Jajčevci ali melancani so ena izmed najbolj vsestranskih vrtnin, kar pomeni, da lahko zablestijo v marsikaterem receptu. Potrebujejo samo nekaj predpriprave, da se znebite rahlo grenkega okusa (kako, preverite na koncu), potem pa jih lahko uporabite v lazanjah, omakah za testenine, polpetih ali pa jih kar same spečete v pečici! Veganski recepti jih imajo še posebej radi, saj v vsako jed prinesejo globok okus in kremno teksturo.

Niste ljubitelj jajčevcev? Mogoče so vaši spomini travmatizirani z njihovo gumijasto-penasto teksturo in medlim okusom, zato jim dajte še eno priložnost. Preizkusite katerega koli izmed spodnjih receptov in ne bo vam žal!

peceni_jajcevci_veganski_recept_extraveganza

Pečeni jajčevci iz pečice z osvežilno marinado

Pečeni jajčevci z lahko marinado z limoninim sokom in česnom. Lahka in hitro pripravljena poletna jed, ki je lahko del kosila ali lahke večerje.

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza7

Veganski jajčevci alla parmigiana (jajčevci s parmezanom)

Hrustljave in panirane rezine jajčevca z veganskim parmezanom. Prirejena italijanska klasika, ki jo lahko postrežete s testeninami in marinara omako ali pa si jih privoščite kot glavno jed s prilogo.

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza5

Testenine s pečenimi jajčevci, karamelizirano čebulo v paradižnikovi omaki

Jajčevci imajo izjemno radi testenine. Dobro se bodo znašli v kateri koli omaki, ampak nujno morate poskusiti recept za omako s pečenimi jajčevci, karamelizirano čebulo in paradižnikom.

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza3

Polnjeni jajčevci po maroško

Zavijmo še malo bolj južno od Italije! Maroški polnjeni jajčevci vas bodo navdušili z aromatično lečino omako. V receptu boste našli tudi namig za polnjene rolice, če nimate časa ali volje za dolbljenje in peko »ladjic« iz jajčevcev.

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza6

Curry s krompirjem in jajčevci

S svojim nevsiljivim okusom se jajčevci hitro prelevijo v zvezdo katere koli kulinarike. Preizkusite jih v receptu za indijski Aloo Baingan, ki je pravzaprav curry s krompirjem in jajčevci.

Recept za veganski baba ganoush, namaz iz pečenih jajčevcev

Veganski baba ganoush

Pečeni jajčevci so neverjetno kremni in odlična osnova za različne namaze. Tukaj je recept za tradicionalni namaz z Bližnjega vzhoda – baba ganoush.

Preverite tudi seznam najboljših veganskih receptov z bučkami. Od domislenih predjedi do okusnih in sočnih sladic.

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza2

Jajčevci v česnovi omaki po azijsko

Jajčevci v tej bogati jedi zares pridejo do izraza! Odlično se bodo prilegli k rižu ali azijskim rezancem.

bucke_veganski_recepti_extraveganza1

Zelenjavni polpeti z jajčevci

Naša formula 3, 2, 1 za zelenjavne polpete se odlično obnese tudi z jajčevci. Kombinirajte jih s papriko, paradižnikovo mezgo, limoninim sokom, peteršiljem in ne pozabite dodati veliko česna!

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza1

Veganska lazanja z jajčevci in lečo

Pečene rezine jajčevcev lahko uporabite tudi namesto testenin v lazanji. Za nadev lahko uporabite različno zelenjavo ali, kot v receptu Minimalist Baker, uporabite lečino omako s paradižnikom in tofujevo rikoto.

Če se izogibate soji in želite preizkusiti drugačen recept, preverite naš recept za vegansko rikoto iz indijskih oreščkov (recept prejmete na email, če izpolnite obrazec na povezavi).

jajcevci_veganski_recepti_extraveganza4

Ratatouille zloženka

Rezine jajčevcev kar kličejo po zlaganju! Ne samo pri lazanji, temveč tudi pri ratatouille zloženki. V receptu za pečeni ratatouille se jajčevcem pridružijo še bučke, paprike, paradižniki … skratka, prava poletna druščina.

Jajčevci so najbolj srečni v družbi paradižnika, paprik, bučk in ostale sezonske zelenjave. Preverite naš vodič po mesecih in sezonskih pridelkih, da vaše jedi z jajčevci zares pridejo od izraza.

Kako se znebiti grenkega okusa pri jajčevcih?

Če vas pri preizkušanju zgornjih receptov nazaj drži grenak okus jajčevcev, preverite, kako se ga lahko enostavno znebite.

Jajčevce narežite, kot jih boste uporabili v receptu (rezine, kockice, trikotniki …) in jih dobro posolite. Nikar se ne bojte, da pretiravate s soljo, saj jo boste v naslednjih korakih sprali.

Zaenkrat pa pustite jajčevce 15-20 minut, da s pomočjo soli izločijo vse grenčine. Po pretečenem času jih operite v topli ali vroči vodi. Lahko večkrat, vsakič pa jih dobro stisnite, da odstranite čim več vode, soli in morebitnih ostankov grenkobe. Jajčevce lahko sedaj uporabite po receptu.

Fotografije: blogi in spletne strani, do katerih vodi povezava pri vsakem receptu.