzam hranili.
Pustimo, da se mazilo shladi in strdi, nato pa ga do obdarovanja shranimo na suho in hladno mesto.
4. Olje za zrelo kožo obraza
Olja so lahko odlična dopolnitev naše vsakdanje nege obraza, sploh v zimskih mesecih, saj zaklenejo vlago v kožo in jo hkrati varujejo pred mrazom.
Za zrelo kožo je odlična izbira kombinacija olja črne kumine in olja makadamije, ki jima dodamo eterično olje.
V 10-mililitrsko temno stekleničko kanemo 3 kapljice eteričnega olja geranije. Nato dodamo 5 ml olja črne kumine in 5 ml olja makadamije in nežno premešamo. Stekleničko zapremo in do obdarovanja hranimo v temnem prostoru.
Olje se uporablja kot zadnji korak pri negi kože. Vsako jutro in zvečer ga nekaj kapljic kanemo na dlani ali prste in nežno vtremo v obraz.
Darila za ljubitelje narave
Pri tistih, ki so radi v stiku z naravo na vsakem koraku in jim darila, povezana z njo, veliko pomenijo, gotovo ne bomo zgrešili s katerim od spodnjih predlogov.
1. Domača čajna mešanica
Zeliščni čaji pogrejejo naše telo in imajo hkrati čudovite zdravilne lastnosti, ki nam ne samo v hladnih mesecih pridejo še kako prav. Če imate med svojimi bližnjimi koga, ki je ljubitelj čajev, bo gotovo navdušen nad ekološko mešanico zelišč, ki ste jih sami nabrali in posušili. No, ali pa kupili na tržnici.
Nekaj odličnih idej za mešanice lahko najdete tukaj.
Čajne mešanice bodo na pogled še bolj privlačne, če boste posodo za hranjenje okrasili s vejicami, plodovi ali posušenimi zeliščnimi šopki.
Odlična čajna mešanica za prazničen čas je t. i. božični čaj. Vanjo lahko dodamo posušena jabolka, hibiskus, šipek, cimet, posušene hruške, klinčke in posušene pomarančne koščke.
2. Začimbna mešanica za kuhano vino
Nekateri v prazničnem času raje kot po dobrem čaju posežejo po kuhanem vinu. Te boste gotovo navdušili z začimbno mešanico kvalitetnih ekoloških začimb, ki bodo kuhanemu vinu dodale povsem novo dimenzijo.
Za tovrstno mešanico lahko uporabite plodove šibka, hibiskus, posušene pomarančne koščke, klinčke, cimet in posušena jabolka. Če bodo tudi otroci želeli poskusiti »kuhano vino«, pa lahko mešanico dodate tudi izbranemu čaju.
3. Vrečka za večkratno uporabo iz recikliranih materialov
Če ste spretni pri šivanju, lahko stare, neuporabne kose oblačil ali zaves spremenite v čudovite vrečke za večkratno uporabo. Le-te lahko tudi potiskate ali porišete z barvami za tekstil in jim dodate posebno sporočilo za vsakega obdarovanca.
Vrečke lahko podarimo napolnjene s katerimi od drugih idej za darila ali pa jih preprosto napolnimo z ekološkim sadjem in zelenjavo.
4. Blazinice s češnjevimi koščicami in sivko
Češnjeve koščice se v času, ko se sladkamo z zrelimi češnjami, vsekakor splača shraniti in jih ponovno uporabiti. Odlično namreč shranjujejo toploto in se odlično obnesejo kot grelna blazina ali topel obkladek za boleče uho ali trebušček.
Če koščicam dodamo še posušene sivkine cvetove, bo naša blazinica še omamno dišala. Med segrevanjem se namreč iz zelišč sprostijo aromatične snovi, ki delujejo pomirjujoče.
Za izdelavo lahko uporabite ostanke starega blaga, ki jih sešijete v manjše ali nekoliko večje vrečice in jih napolnite s koščicami in cvetovi sivke. Na koncu zašijemo še rob, skozi katerega smo jih polnili, da dobimo obliko blazinice.
Blazino uporabimo tako, da jo za nekaj minut položimo v pečico, ogreto na največ 150 stopinj Celzija.
Česar ne bomo izdelali sami …
Seveda vsa darila redko izdelamo sami ali pa nam za to kdaj zmanjka časa. Še vedno lahko z nakupom unikatnih izdelkov podpremo lokalne ponudnike, manjša slovenska podjetja ali društva.
Nekaj čudovitih izdelkov slovenskih ustvarjalcev med drugim najdete tudi na Božičnem art marketu v Ljubljani in na Artishu. Pogosto pa se domači ustvarjalci predstavljajo tudi na božičnih sejmih, nemara celo v vašem kraju.
Prav tako lahko, v kolikor voščilnic ne izdelujete sami, z nakupom podprete društva ali ustanove, ki v tem času prodajajo voščilnice svojih varovancev.
S takšnim dejanjem boste dobili unikatne izdelke in polepšali praznike tudi tistim, ki svoj čas, talent in ljubezen vlagajo v izdelavo.
Naj bodo prazniki v znamenju dobrih del, ljubezni, druženja in malih pozornosti z velikim pomenom.