Danes bom z vami podelila recept za pripravo šentjanževega olja, ki mi je v mladosti pomagalo rešiti zdravstveno tegobo, ki sem jo dolgo časa neuspešno poskušala pozdraviti. Kot otrok sem namreč imela veliko problemov s kožo – močna srbečica in izpuščaji. Posledica tega so bili pogosti obiski pri dermatologinji, testiranja na alergije in seveda milijon različnih krem za kožo. Dermatologi so mojo zdravstveno stanje ugotovili kmalu – atopijski dermatitis in koprivnica, kasneje tudi alergija na mačji prhljaj in pršice.

V nekem obdobju med letom je bila srbečica tako intenzivna, da nobena krema, ki sem jo dobila pri dermatologu, ni pomagala. Takrat me je babica po celem telesu namazala s šentjanževim oljem in s pomočjo njega se je moja srbečica v nekaj dneh popolnoma umirila, pa tudi izpuščaji so izginili. Od takrat naprej smo pričeli doma šentjanževo olje redno uporabljati in tudi pripravljati.

Preverite recept za domače šentjanževo olje na način, kot ga pri nas doma pripravljamo že vrsto let.

Uporaba zdravilne šentjanževke

Šentjanževka zraste 25-60 cm visoko, je pecljata in razvejana ter ima zlato rumene cvetove. Da jo zanesljivo spoznamo, zmečkamo polno razcveteno cvetje in iz njega se pocedi rdeč sok. Cvetoče zelišče nabiramo za pripravo čaja in kopeli, za pripravo šentjanževega olja pa vzamemo le cvetje.

Šentjanževka je zelo zdravilna in uporabna rastlina, ki jo lahko z nekaj znanja in praktičnih napotkov spremenimo v olje, čaj ali pa uporabimo tinkturo za domačo lekarno.

  • Šentjanževo olje je najboljše naravno zdravilo za rane, blaženje bolečin in ustavljanje vnetij.
  • Čaj iz šentjanževke pijemo pri poškodbah živcev in težavah z živci ter pri udarninah. Je pa tudi odlično zdravilo proti driski.
  • Tinkturo iz šentjanževke uporabljamo pri trdovratnih živčnih boleznih, vnetjih živcev, nevrozah, nespečnosti in oslabelosti živcev.
Šentjanževo olje je enostavno za pripravo in nepogrešljivo v vsaki domači lekarni. Pomaga pri odpravljanju najrazličnejših težav.

Pri katerih težavah pomaga šentjanževo olje

Šentjanževo olje je zelo slavljeno naravno zdravilo, zato ne bi smelo manjkati v nobenem gospodinjstvu oz. domači lekarni. 

Uporabljamo ga pri odprtih ranah, svežih poškodbah, podplutbah, oteklih žlezah in kot sredstvo za negovanje kože pri hrapavi koži na obrazu. Učinkovito pa je tudi kot sredstvo za masiranje pri bolečinah v hrbtu, lumbagu, išiasu in revmatizmu.

Blaži pa lahko težave tudi pri dojenčkih, ki imajo bolečine v trebuhu, saj se pomirijo, takoj ko jim trebušček namažemo s tem zdravilnim oljem.

Veste, katero vrsto zdravilne šentjanževke uporabljajo v zdravilstvu? Preverite 3 RECEPTE za ŠENTJANŽEVO tinkturo, olje in čaj.

Čeprav me dermatitis spremlja še danes, se pojavlja v mnogo bolj blagi različici kot v otroštvu. Od takrat naprej imam doma vedno pripravljeno domače šentjanževo olje, ki si ga nanesem na kožo, ko me določeni deli telesa začnejo srbeti. Najbolj značilna srbečica se začne ravno v jesenskem in zimskem času, pri menjavi letnih časov in pri velikih spremembah temperature. Prav zato priporočam šentjanževo olje vsem, ki imate podobne težave s kožo in srbečim dermatitisom.

V naši družini pa imamo še veliko drugih preverjenih pozitivnih učinkov šentjanževega olja. Če imate vneta ušesa, si jih dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) namažite. Palčko za ušesa preprosto namočite v olje in si z njo nežno razmažite olje po notranjem delu ušesa.

Če imate bolečine k križu ali težave v sklepih, naj vam nekdo zmasira boleč predel s šentjanževim oljem in ga dobro vtre v kožo. Pomaga tudi pri težavah s hemeroidi – s prsti nežno namažite in rahlo zmasirajte boleči del. Prav tako pa pomaga tudi pri težavah z glivicami – olje namažite po nogah ali nohtih, pustite, da se posuši in si nato obujte nogavice.

Spoznajte tudi čudoviti svet eteričnih olj in preverite, katera eterična olja pomirjajo, katera poživljajo in katera ponujajo regeneracijo.

Priprava šentjanževega olja

Priprava domačega šentjanževega olja je zelo preprosta.

Sestavine

  • 0,5 litra olivnega olja
  • 3 pesti sveže nabranih cvetov šentajanževke

Postopek

  1. Sveže nabrane cvetove šentjanževke namočimo v olivno olje. Steklenico dobro zapremo in položimo na okno.
  2. Pustimo stati približno 3–4 tedne. Steklenice ne postavimo na mesto, kjer bodo čez dan močni sončni žarki.
  3. Po pretečenem času pa olje precedimo čez cedilo ali čez krpo. Precejeno olje razredčimo še z dodatnim 0,5 l olivnega olja.

Shranjevanje

  • Ko olje pripravite, ga skladiščite v temni steklenici in na hladnem.
  • Šentjanževo olje zdravilno moč obdrži dve leti.

Če šentjanževega olja ne moremo narediti doma, ga lahko kupimo tudi v lekarni ali na raznih zeliščnih ekoloških kmetijah.

Viri

Maria Treben, Zdravje iz božje lekarne, založba Mavrica, 2002.