Nad regratovim medom me je navdušila babica, ki ga je vsako leto skrbno pripravljala. Ker pa se je lansko leto preselila v mesto, sem ga letos pripravila sama, s pomočjo njenih napotkov in znanja. 

Med iz regratovih cvetov ni tako gost kot »navadni«, čebelji med. Je pa sladek, okusen in ima številne zdravilne učinke! Uporabite ga lahko za sladkanje čaja, namažete si ga lahko na kruh, uporabite ga lahko tudi za sladkanje presnih sladic (namesto javorjevega/datljevega/agavinega sirupa) ali pa kar tako, na žlico! Pa še čebelice vam bodo hvaležne.

Domači regratov med

Babičin recept za regratov med, ki ga lahko enostavno pripravite in shranite do naslednjega leta.
Avtorstvo: Teja Kragelj
regratov_med_recept_extraveganza_
priprava: 1 ura
kuha ali peka: 1 ura
čakanje: 24 ur
skupni čas: 1 dan 2 uri
vegansko enostavno

Sestavine

 • 600 regratovih cvetov
  (naberemo cvetove, ki še niso popolnoma razcveteni – ker imajo ti v sebi še veliko soka)
 • 3 litri vode
 • 3 kg belega ali rjavega sladkorja
 • sok dveh limon

Ko ste zunaj, naberite tudi nekaj kopriv! Z njimi lahko pripravite enkraten koprivni pesto ali pa odlične veganske polpete s koprivami. Ne vsebujejo glutena, jajc ali mleka.

Postopek

 1. Na lep sončen dan se odpravimo na travnik nabrati 600 regratovih cvetov (ne ustrašite se, 600 cvetov se sliši veliko, v resnici pa imate nabrano v 30 minutah). Zraven peljite še svojega štirinožnega prijatelja, ki vam bo delal družbo in vam pomagal nabirati. Tudi meni je pomagala Luna.
 2. Ko imate cvetove nabrane, jih doma preglejte in ostranite mravljice ter ostale žuželke. V večjo posodo natočite 3 litre vode in vanjo stresite nabrane cvetove.
  Vodo zavrite ter kuhajte 10 minut. Nato vse skupaj pustite stati 24 ur.
 3. Naslednji dan, ko voda in cvetovi odstojijo 24 ur, precedimo vse skupaj čez tetra plenico in prelijemo nazaj v posodo. Dodamo 3 kg sladkorja ter sok dveh limon. Zavremo in kuhamo približno 1 uro, da se sladkor popolnoma stopi in nastane lepa, gostejša zmes.
 4. Ko je med skuhan, ga z zajemalko prelijemo v čiste kozarčke, zapremo s pokrovčkom in za 5 minut obrnemo na glavo (tako zagotovimo, da je kozarec tesno zaprt).
 5. Tako pripravljen med nam zdrži celo leto, do naslednje sezone.