Že ko stopite z živahne Trubarjeve v Libanonske meze lahko začutite, da se čas prične ustavljati. Sodoben orientalski ambient, zapeljiva glasba, nasmejano osebje … prav vsak vidik poskrbi za pristno gostoljubje in vaše dobro počutje. Ko se šele dobro umeščate, vam že ponudijo pravo arabsko kavo s kardamomom.

A to je samo uvod v bogate, presenetljive in predvsem mnoge okuse, ki jih lahko doživite v Libanonskih mezah.

Četudi z Metodom pogosto in zelo rada zavijeva v Libanonske meze na hiter prigrizek ali upočasnjeno prepuščanje mezam v dvoje, se mi zdi njihova ključna prednost v gostiji za večje skupine.

Libanonske meze so namreč iz mnogih razlogov enkratna izbira za večje in raznolike družbe (nekje do 15 ljudi).

  1. Široka izbira veganskih, vegetarijanskih in mesnih jedi. Prav nihče ne bo prikrajšan. V jedilniku jedi sicer niso sortirane po dietah (delijo samo mesne in vegi meze), a je vsak član osebja odličen sogovornik glede sestavin posamezne jedi. Osebje odlično pozna alergene v jedeh, zato ponudbo prilagodijo tudi posebnim dietam ali znajo svetovati, kaj izbrati.
  2. Nikomur se ni treba odločiti samo za eno jed, saj ponudba temelji na kombiniranju različnih mez po lastnem okusu. To tudi pohitri in olajša naročanje za velike skupine. Zakaj bi porabljali čas s stremljenjem v jedilnik, če lahko uživate v druženju?
  3. Ambient je izjemno prijeten in s svojim sodobnim orientalskim temperamentom spodbuja posedanje ter pristno druženje. Tudi osebje ni namrgodeno, če želite še kaj naknadno naročiti ali še s kakšno rundo pijače podaljšati obisk. Včasih lahko tam ostanemo tudi po več ur.

Kaj smo jedli?

To je naš standardni nabor veganskih jedi v Libanonskih mezah, ki so z dvojno porcijo krompirčka ravno dovolj za 3 osebe.

To je tudi izhodišče za kateri koli obisk, ker brez teh jedi obisk Libanonskih mez zame enostavno ni popoln. Če smo ekstra lačni ali je večja skupina, pa naročilu dodamo še eno pomako (humus ali baba ghannouj) in solato tabbouleh.

Ob vsaki pojedini dobite zraven še sveže pečen arabski kruh.

libanonske meze veganska ponudba extraveganza ocena

Opis jedi si sledi v smeri urinega kazalca, začenjamo pa desno zgoraj in zaključujemo na sredini.

Falafel

Vsem dobro znani polpetki iz čičerike in peteršilja, ki jih na krožniku spremlja sveža in vložena zelenjava (kumare, korenje, repa, paradižnik, zelena solata) in humus ali baba ghannouj, če naročite vegansko različico. Sicer dobite grški jogurt s kumarami v stilu tzatziki pomake.

Falafli so ocvrti v olju, a niso premastni in ohranijo svojo rahlo teksturo. Eni najboljših pri nas.

Batata Harra

Pečen krompirček z narezanim čilijem, o katerem ne morem prav nič posebnega napisati. Krompirček je lepo pečen, ravno prav masten in tudi hrustljav, če ne stoji predolgo na mizi. A na koncu je še vedno samo pečen krompir s čilijem.

Metod je nad njim navdušen, jaz pa ga naročim, ker imam rada krompir in ogljikove hidrate.

Muhammara

Enkratna pomaka iz pečene rdeče paprike, orehov in čilija. Meni je všeč predvsem mazljiva tekstura in bogat okus paprike in orehov. Čili pa bolj kot ostrino in pekočost doda zgolj rahlo svežino, ki vas vabi k naslednjem zalogaju.

Fattoush

Ob našem zadnjem obisku je bil fattoush, ta sicer fantastična solata, pripravljen v nenavadni, mnogo skromnejši različici. Zelena solata je bila narezana na ozke trakove in hrustljavega ocvrtega arabskega kruha sploh ni bilo.

Vse skupaj se je žalostno posedlo, ker ni bilo robustne teksture, ki sicer s svojo zračnostjo daje odlično kuliso za raznolike okuse fattousha – sumak, granatno jabolko, meta, limonin sok.

Kljub temu je bila solata zelo okusna in ni pokvarila vsesplošnega zadovoljstva. A za naslednjič vseeno upam, da se vrne klasična verzija fattousha.

Dodano: fattoush je že v svoji original izvedbi, preverjeno že večkrat.

Foul Mdammas

Zmečkan bob s paradižnikom in začimbami. Po opisu in videzu bi pričakovali izjemno težko kmečko jed, a je tekstura (tudi za nas neljubitelje stročnic) neverjetno zračna in nekako puhasta. Zelo okusno in zaradi paradižnika tudi osvežilno.

Libanonske meze na svoji spletni strani pravijo, da je jed idealna za hladne zimske dni, a meni se zdi, da bo ljubiteljem stročnic in jedi na žlico teknila tudi sredi poletja – prav zaradi svežine paradižnika in prijetne teksture.

Fatayer Sbenegh

Špinačni trikotnički, ki so se na moj seznam go to mez prikradli šele pred kratkim. Gre za hrustljave trikotnike iz listnatega testa, polnjene z najbolj pristnim nadevom iz špinače. Ker ni nobenih klasičnih »skutnih« ali »smetanovih« dodatkov, špinača res uspe razviti poln zelenjavni okus.

Samo za prave ljubitelje zelenjave in tiste, ki s seboj nosijo ogledalce, da po obedu preverijo medzobne prostore.

Kaj naročiti naslednjič?

Mi bomo zagotovo naročili zopet enako.

Mogoče bi se pred naročilom samo prepričala, ali je pot v fattoush sedaj našel tudi hrustljavi kruh. Zaradi fantastičnega okusa bi solato naročila ne glede na odgovor.

Edino, kar mi v Libanonskih mezah manjka, so veganske sladice. Nekoč so jih ponujali, a so jih zaradi slabega povpraševanja opustili.

Mogoče jih kdaj spet uvedejo, da si lahko res pričaramo celostno arabsko izkušnjo – od prvega požirka kave s kardamomom do zadnjega zalogaja baklave s pistacijami. Do takrat pa je po okusu in lokaciji precej blizu tudi 100% pistacijev sladoled v Cacau.

Extra ocena

5/5

Extra info

Libanonske meze in drugi užitki
Trubarjeva 45
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
torek – četrtek: 11:30 – 22:00
petek, sobota: 11:30 – 23:00
nedelja, ponedeljek: zaprto

Cene
vegi meze 4-8 €

Ambient

zelo prijeten in gostoljuben prostor, ki v svoj objem sprejme tako ljubimce, ki ob vrhunski hrani iščejo kotiček za zaljubljen klepet, kot tudi večje družbe, ki se rade sprostijo in se poveselijo | poleg raznolikih miz in mizic je ob vhodu na voljo tudi okrogla miza z velikimi tabureji za pristnejšo arabsko izkušnjo | spomladi in poleti prija tudi posedanje pri mizicah pred lokalom, a takrat ste prikrajšani za krasen, skoraj sramežljiv orientalski pridih ambienta

Dostop

Avto lahko pustite na plačljivih parkiriščih v sosednjih ulicah. Sicer se lahko zapeljete tudi s kolesom in ga pustite nasproti vhoda. Vhod je nekoliko nižji od ulice in zahteva premagovanje nekaj stopničk.

Fotografije: Libanonske meze in Extraveganza.