Recept za veganske bananine muffine je prava odrešitev za vse črne in zrele banane, ki sicer ne bi preživele še enega dneva. Ta dobrodelna nota služi tudi kot priročen izgovor, ko pojeste enega ali dva (pre)več – saj želite le pomagati bananam, ki bi sicer propadle.

Tako je tudi nastal recept za muffine. V trenutku spoznanja, da je potrebno porabiti par temnih banan, sem skombinirala nekaj receptov za muffine, bananin kruh in veganske biskvite ter nastal je najboljši recept za veganske muffine.

Biskvit je namreč zelo sočen in mehak, a hkrati čvrst, da muffini ne razpadejo, medtem ko jih jemo. To pripisujem vezivu, ki ga ustvarijo tako banane kot tudi chia semena (ki uspešno nadomeščajo jajca v klasičnih, neveganskih receptih).

V maso lahko dodate poljubne dobrote. Jaz se vedno odločim za narezano temno čokolado, odlično pa bi se podale tudi rozine, sesekljani oreščki, semena, narezano suho sadje … Bodite pozorni le, da izberete dodatke, ki so suhi, da ne porušite ravnovesja mokrih in suhih sestavin v receptu.

Če še oklevate, je tukaj nekaj ključnih plusov, zakaj je to najboljši recept za veganske bananine muffine.

Muffine lahko pripravite v eni posodi, da si olajšate pomivanje. Količino umazane posode lahko dodatno zmanjšate, če uporabite kuhinjsko tehtnico in ne potrebujete niti merilnih žličk ali skodelic.

Izberete lahko poljubno moko. Jaz imam najraje pirino polnozrnato, sem pa recept preizkusila tudi s pšenično polnozrnato in pšenično belo moko. Muffini so v vseh primerih odlični!

Prav tako lahko sladila prilagodite svojemu okusu. Namesto javorjevega sirupa lahko uporabite katero koli drugo tekoče sladilo (domač regratov med se odlično obnese).

Če pripravljate manjšo količino, lahko muffine spečete v cvrtniku na zrak (airfryer). Brez težav pa jih lahko spečete tudi v pečici.

Imate radi banane? Preverite tudi recept za odlične bananine lučke.

Veganski bananini muffini

Recept za sočne in okusne muffine z banano. Recept je prilagojen za pripravo v airfryerju, pripravite pa jih lahko tudi v klasični pečici.
Avtorstvo: Azra M. Češek
veganski_bananini_muffini_recept_extraveganza3
priprava: 15 min
kuha ali peka: 15–18 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 30 min
št. porcij: 8 muffinov

Sestavine

  • Chia semena – 1 jedilna žlica ali 10 g
  • Banane – 2 manjši ali 1 velika
  • Olje – 2 jedilni žlici ali 20 g
  • Javorjev sirup (ali drugo tekoče sladilo) – 2 jedilni žlici ali 30 g
  • Sladkor (rjavi ali beli) – 2 jedilni žlici ali 30 g (+ dodatno za posip pred peko)
  • Rastlinsko mleko po izbiri – 2 jedilni žlici ali 30 g
  • Soda bikarbona – ½ čajne žličke ali 3 g
  • Sol – ¼ čajne žličke ali velik ščep
  • Cimet – ¼ čajne žličke
  • Moka (polnozrnata ali bela) – 1 merilna skodelica (235 ml) ali 110 g
  • Narezana čokolada ali drugi dodatki – približno dve pesti

Odkrijte tudi izbrane recepte za sladek veganski zajtrk – tako pravi sladkosnedi začnejo svoj dan.

Postopek

  1. Najprej v večji posodi pripravite »chia jajce«. 1 žlico chia semen zmešajte s 3 žlicami vode in pustite 10–15 minut, da nabreknejo. Vmes nekajkrat premešajte, da se semena enakomerno prepojijo z vodo.
  2. V isto posodo dodajte narezani ali pretlačeni banani. Dodajte še olje, javorjev sirup (ali drugo tekoče sladilo), sladkor in rastlinsko mleko. Premešajte.
  3. Dodajte še suhe sestavine: soda bikarbona (ne pecilni prašek), sol, cimet in moko. Na hitro premešajte, ampak ne pretiravajte.
  4. Dodajte še narezano čokolado ali ostale dodatke, premešajte in maso nadevajte v modelčke za muffine do ¾ polnosti.
  5. Po želji lahko muffine pred peko potresete s sladkorjem, ki se med peko strdi v hrustljavo skorjico.
  6. Pecite 15–18 minut v cvrtniku na zrak (airfryer) na 170°C ali v predogreti pečici pecite na 180°C. Ko so muffini zlato-rjavi, jih vzemite iz cvrtnika na zrak ali pečice in ohladite na rešetki.

Iščete recept za brezglutenske dobrote z bananami? Preizkusite odličen BG bananin kruh.