Otroci so radi divji, bosonogi, umazani in neustrašni raziskovalci. To je njihova prava narava. Pustimo jim biti svobodni. V gozdu, na travniku, ob reki, nekje v tišini neokrnjene narave, kjer lahko spet najdejo sebe. Tam utihne hrup ponorelega sveta, naša pozornost se lahko umiri in tam je prostor za sanje, za pogum, za brezmejno domišljijo. Tam čarobni svet postane resničnost.

Zato je pomembno, da otroci (spet) najdejo svojo pot v naravo. Pri tem imamo seveda ključno vlogo tisti, ki otroke vzgajamo ali z njimi delamo na kateri drug način. Narava je namreč del tega, kar smo. Del naše biti. Čas v naravi in v stiku z zemljo nas pomirja, prizemlji, regenerira in krepi naš imunski sistem.

Po drugi strani pa je danes bolj kot kdaj koli pomembno, da se generacije, ki prihajajo, naučijo spoštovati naravo in njene prebivalce. Kajti vsi vemo, kako nespoštljivo, v imenu napredka, danes izgubljamo občutek, kaj je ključnega pomena za nas. Brez narave nas ni. Brez narave ni našega doma, naše hrane, ni zraka niti vode. Ko se tega zavemo, pa lahko s pomočjo igre, zgodb in ustvarjanja na prijeten način otrokom približamo svet narave. Kajti spoštujemo in ohranjamo tisto, kar nam je ljubo.

Odkrijte tudi praktične načine, kako lahko otroci skrbijo za naravo in okolje.

Naša naloga torej je, da otrokom pomagamo, da se zaljubijo v naravo. Da pa bo to mogoče, jo morajo spoznati, začutiti, okusiti, biti del nje, se je dotakniti z rokami in srcem. In s tem, ko spoznavajo naravo, spoznavajo tudi sebe.

Spoznavanje z naravo poteka na več nivojih.

V naravo z najmlajšimi

Mlajši otroci bodo naravo spoznavali predvsem s pomočjo svojega telesa. Če jim bomo pustili čas in prostor, bodo sposobni več ur obračati liste, premikati kamenčke, opazovati mravlje in brkljati po zemlji. Spoznavali bodo, kakšne so stvari na otip, kako dišijo, kakšne zvoke spuščajo ali kakšen je občutek, ko se bosonogi odpravijo na sprehod po gozdnih tleh.

Pustimo jim možnost, da odkrivajo naravo, ki je veliko bolj vznemirljiva, zanimiva in pomembna kot katera koli igra ali igrača, ki jim jo lahko kupimo.

Malo večji otroci in narava

Malo večji otroci začenjajo naravo spoznavati tudi skozi svoj um. Z njimi že lahko opazujemo različne živali, jih poimenujemo in se o njih pogovarjamo. Zanimivo jim bo odkrivati živalska bivališča in razmišljati o tem, kaj različne živali počnejo, jedo in kako se oglašajo. Spoznavali bodo drevesa in druge rastline. Z njimi lahko nabiramo užitne plodove in divje rastline ter se pogovarjamo o pomenu divje hrane za naše zdravje.

Spoznajmo naravo s srcem in dušo

Vsi otroci pa bodo naravo spoznavali tudi s srcem in dušo. Tukaj se začne prava čarobnost naravnega sveta. Tukaj pridejo na vrsto zgodbe, pravljična bitja, učenje veščin in spoznavanje sebe v naravi. Tukaj se rojeva njihova ustvarjalnost.

Pravljice in zgodbice o naravi

Pripovedovanje pravljic v gozdu ali na travniku je zelo preprosta tehnika, ki pomaga otrokom, da se lažje povežejo z naravo. Najlepše zgodbe se seveda rodijo v našem srcu in tako lahko nastanejo povsem spontano iz dražljajev, ki jih opazujemo okrog sebe. Zgodbe, ki jih pripovedujemo v objemu narave so še posebej močne, saj se otroci tam počutijo varne in se lažje odprejo in zaupajo. Tako lahko s pomočjo pripovedovanja zgodb lažje razrešimo tudi njihove težave ali travme.

Če nismo najbolj vešči pripovedovanja, lahko poiščemo lepe knjige z zgodbami narave in jih otroku preberemo. A vendar je ključnega pomena prav spontanost. Da smo se pripravljeni prepustiti trenutku in dopustiti, da pride iz nas na površje tisto, kar želi priti. Tudi otroci lahko sodelujejo pri zgodbah in tako soustvarjajo ter sodelujejo, kar sta dve zelo pomembni veščini, ki nas ju uči narava.

Skozi tovrstne zgodbe nam lahko živali pripovedujejo o svojem domu, vile nam pustijo pismo in nam prišepnejo čarobne skrivnosti, drevesa nam zaupajo kaj vidijo in slišijo v času svojega življenja … Preprosto ni omejitev, kaj vse lahko izvemo in spoznamo na zabaven način.

Raziskovanje narave skozi gibanje

Gibanje je kot rokovanje z naravo. Plezanje čez podrta debla ali na drevesa, preskakovanje potočka, hoja v zelo strm klanec in navzdol, premagovanje naravnih ovir in kamnov. Vse to je del raziskovanja narave in njenih čarov. Po gibanju pa pride na vrsto čas za umiritev in tišino, čas za počitek. To je trenutek, ko se ustavimo in prisluhnemo gozdu, reki ali travniku. Tako damo otroku možnost, da predela svoja doživetja in se poveže z naravo in s seboj.

Še ena čudovita tehnika povezovanja je ustvarjanje iz materialov, ki nam jih ponuja narava. Ko pustimo, da otroške roke pridejo v stik z nečim surovim, neobdelanim in iz tega nastanejo umetnine. Gre za zabavno aktivnost, ki otrokom pomaga, da se umirijo in prizemljijo ter povežejo.

V nadaljevanju članka vas čaka 10 idej, kako lahko z otroki ustvarjate v naravi. Preverite!

Ne glede na to, za kateri predlog se odločite, pustite otroški domišljiji in kreativnosti prosto pot. Otroci naj čim več stvari ustvarjajo samostojno in brez naše pomoči. V kolikor je to potrebno, jim dajmo le nekaj smernic. Manjšim otrokom pomagamo pri tistih delih ustvarjanja, kjer ocenimo, da res še ne bodo zmogli sami ali pa bi bilo to za njih lahko nevarno.

Narava ponuja kopico ustvarjalnih dogodivščin v vseh letnih časih. Zato izkoristite njeno čarobnost in preživite več časa s svojimi otroki v njenem objemu.

10 predlogov za ustvarjanje z otroki v naravi

Preverite nadaljevanja članka, kjer vas čaka 10 predlogov, kako lahko z otroki ustvarjate v naravi.