Ste se kdaj vprašali, od kje izvira občutenje sreče in radost do življenja? Kaj imajo skupnega srečni in zdravi ljudje? Dobro vemo, da denar sam po sebi ne prinaša sreče, pa ljudje še naprej hrepenijo po bogastvu in finančnem blagostanju. Prav tako sreče ne zagotavlja uspeh, saj poznamo kup nesrečnih zgodb uspešnih ljudi. Kaj je torej zagotovilo za osebno srečo in hkrati tudi zagotovilo za uspeh v življenju? Kaj meni o tem znanost?

Pogled v vedsko literaturo in sodobno znanost

V staroindijskih svetih spisih Vedah, kjer je zapisano najverjetneje najstarejše znanje človeštva, je mnogo besed namenjenih zdravju in sreči. Pa tudi napotkom, ki vodijo do njune izpolnitve. Vedsko znanje je izvor joge, meditacije in znanosti o zdravju, ki jo poznamo pod imenom ajurveda.

Največja vrednost vedske literature pa ni v intelektualnem dojemanju samih tekstov, pač pa v moči zvokov in vibracij besed, ki so izgovarjane (ali poslušane) v izvornem, sanskrtskem jeziku. Kaj to pomeni?

Vedski zvoki odzvanjajo v zavesti tistega, ki posluša ali izgovarja vedska besedila, ti zvoki pa nato povzročajo v možganih in telesu (fiziologiji) vedno večjo urejenost, ki vodi do zdravja. Znanstveniki tej urejenosti raje pravijo koherenca. Kaj ima zvok oz. vibracija z zdravjem, vas najbrž zanima?

Kakšna je razlika med zvočno in glasbeno terapijo? Ali lahko zvok resnično zdravi? Preverite znanstvena dejstva o učinkih zvoka na naše zdravje.

Ko so angleški raziskovalci primerjali zdrave in rakave celice prostate, so z napravami za ojačevanje zvoka zbrali na tisoče zvokov, ki jih ustvarjajo celice (da, naše celice igrajo simfonijo!). Zgolj z razločevanjem harmonij vibracij posameznih celic so lahko znanstveniki nedvoumno določili, katere celice so rakave in katere zdrave.[i]

Biolog Peter Gardner pravi, da je razlika med zdravo in rakavo celico, kot da bi poslušal dva velika orkestra, kjer vsi instrumenti igrajo hkrati. Le da pri rakavem orkestru tuba strašansko fuša.[ii] Prav zato je zelo pomembno, da v življenju počnemo stvari, ki v telesu ustvarjajo prave vibracije in koherenco. (Več o tem v nadaljevanju). Pa tudi, da so naša dejanja v sozvočju z naravnimi zakoni.

Koherenco lahko preprosto izmerite tudi med meditacijo. V primeru transcendentalne meditacije (TM), ki je najbolj učinkovita meditacija za ustvarjanje koherence in višjih stanj zavesti, vam znanstveniki na glavo poveznejo čepico z obilo kabli (EEG – elektroencefalogram), nato pa merijo možganske valove (električno aktivnost različnih predelov možganske skorje).

Običajno so ti valovi pri človeku precej neusklajeni, nekoherentni. Med samim izvajanjem transcendentalne meditacije pa je valovanje možganov izjemno urejeno, koherentno. Kar približno 90-odstotna možganska koherenca se pojavi med samo transcendentalno meditacijo, kar je izjemno visok odstotek, če vemo, da običajna možganska usklajenost dosega zgolj 15–20 %. Torej tudi možgani lahko igrajo kot uigran simfonični orkester!

Spoznajte prednosti transcendentalne meditacije, ki je znanstveno dokazano najučinkovitejša tehnika za izkušanje višjih stanj zavesti.

Znano je, da izbran zvok (vibracija) ustvarja koherenco v fiziologiji, kar je ključnega pomena za doseganje zdravja in občutenje sreče. Ne pozabite, tudi mantra pri meditaciji deluje po principu zvoka! Znanstvene raziskave nedvoumno ugotavljajo, da ko je naš organizem zdrav, odražajo ritmične in harmonične vibracije koherenco na najglobljih ravneh fiziologije. Pa sta zdravje in sreča povezana?

Kaj ima zdravje s srečo?

Gotovo poznate človeka, ki je zdrav in nesrečen. Zagotovo pa ne poznate človeka, ki je bolan in srečen. Mogoče zgolj tistega na smrtni postelji, ki je kljub bolezni vesel, da je živel polno življenje in ničesar ne obžaluje.

Ampak če je zdravje povezano s srečo, ali ni potem res, da bi moral biti tisti, ki je zdrav, potem tudi srečen? Temu, seveda, ni tako, saj se bolezen običajno ne pojavi kar čez noč.

Naš organizem je zmožen prenesti leta in desetletja nezdravih navad (alkohol, poživila, cigarete), kroničnega pomanjkanja spanja, obupne, nezdrave hrane, sedenja in neaktivnosti, negativizma in slabe volje … Zato je lahko nekdo brez vsakršnih simptomov bolezni, a je njegovo telo (organizem) kljub temu utrujeno in bolno.

Prav tako ne smemo optimizma in nasmeha zamenjevati s srečo. Moj žal že pokojni prijatelj je bil vedno nasmejan in pripravljen na dobro šalo. Bil je pozitiven, a globoko v sebi nikoli zares srečen. Ko sem ga ob priložnosti vprašal, če je resnično srečen, saj sem v njegovih očeh redko zaznal iskro pristnega veselja do življenja, mi je odkrito priznal, da s šalami in smehom odganja nihanja razpoloženja in slabe trenutke, ki ga težijo in vlečejo navzdol.

Zakaj imajo smejalne gube tudi žalostni ljudje?

Naše zdravje torej ni zgolj povezano z odsotnostjo bolezni, kot so nas nekdaj učili. Pa tudi ni vsak na videz zdrav človek a priori srečen.

Na zdravje in kvaliteto našega življenja vplivajo mnogi ključni dejavniki: kvalitetna prehrana, meditacija in joga, dovolj gibanja in rekreacije, krepilen spanec, pa tudi naša pozitivna naravnanost. Kar velja tudi obratno, seveda. Vsi dejavniki torej, ki v naših telesih predvsem na najglobljih ravneh fiziologije ustvarjajo koherenco.

Katere so aktivnosti in navade, ki ustvarjajo koherenco?

Pomembno je, da se v življenju posvetite sebi in svojemu napredku. Šele nato boste lahko oseba, ki bo druge podpirala v polni meri in jim stala ob strani.

Koherenca ni nekaj, kar nekateri prejmejo z rojstvom, drugi pa ne, temveč jo ustvarjamo sami. Najdemo jo praktično v vsem in povsod, zato ne potrebujemo znanstvenikov in raziskav, da bi sprejemali prave odločitve.

Redna vadba joge in transcendentalne meditacije dokazano ustvarja koherenco v fiziologiji. Ekološka, polnovredna hrana ima zagotovo več urejenosti od s pesticidi pridelane in obdelane hrane. Čista pitna voda je edina alternativa onesnaženi vodi in sladkim pijačam ali kavi. Gibanje in aktivnost dokazano bolj blagodejno vplivata na naš organizem od sedenja na kavču in prostočasne lenobe.

Kako boste živeli, je prepuščeno vam. Katere odločitve boste sprejemali, prav tako. Vsak dan si prizadevajte, da boste srečni in zdravi. Saj si to zaslužite, kajne?

Viri 

[i] Robert Keith Wallace idr., The Coherence Effect, Armin Lear Press, Colorado, 2020, str. 11.

[ii] Corey Binns, Do Cells Make Noise?, Popsci, 28. januar 2008, https://www.popsci.com/scitech/
article/2008-01/do-cells-make-noise/
.