Če ste tudi vi sladkosnedi in ste letos že spet zamudili primorski Festival kakijev, ste na pravem mestu! Z vami delimo veganski recept za zelo sočno pecivo s kakijem, ki je brez glutena, mleka in jajc. Preprosta sladica s kakijem ne bo samo všeč ljubiteljem zlatega jabolka, temveč tudi zvestim čokoholikom.

Kljub temu, da toplotno obdelan kaki nima močnega okusa, se v tem receptu lepo zlije z okusi prave, temne čokolade, suhih fig in ajdove moke ter ustvari nove jesenske okuse.

No, pa zavihajmo rokave!

Vegansko pecivo s kakijem in čokolado, brez glutena

Sočno pecivo s kakijem in čokolado, ki bo navdušilo vse ljubitelje blagega okusa kakija kot tudi zveste ljubitelje čokolade. Pecivo ne vsebuje glutena, mleka ali jajc.
Avtorstvo: Ana Kovač
veganski čokoladni kakijev kolač brez glutena recept extraveganza
priprava: 25 min
kuha ali peka: 1 ura 25 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 50 min
št. porcij: pekač velikosti 12 x 22 cm (po notranjih robovih)

Sestavine

  • 50 g temne čokolade (npr. 70 % delež kakava)
  • 80 g ajdove moke
  • 115 g lešnikove moke (glejte opombe)
  • 70 g ovsenih kosmičev
  • 2 JŽ (12 g) pravega ali presnega kakava
  • 1 MŽ (cca. 8 g) pecilnega praška iz vinskega kamna
  • ½ MŽ (cca. 4 g) sode bikarbone
  • ščepec morske soli
  • ½ MŽ cejlonskega cimeta
  • 1 MŽ vanilijevega ekstrakta
  • 50 g hladno stiskanega kokosovega olja + za pekač
  • 35 g kokosovega sladkorja
  • 2 velika kakija, sorte vanilija (dovolj zrela in sladka, a dovolj čvrsta)
  • 150 g suhih fig
  • 1 zrela banana
  • 1 JŽ chia semen + 7 JŽ lešnikovega ali drugega rastlinskega mleka

Če imate radi kolače in sladke kruhe, nikar ne spreglejte recepta za odličen veganski bananin kruh brez glutena.

Postopek

  1. Najprej v skodelici namočimo chia semena v lešnikovem mleku. Medtem ko pripravljamo ostale sestavine, chia semena vsake toliko premešamo z žličko, da se ne sprimejo. Drugo posodico s kokosovim oljem rahlo segrevamo, dokler se olje povsem ne raztopi in postane tekoče.
  2. V večji posodi zmešamo ajdovo moko, lešnikovo moko, ovsene kosmiče, kakav v prahu, pecilni prašek iz vinskega kamna, sodo bikarbono, cejlonski cimet in sol. Nato v manjšem multipraktiku na hitro zmeljemo čokolado v čim manjše koščke, ob tem bodite previdni, da se ne segreje in topi (v kolikor nimate multipraktika ali podobne naprave s S-rezilom, čokolado fino nasekljamo z nožem – prej jo lahko postavimo v zamrzovalnik za 10 min). Čokolado vsipamo v zgornjo mešanico.
  3. Na krožnik naribamo oba kakija (lupljenje ni potrebno). Po želji lahko pred ribanjem obema kakijema odrežemo ”kapo”, za dekoracijo. Suhe fige razpolovimo oz. narežemo na tretjine (odvisno od velikosti).
  4. Na drugem krožniku z vilicami speštamo banano. Namočenim chia semenom vmešano vanilijev ekstrakt, nato pa jih prelijemo v večjo posodo. Dodamo kokosov sladkor in dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Nato dodamo speštano banano in stopljeno kokosovo olje ter ponovno dobro premešamo.
  5. Pečico segrejemo na 180°C.
  6. Mokro mešanico iz chia semen in banan primešamo suhim sestavinam, nato sledijo še naribana kakija ter koščki suhih fig. Vse dobro premešamo z vilicami in dobimo gosto, lepljivo zmes. V kolikor se zdi mešanica presuha (odvisno od sočnosti kakijev), dodamo še kakšno žlico lešnikovega mleka.
  7. Zmes nadevamo v dobro namaščen pekač velikosti 12 x 22 cm. Pečemo 1 uro na 180°C, nato pa še 25 minut na 170°C. V kolikor smo shranili ”kapici” kakijev za dekoracijo, ju v pecivo potisnemo šele po približno 35 minutah pečenja – tako se ne bodo preveč zažgale!
  8. Ko bo pecivo gotovo, ga lahko nesete na balkon ali postavite na okensko polico. Čez nekaj časa ga vzemite iz modela in pustite, da se popolnoma ohladi. Toplo se namreč rado drobi in se težje reže, prav zaradi sočnosti.

Raziščite sladke jesenske okuse s čudovito jabolčno pito, ki je prav tako brez glutena.

Opombe in namigi

Sama lešnikovo moko najraje zmeljem kar doma, iz že olupljenih in praženih lešnikov – kupljena moka je namreč pogosto lahko žarka.

Za konec pa še predlog

Pecivo ima po dolgem dnevu ali še raje čez noč v hladilniku najboljši okus! Pravzaprav … je vsak dan boljše.