Pri prenovi stare hiše je pomembno, da jo čim hitreje »zapreš« na mestih, kjer »pušča«. To pomeni, da ji zamenjaš strešno kritino in vgradiš nova okna ter vrata. Midva sva imela srečo, da sva se odločila za mizarja Mateja Štefka, mojstra za izdelavo oken in vrat ter drugega pohištva.

Izbira mizarja

Z Matejem sva se prvič slišala, ko je ležal v bolnici zaradi poškodbe gležnja, ki si ga je zlomil v nesreči z motornim zmajem. Njegova poškodba je bila prehuda, da bi lahko takoj pričel z delom, zato sva bila v precepu. Za najino hišo in gospodarski objekt je poškodba pomenila dodatno leto zamude pri zamenjavi oken in vrat.

K sodelovanju sva povabila še enega mizarja, a se nekako nismo ujeli. Predvsem rešitve, ki jih je ponudil, niso bile optimalne estetske in funkcionalne rešitve, ki bi jih sprejela. Če bi se odločila zanj, bi bilo to zgolj zato, da čim prej pričnemo z delom.

Matej je imel na drugi strani dobra priporočila. Kmalu je bil vsaj toliko mobilen, da se je z berglami in šepajoč že lahko oglasil pri nama, da se pogovorimo. Njegove zamisli in rešitve so imele smisel, zato sva se odločila, da počakava, da v miru pozdravi gleženj.

Vhodna vrata za hišo, še pred zaščitnim oljenjem.
Mala (stranska) in vhodna (na sredini deljiva) vrata za delavnico.

Matej je profesionalec in mojster svojega posla, ki delo opravi v roku in brez naknadnih, dodatnih stroškov. Vedno se je držal dogovorov in nama redno pošiljal fotografije, kako napreduje z izdelavo oken in vrat.

Tradicionalna lesena okna in vrata

Ker hišo in gospodarski objekt obnavljava z naravnimi materiali, so bila za naju edina možna izbira lesena okna in vrata. Že na začetku sva bila odločena, da bo Matej izdelal repliko oken in vrat, kakršna so bila na hiši pred skoraj 100 leti (a brez rešetk, ki so “krasila” prvotna okna). Okna in vrata sva naročila tako za hišo kot za gospodarski objekt.

Za hišo:

8 dvokrilnih oken (termopan steklo) in 8 komarnikov za etažni del hiše

9 dvokrilnih polken (1 okno je slepo) za etažni del

4 enokrilna okna (termopan steklo) + 4 komarnike za mansardni del

4 enokrilna polkna za mansardni del

3 kletna okna (termopan steklo)

1 dvokrilna vhodna vrata (macesen)

1 dvokrilna vhodna kletna vrata (hrast)

1 dvokrilna vrata v kleti (macesen)

Termopan dvokrilno okno na južni steni hiše, obsijano z zimskim soncem.
Stara vhodna vrata.
Macesnova vhodna vrata.

Za gospodarski del pa:

4 manjša okna (termopan steklo)

1 večje okno (termopan steklo)

1 vhodna vrata za delavnico (macesen)

1 mala vrata za delavnico (macesen)

Stavbno pohištvo – macesnova in hrastova vrata ter okna

Midva sva se po Matejevem priporočilu odločila za macesnov les, razen vhodnih kletnih vrat, kjer sva se odločila za hrast. Zakaj hrast? Ker je vhod v klet na severni strani hiše in je zato hrast zaradi svojih lastnosti primernejša izbira.

Dvokrilna hrastova kletna vrata.
Prvotna, v pločevino oblečena kletna vrata.

Tudi običajno se za izdelavo stavbnega pohištva uporablja pretežno macesnov les, ki je dovolj trpežen za vgradnjo in hkrati mehak za obdelavo. Z leti in izpostavljenostjo vremenskim razmeram se macesen rdečkasto obarva, kar oknom in vratom doda nekaj potrebnega šarma. To dejstvo pri nama sicer ni bilo plus, saj sva predvsem ljubitelja prefinjenosti, ki ga daje stari hrast.

Je pa macesen cenejši od hrasta in je to običajno tudi eden glavnih razlogov, zakaj se večina investitorjev pri stavbnem pohištvu odloči za uporabo macesnovega lesa.

S čim zaščititi stavbno pohištvo – UV zaščitno olje

Rdečkasto obarvanje macesna je seveda odvisno od zaščite (olje, lak, barva), ki jo nanesete na les. Za naju je bila edina opcija zaščita z oljem, čeprav se Azrička še danes poigrava z mislijo, da bi nekoč polkna (z zunanje strani) prebarvala.

Za zaščito polken, oken in vrat so nama priporočili brezbarvno olje (UV zaščitno olje), ki stavbno pohištvo zaščiti še pred UV žarki.

Mogoče je največja pomanjkljivost tega olja to, da na videz les zaščiti v podobnem finišu kot lak. Naoljena okna in vrata torej nimajo svilnatega leska in globine, ki jo naravna olja običajno izvabijo iz lesa.

Je pa zato UV zaščitno olje izjemno učinkovito pri zaščiti lesa pred vodo (deževjem), soncem ter prašnimi delci, ki jih prinaša veter. Midva bova za notranji del oken, ki ne potrebuje UV zaščite, v prihodnje vseeno raje uporabila rustikalno olje, pri zunanjih površinah pa bova najbrž kar ostala pri zaščiti z UV zaščitnim oljem.

Kontakt

V Mizarstvu Laslek so specializirani za tesarske in mizarske storitve. Izdelujejo pohištvo po meri, ponujajo izdelavo in montažo stavbnega pohištva (okna in vrata), restavracijo starega pohištva ter druge vrste mizarskih storitev.  

Mizarstvo Laslek, Matej Štefko, s.p.

Bogojina 9, 9222 Bogojina

031 408 209