Avtor te zelo pomembne knjige, Marc Bekoff, je profesor ekologije in evolucijske biologije na Univerzi v Koloradu v ZDA. Skupaj s priznano primatologinjo Jane Goodall sta ustanovila organizacijo Etologi za etično ravnanje z živalmi, katere namen je razvijati in vzdrževati najvišje etične standarde v primerjalnih etoloških raziskavah, ki se izvajajo na terenu in v laboratoriju. Bibliografija tega priznanega etologa je izjemna, saj je napisal preko 1000 člankov in (kot avtor in soavtor) objavil 30 knjig ter uredil 3 enciklopedije.

Knjiga The Emotional Lives of Animals (Čustveno življenje živali) je še ena od knjig, katere slovenski bralci žal nimamo možnosti brati v slovenskem prevodu. Predgovor h knjigi je spisala sama Jane Goodall, ki je z bralci delila tudi nekaj osebnih, profesionalnih ovir, s katerimi se je kot znanstvenica soočila na začetku svoje izjemno plodovite poti.

Omenjena knjiga je ena najpomembnejših knjig s področja čustvenega življenja živali, saj je avtor dolgoleten, aktiven raziskovalec čustvenega sveta živali, zato svojih ugotovitev ne naslavlja na bralca, da bi mu dokazal očitno (torej, da živali premorejo izjemno bogato čustvovanje), temveč da bi se (vsi mi, vključno z znanstvenim svetom) končno premaknili z mrtve točke ter začeli ugotavljati, zakaj so se čustva sploh razvila. Če so torej živali preprosto bitja brez posebnih, dejanskih čustev, kako/zakaj so se potem v evolucijskem pogledu razvila človeška čustva?

Avtor piše med drugim o tem, kako so (divje, torej neudomačene) živali zaščitile oziroma rešile ljudi pred gotovo smrtjo. Piše o smehu in humorju živali, o njihovem očitnem uživanju v igri, druženju ter življenju nasploh, piše o žalosti živali, o žalovanju, ki ga globoko prizadete živali izražajo, o bolečini, ki jo čutijo in izražajo ob ločitvi ali smrti, piše o veselju, ljubezni in materinstvu – Bekoff torej piše o tistih vrednotah in »kategorijah«, ki jih povezujemo z ljudmi in se še kako intenzivno in doživeto pojavljajo tudi v svetu živali.

Knjiga The Emotional Lives of Animals je še eno pomembno branje za vse, ki ljubijo živali in ki želijo izboljšati življenjske pogoje, v katerih živijo živali po vsem svetu. Pomembna knjiga je tudi za vse tiste razmišljujoče, ki omahujejo v aktivni drži priznavanja pravic živalim ali ki jim primanjkuje argumentov ob neskončnem dokazovanju, ali živali res občutijo ljubezen in radost življenja. Knjiga je ravno dovolj kratka, da jo zmorejo prebrati tudi možgani, nevajeni znanstvenega pristopa, in ravno dovolj dolga, da bi lahko bralci z znanstvenimi dognanji o živalih počasi spreminjali svoje mišljenje in svet, v katerem živijo, na bolje. Če bi to, seveda, želeli.

Knjiga priznanega profesorja je kot nalašč tudi za vse nas, ki ljubimo svet in življenje ter ki z globoko empatijo zremo na svet in življenje v njem.

Preberite tudi oceno knjige: Bleating Hearts: The Hidden World of Animal Suffering – nujno branje za vse, ki se iskreno in brez očitkov borijo za priznanje pravic živalim.

Mark Bekoff

The Emotional Lives of Animals

Pomembno branje za vse, ki ljubijo živali in ki želijo izboljšati življenjske pogoje, v katerih živijo živali po vsem svetu.
ocena 4.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Mark Bekoff

The Emotional Lives of Animals

Pomembno branje za vse, ki ljubijo živali in ki želijo izboljšati življenjske pogoje, v katerih živijo živali po vsem svetu.
ocena 4.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.