Prazniki, rojstni dnevi, obletnice, proslavljanja … čudovite priložnosti, ko se lahko z najbližjimi srečamo ob dobri hrani in v njej skupaj uživamo.

A to zna biti pravi izziv, če gostite prijatelje in družinske člane, ki imajo drugačne prehranjevalne navade.

Zato sem v spodnji meni zbrala preverjene veganske recepte, ki so najboljša izbira za raznoliko druščino. V njih preverjeno uživajo vsi (vse)jedci.

Vabljeni k brskanju in klikanju po več kot 30 receptih, ki so razdeljeni v 4 kategorije:

Meni zadovoljnih (vse)jedcev

Preverjeni veganski recepti za vse priložnosti.

Predjedi in prigrizki

Preverite enostaven recept za okusno bučno juho iz samo 3 sestavin (Extraveganza).

Recept za odlično korenčkovo juho (+ dostop do zbirke vseh 10 receptov za veganske kremne juhe) (Extraveganza).

Krepki žepki, ki bodo vaše goste pogreli zlasti v hladnih dneh. (Uglašena kuhinja)

Pripravite jih brez cvrtja v olju – tudi iz pečice so super okusni, hrustljavi in tudi zdravi. (Extraveganza)

Klara oz. Curryandlove je podelila super recept za veganske tortilje z domačim sirom iz buč. (Extraveganza)

Presenetite svoje goste z drugačnim namazom, saj humus poznajo tudi oni (Extraveganza).

Suši z avokadom, tofujem, korenčkom in kumaro. Recept je primeren tudi za začetnike. (Vegan Heaven)

Različne namaze lahko postrežete z domačimi krekerji s kvinojo. Recept ne vsebuje glutena (Extraveganza).

Želite v jedilnik svoje družine uvesti več zelenjave? Preverite otrokom prijazne veganske recepte z zelenjavo.

Glavne jedi

recept-veganski-polpeti-extraveganzi

Recept za vrhunske in vsestranske veganske polpete, pripravljene po principu 3, 2, 1. Okuse in sestavine lahko povsem prilagodite svojemu okusu! (Extraveganza)

Zdravi čičeriki polpeti, pripravljeni na drugačen način - brez cvrtja v olju. (Cookie and Kate)

Samo musaka z raznoliko zelenjavo lahko ujame občutek domačnosti, ki ga prinaša skupni obrok. (Joga Vita)

Prepričajte ljubitelje domače kuhinje s temi veganskimi čufti, ki jih lahko postrežete s pirejem iz krompirja, cvetače in korenja. (Sketa.si)

Vrhunska veganska sirova omaka, za katero nihče ne bo uganil, iz česa je pripravljena (Extraveganza).

Veganska sarma iz pečice, recept

Ne šparajte je samo za 1. in 2. januar. Vaši gosti se bodo razveselili okusne sarme, polnjene z rižem in orehi (Extraveganza).

Navdušite svoje goste z domačo specialiteto – ajdovimi skutnimi štruklji (z domačo mandljevo skuto) (Extraveganza).

Včasih si bodo gosti zaželeli enostavnega, a okusnega obroka. Pod receptom vas čaka dostop do vseh 7 enolončnic.

Pozor: če postrežete to jed, bodo prijatelji kar vas poklicali za naslednjo dostavo azijske hrane. Izjemno okusna omaka, ki se poda k rižu ali riževim rezancem. (Vegan Richa)

Ljubitelji azijske hrane vas bodo še dolgo hvalili po tem curryju. (Sketa.si)

Indijska čorbica z lečo in značilnimi začimbami, ki bo vaše goste prijetno pogrela. Ne pozabite na domač kruh ali celo čapatije. (Alter Vego)

Vaši gostje enostavno morajo poskusiti ta najslavnejši indijski veganski recept - hrustljav tofu v kremni omaki. (Vegan Richa)

Recept za riževe rezance z zelenjavo

Za sproščeno druženje pripravite hitre pražene rezance z zelenjavo.

Poskrbite za kup prtičkov in ugriznite v sočen burger s "pleskavico" iz leče in orehov. (Vegan Richa)

Priloge in solate

veganski solatni prelivi veganski recepti extraveganza

Recepti za veganske solatne prelive, ki bodo vaše solate obogatili z odličnim okusom in dodatno hranilno vrednostjo. (Extraveganza)

extraveganza brsticni ohrovt polivka veganski recept

Enostavno, hitro in sezonsko kosilo – preizkusite recept za pečen brstični ohrovt in kremno polivko s peteršiljem. (Extraveganza)

pladenj-izobilja-2 veganski prigrizki curry and love extraveganza

Spoznajte pladenj izobilja – pladenj poln veganskih prigrizkov. Dodajamo še 3 recepte za slastne omakice! (Curryandlove za Extraveganzo)

Hasselback krompirček bo zagotovo poskrbel za vau efekt pri mizi. (Delishi)

Nekoliko drugačna solata/priloga, ki vas bo navdušila s svežino paradižnika in čebule v kremni avokadovi osnovi. (Presno.si)

Nihče se ne more upreti hrustljavi skorjici pečenega krompirja - še posebej, če ga postrežete s kremno avokadovo aoli polivko. (Oh She Glows)

Sladice

veganski-ferrero-rocher-recept-cover

Pripravite priljubljeno bonboniero kar doma! Za veganski Ferrero Rocher potrebujete samo 3 sestavine in nekaj potrpežljivosti za oblikovanje kroglic. (Extraveganza)

extraveganza-kokosova-pita

Čokoladno-kokosova torta iz samo 4 sestavin, za katero ne potrebujete pečice. Dekadentna čokoladna krema je pripravljena v samo 5 minutah, enostavneje ne gre! (Extraveganza)

rum kokos kroglice extraveganza

Za te rum-kokos kroglice potrebujete samo 5 sestavin in 20 minut časa – hitro, enostavno in okusno! Plus: narejene so iz sestavin, ki jih imate že doma. (Extraveganza)

Veganske Jaffa tortice

Popolne Jaffa tortice bodo hitro narejene in še hitreje pojedene (Extraveganza).

Odličen cheesecake z domačo skuto iz mandljev (Extraveganza).

veganske-palacinke-extraveganza-recept-1

Recept za odlične in enostavne veganske palačinke z drožmi – mehke, voljne in slastne. Uspejo prav vsem in ne razpadejo med peko! (Extraveganza)

S piškoti težko zgrešite – še posebej, če jih pripravite po Editinem receptu (Extraveganza).

Najlepša veganska pita, ki jo lahko postrežete. Gostje, ki se prehranjujejo brez glutena, vam bodo hvaležni (Extraveganza).

Ker se nobena pojedina ne more zaključiti brez dobre torte - še posebej, če je tako žmohtna in čokoladna. (Vegan Richa)

Še nekaj za ljubitelje čokolade - mehki browniji s skrivno sestavino, ki lahko postane tudi uganka za vaše goste. (Teresamisu)

Za konec delim še nekaj praktičnih nasvetov za načrtovanje najbolj fantastičnega obroka:

  1. Namesto 1 obsežne glavne jedi rajši izberite več manjših jedi. Tako lahko svojim gostom ponudite bolj raznoliko pojedino in lažje podelite ali shranite morebitne ostanke.
  2. Vključite vsaj nekaj jedi, ki jih lahko pojeste hladne, da imate čim manj zavržene hrane. V poletnih mesecih tako pripravite več solat (brez dodanega preliva) in lahkih prilog. V hladnih mesecih pa postrezite več fermentirane zelenjave, popečenih polpetkov in krepkih namazov, ki so dobri še nekaj dni po pojedini.
  3. Ne pretiravajte s količinami predjedi, ker vam bodo v tem primeru skoraj zagotovo ostajale glavne jedi. Če bodo vaši gostje še lačni, jim rajši ponudite repete glavne jedi ali slane prigrizke.
  4. Preštejte krožnike, sklede, jedilni pribor … in se prepričajte, da jih imate dovolj glede na število članov pri pojedini. Če je le mogoče, se izognite pomivanju posode med obrokom, zato da lahko naslednji hod postrežete na čistih krožnikih.
  5. Vnaprej pripravite vse jedi, ki jih boste postregli, da boste lahko v obroku uživali skupaj s svojimi gosti in ne boste preživeli večine časa v kuhinji. Tople jedi pripravite že 15 minut prej in jih pustite v pečici na najnižji temperaturi, da ostanejo tople. Hladne jedi servirajte na krožnike ali v sklede. Posebej zmešajte prelive in omake, ki jih boste dodali tik pred serviranjem.
  6. Že vnaprej si pripravite tudi posode, v katere boste lahko zapakirali ostanke jedi, da jih podelite med vašimi gosti. Tako ne bodo imeli izgovorov, da ne vzamejo domov še zadnjega kosa najboljše musake.
  7. Če gre za posebno priložnost, boste zagotovo želeli obrok zaključiti s primerno sladico (torto, rolado ali pito). V tem primeru izberite 1 glavno sladico in opcijsko nekaj drobnejših (presne kroglice ali muffini), da lahko gostje poskusijo več različnih sladic – brez zadrege, da bi še en kos.

Ne pozabite dodati še ščepca lepih mislih v vsako jed, ki jo pripravljate za svoje najbližje.

V imenu Extraveganze vam želim prijetno druženje in dober tek!

Fotografije: blogi in spletne strani z recepti, navedeni kot vir.