Kuhanje kostanja v ekonom loncu je zelo enostavno in se ga lahko lotite, tudi če nikoli prej niste kuhali v ekonom loncu.

Prednosti v primerjavi z običajnim kuhanjem

  • Kostanj, ki ga skuhamo v ekonom loncu, je skuhan 3- do 4-krat hitreje. Tako si ga lahko privoščimo, kadar koli si ga zaželimo.
  • V ekonom loncu lahko kuhate z veliko manj vode kot pri običajnem kuhanju. Zato kostanj ohrani bolj poln okus.
  • Poleg prihranka časa vam kuhanje v ekonom loncu prinaša tudi prihranek energije in vode.

V nadaljevanju boste našli tudi priročen namig, kako na najenostavnejši način olupiti večjo količino kostanja, ko ga potrebujete za druge recepte.

Navodila za kuhanje kostanja v ekonom loncu

  1. Kostanj dobro operite v mlačni vodi.
  2. Prestavite ga v ekonom lonec in dolijte približno 2 dcl vode. Ne pozabite, da ekonom lonec hrano kuha s pomočjo pare, zato ni potrebno, da je ves kostanj potopljen v vodi.
  3. Na močnem ognju segrejte do visokega pritiska v ekonom loncu. Kuhajte na visokem pritisku do 5 minut. Ugasnite ogenj.
  4. Pustite 5 minut, da pritisk nekoliko popusti, potem pa ga ročno sprostite (s sproščanjem ventila na pokrovu ekonom lonca in/ali mrzlo kopeljo v pomivalnem koritu).
  5. Zaradi zelo visoke temperature v ekonom loncu pustite kostanj, da se malenkost ohladi, preden ga potrežete.

Odkrijte vodič, kako začeti kuhati v ekonom loncu – od zelenjave in krompirja do riža in stročnic.

Kako olupiti kuhan kostanj

Kuhan kostanj je odličen prigrizek za vso družino. V tem primeru ga ponavadi sproti lupimo in jemo.

Ko pa potrebujemo večjo količino kuhanega kostanja oz. kostanjevega pireja, pa je lahko lupljenje kostanja precej dolgočasno opravilo.

Takrat vam lahko pride prav stiskalnik za česen. Preverite, kako!

Lupljenje kostanja s stiskalnikom za česen

Kostanj skuhajte po zgornjih navodilih in ga nekoliko ohladite, da ga lahko brez težav z nožem prepolovite.

Potem polovičke kuhanega kostanja na deski za rezanje ali krožniku pritisnite s stiskalnikom za česen.

Na sliki je stiskalnik za česen znamke Joseph Joseph, a našli ga boste tudi pri drugih znamkah.

Uporabite stiskalnik, ki deluje na enak princip kot stiskalnik na zgornji sliki, saj bo vaše delo mnogo lažje kot s klasičnimi stiskalniki, kjer bi morali polovico kostanja položiti v odprtino stiskalnika in z zapiranjem kostanj iztisniti ven. To je mnogo bolj zamudno, saj morate iztiskati vsak kostanj posebej in sproti čistiti stiskalnik. V primeru stiskalnikov, ki delujejo podobno kot tlačilec za krompir, pa je delo prijetnejše, hitrejše in predvsem enostavnejše.

Na zgornji površini stikalnika boste namreč dobili pretlačen kostanj, na deski ali krožniku pa bodo ostale potlačene lupine, ki jih lahko zavržete.

Uživajte v kuhanju kostanja!

Preverite tudi recept za odlično kostanjevo juho. Popolna poslastica za jesenske dni!