V petek se je pričel jesenski Teden restavracij 2018 – teden, ki ga gurmani vedno pričakajo z velikim navdušenjem in visokimi pričakovanji ob obiskih vrhunskih restavracij. Ali se ga lahko veselimo tudi ljubitelji zdrave in veganske hrane?
Oglejte si aktualno vegansko ponudbo na Tednu restavracij jesen 2019.
Kakšna je veganska ponudba?
Letos bo slovenske gurmane razvajalo 100 restavracij, a med njimi samo peščica ponuja veganski meni. Še Dvor Jezeršek, kjer sva lani z Metodom uživala v veganskem meniju, letos ponuja samo mesni in ribji meni.
Nekaj restavracij ponuja tudi zelenjavne menije, ki vsaj po nazivih jedi ne vsebujejo mleka ali jajc. A dokler ni jasno napisano, ne vemo, zato priporočam, da stopite v stik neposredno z restavracijo, ki jo želite obiskati. Jaz sem prejela nekaj pozitivnih odgovorov in njihove menije vključila na spodnji seznam.
Domnevno se lahko marsikje dogovorite, da vam prilagodijo predviden meni. Pokličite in poskusite.
Moram priznati, da so meni ti dogovori rahlo odveč – preveč pojasnjevanj z moje strani in (pogosto) preveč vprašanj ali celo slaba volja z druge strani. Le zakaj bi si tako kvarila apetit?
Zato spodaj predstavljam samo menije restavracij, ki že v osnovi ponujajo veganski meni. Oni s tem podpirajo naše poslanstvo, mi pa podprimo njihovo zaupanje zdravi in kakovostni hrani na rastlinski osnovi.
Preverite, kaj dobrega lahko pojeste med 12. in 21. oktobrom na jesenskem tednu restavracij.
Jesenski Teden restavracij 2018 – kje imajo veganski meni?
Kot digitalka strastno verjamem, da se dobra izkušnja začne že na spletu. Zato me rahlo frustrira, da uradna spletna stran Vivi ne omogoča filtriranja restavracij po vrsti menija oz. dieti.
To je tudi botrovalo tej objavi, da lahko na enem mestu preverite, katere restavracije ponujajo veganski meni.

ISTRIAN BISTRO
Obala 33, Portorož, Slovenija
Veganski meni
Presna pašteta, korenček, motovilec
Slana palačinka, tofu, marinirana zelenjava
Ravioli polnjeni s krompirjem in paradižnikom, krema buče, pečena buča, por in orehi
Hrustljave ohrovtove sarmice polnjene z gozdnimi gobami, mariniran koromač, koromačeva maslena omaka

VANDER RESTAVRACIJA
Krojaška ulica 6-8, Ljubljana, Slovenija
Zelenjavni meni
Pozdrav iz kuhinje
Domači njoki z jurčkovo peno in tartufov crumble
Hrustljave zelenjavne kroglice s 3mi kremami
Pečeno domače jabolko in vijolice

SLON 1552
Nazorjeva ulica 5, Ljubljana, Slovenija
Kontinentalni meni
Pozdrav iz kuhinje
Marinirana zelenjava (zlata pesa, koromač, bučke, mlada špinača, korenček, bela repa), bazilikin preliv, naravni pomarančni sok ter kokosov čips
Rižota tribarvne kvinoje, krema hokaido buče, sojino meso s konkasejem temperiranega paradižnika, lističi rdeče pese, sveže popečene gobice
Presna borovničeva rezina

RESTAVRACIJA AMON
Olimje 24, Olimje, Slovenija
Zelenjavni meni
Paštetka iz melancanov na drobnjakovi kremi, z bučinim kruhom, orehovim maslom, slivovo vinolado, praženimi semeni
Juhica iz bele in rumene koruze s peteršiljevimi in koriandrovimi hrustavčki
Sejtan v reducirani omaki iz mošta, pire iz muškatne buče in pečenih jabolk, blanširana endivja s česnom in orehovim oljem
Ješprenjžota s prekajenim tofujem in kozjanskimi jurčki
Čokoladna pita z izabelino marmelado, kostanjeva in vanilijeva krema, orehovi vetrci

OŠTARIJA
Sokolski trg 2, Dolenjske Toplice, Slovenija
Veganski/brezglutenski meni*
Fižolov pate z glaziranim grozdjem
Marinirani jesenski jurčki na pireju iz peteršilja, rdeča redkvica z medom
Prosena kaša z bučo, praženimi mandeljni in suhimi brusnicami
Sladka čokoladna trojka iz suhih sliv in kostanja
Se boste udeležili jesenskega Tedna restavracij 2018? Kakšne so vaše izkušnje z dosedanjih tednov restavracij?
* Meni je pogojno veganski, saj vsebuje med.
Slike: Vivi, Teden restavracij