Ste vedeli, da v našem telesu po načelih kitajske medicine kraljuje pet glavnih organov? Vabijo nas, da jim prisluhnemo in se spet uskladimo z naravnim ritmom narave.

Za tradicionalno kitajsko medicino je značilen holistični pogled na človeka in njegovo telo. Gre za sistem zdravljenja, ki se je skozi zgodovino razvijal na območju današnje Kitajske. Zahodna in vzhodna znanost in medicina se danes še kako dobro zavedata, da je potrebno bogato znanje tradicionalne kitajske medicine nujno integrirati in medsebojno povezati z zahodnim pristopom in znanjem, če želi znanost človeštvu ponuditi novo stopnjo razvoja medicine v prihodnosti.

Vidiki tradicionalne kitajske medicine

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) na bolezen gleda kot na porušeno ravnovesje v telesu in nepravilno delovanje notranjih organov. Zdravstvene težave rešuje celostno, saj se posveča vzrokom, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne zgolj reševanju simptomov. Pri tem upošteva, da je cel organizem medsebojno povezan. Torej, da so notranji organi povezani med seboj, prav tako pa je vsak od njih povezan z določenim tkivom, čutilom in telesno odprtino.

V originalnih zapisih kitajske medicine organe pišejo z veliko začetnico, saj so obravnavani veliko bolj kompleksno, kot zgolj fizičen organ. Govorijo namreč o celotnem meridianu teh organov ter o njihovi energiji.

Notranji organi en drugega med seboj stimulirajo, zavirajo ter nadzirajo in tako tvorijo uigrano celoto. Vsak od njih ima, med drugim, svoj prevladujoči element, uro in mesece (letni čas), ko je najbolj aktiven, in čustva, s katerimi ga povezujemo. Prav tako se vsak povezuje še z določenimi drugimi organi in tako tvori neko smiselno celoto.  

Poglejmo kakšno znanje nam prinaša poznavanje delovanja petih glavnih organov: pljuč, ledvic, jeter, srca in vranice po načelih tradicionalne kitajske medicine. Videli bomo, kako nam lahko to znanje pomaga, da v pravem trenutku pravilno podpremo organe in si s tem izboljšamo zdravje in počutje.

tradicionalna kitajska medicina

5 glavnih organov tradicionalne kitajske medicine

tradicionalna kitajska medicija

Ledvice

Ledvice ohranjajo tisto, kar je bistveno. Esenco človeškega življenja, energijo či, ki začenja in ohranja življenjsko rast. Zato v kitajski medicini veljajo za najpomembnejši organ.  Prav tako filtrirajo tekočine in so tesno povezane z mehurjem, podpirajo pa tudi reproduktivne organe (jajčnike, maternico, moda in prostato).

Fizične težave, ki nakazujejo na šibke ledvice, so med drugim vse bolezni ledvic: temni podočnjaki, mrzle noge, bolečine v križu, spolne težave, neredne menstruacije, hormonska neravnovesja, okvare kosti, slabi zobje, slab sluh in pozabljivost.

Ledvicam pripada zima, čas od konca novembra do februarja. To je čas teme in čas počitka. Vsaka pretirana fizična aktivnost v tem času slabi ledvice, še posebej, če jo izvajamo v popoldanskem času.

Čas v dnevu, ki pripada ledvicam, je noč, natančneje med 21:00 in 3:00. V tem času spimo in počivamo, saj v nasprotnem primeru slabimo ledvično energijo, telo pa proizvaja vse manj hormonov.

Ura, ko so ledvice najbolj aktivne, je vsak dan med 17:00 in 19:00, čas mehurja pa med 15:00 in 17:00. V tem času lahko ledvice podprete tako, da si privoščite topel čaj, toplo vodo z limono in ščepcem soli, kopel ali nežno masažo področja ledvic.

Element ledvic je voda, barva pa črna ali temno modra. Med vizualiziranjem oz. meditiranjem lahko svoje ledvice, maternico, jajčnike in mehur oblivamo s temno modro svetlobo in jih na tak način krepimo.

Prevladujoče čustvo ledvic je strah, povezujejo pa se tudi s stresom in  depresijo. V tem času je še posebej dobro pogledati vase in odkriti, kaj nas straši in skrbi, saj prav to šibi naše ledvice. Zato je dobro, da se soočimo s svojimi strahovi, hkrati pa poskrbimo za umiritev z izvajanjem meditacije ali drugih oblik sprostitve.

Hrana, ki dobro podpira ledvice, je vsa temno listnata zelenjava, kot tudi čičerika, leča, kislo zelje, alge, cvetača, brokoli, olive, kostanj, lan, bučna semena in brusnice.

V tem času se priporoča izvajanje kopeli iz njivske preslice ali pitje čaja iz omenjenega zelišča.

Hrana naj bo topla. Zadnji obrok je dobro zaužiti pred sončnim zahodom. Odsvetuje se vsa presna prehrana. Prav tako je v mokrih in vlažnih dneh dobro izločiti vse izdelke iz moke in žit, z izjemo riža, ješprenja in ajde.

Tudi v času ledvic se priporoča izvajanje terapij z moxo [i], ki nas umiri, sprosti in pogreje. 

tradicionalna kitajska medicija

Jetra

Jetra so v telesu zadolžena za obrambno funkcijo. Čistijo in uravnavajo krvne zaloge, vzdržujejo telesni obrambni sistem ter uravnavajo delovanje živčnega sistema. Tesno so povezana tudi z žolčnikom.

Kadar so jetra šibka, se na fizičnem nivoju to med drugim odraža v obliki glavobolov, vrtoglavic, zelene mrene, mehkih nohtov, slabih, mastnih las in poslabšanja stanj vseh kožnih bolezni.

Letni čas jeter je pomlad, točneje od februarja do maja, ko je čas prebujanja. Pomlad je idealen čas za  nežno razstrupljanje in čiščenje. Velja si zapomniti, da je najboljša pomladna očiščevalna dieta tista, ki jetra okrepi. Kajti močna jetra se bodo lahko sama očistila strupov.

Jutra ponazarjajo novo rojstvo, prebujanje v nov dan in so čas jeter. V praksi to pomeni, da se je dobro prebujati ob sončnem vzhodu, se dobro pretegniti in predihati. Za ta namen so odlične dihalne vaje, ki poženejo limfo po našem sistemu.

Ura v dnevu, ko so jetra najbolj aktivna, je med 1:00 in 3:00 uro zjutraj. Če se daljše obdobje prebujamo  ob tem času, nam morda skušajo prav jetra nekaj sporočiti.

Jetrom pripada element lesa in zelena barva, ki jo lahko uporabimo v meditaciji za krepitev jeter.

Jeza
je prevladujoče čustvo. Od tukaj tudi rek, da nam gre nekdo »na jetra«. Poleg tega se z jetri povezuje še agresija, zamera in pomankanje vizije v življenju. Čustvo, ki krepi in odpira jetra, je prijaznost.

V času pomladi, ko so jetra najbolj aktivna, nam tudi narava ponuja idealno hrano za njihovo krepitev: regrat, kopriva, radič, rukola in podobni grenki okusi so najbolj podporna hrana. Od zelišč jetra odlično podpirata kurkuma in pegasti badelj, priporoča pa se tudi uživanje janeževega čaja.

V pomladnem času naj bi se poskušali izogniti mastni hrani, pretiranemu uživanju sladkorja, čokolade, kave, kakava, kruha in peciv. Prav tako naj bi zadnji obrok v dnevu pojedli do 18 ure.

tradicionalna kitajska medicija

Srce

Srce predstavlja prostor, od koder se usmerja energija po telesu. Tesno je povezano s tankim črevesom. Če oba delujeta optimalno, je naš um miren, spomin dober, naša polt žareča. Na drugi strani se šibko srce kaže kot bojazljivost, pospešeno bitje srca, nespečnost, splošna utrujenost, omotica, zbeganost, žalost, težave z ožiljem, mastna koža na čelu in mozoljavost.

Poletje, torej junij, julij in avgust, predstavljajo čas srca, čas radosti in zadovoljstva. Del dneva, ki je najbolj povezan s srcem je opoldne, ko je energija točno na temenu. To naj bi bil tudi idealen čas za kosilo.

Ura, ko je srce najbolj aktivno, je med 11:00 in 13:00. Srce pa predstavlja element ognja.

S srcem povezujemo veselje, občutek ljubezni in užitek. Šibka energija srca pa nam lahko prinaša nepotrpežljivost, vznemirjenost, tesnobnost, sovraštvo do sebe in drugih ter nesposobnost uživanja v stvareh.

Barva srca je rdeča, lahko tudi rožnata.

Poletje je idealen čas za uživanje več zelenja, predvsem zelenih smutijev. V tem času lahko uživamo več presne hrane in se izogibamo pšenice ter belih pekovskih izdelkov, žita pa uživamo v dopoldanskem času.

Srce zelo podpira vsa rdeča hrana, ki zori v tem času: paradižnik, češnje, rdeč fižol, lubenice, rdeča pesa, jagode in dateljni. Prav tako se v tem času priporoča uživanje marelic, kumar, mete, kopriv, alg, špinače in brokolija.

Pijte veliko vode, ki pa naj bo kljub poletju topla.

Spoznajte tudi ajurvedo – najstarejši medicinski sistem na svetu – in načine, kako lahko pomaga sodobnemu človeku. Piše ajurvedska zdravnica Biljana Dušić, dr. med.

tradicionalna kitajska medicija

Vranica

Čas poznega poletja, čas sredine, je čas vranice, trebušne slinavke in želodca, ki sta z vranico povezana. Vranica je pravzaprav posebnost, saj se poleg svojega lastnega obdobja, ki mu vlada, pojavlja tudi v vsakem prehodnem obdobju (pomlad – poletje, poletje – jesen, jesen – zima, zima – pomlad). Prav zato se večje število težav in bolezni pokaže ravno na prehodu, saj šibko vranično delovanja prinaša tudi upad imunskega sistema, ki poruši notranje ravnovesje. 

Bolezni, ki med drugimi nakazujejo na šibko vranico so prebavne težave, pomanjkanje apetita, driska, utrujenost, slab spomin, slabokrvnost, moten vid, suha koža in lasje, omotica in težave z želodcem.

Prav tako je vsem boleznim pri katerih celice degenerirajo, torej odmirajo, skupno to, da jih povezujemo s šibko vranico, ki ne opravlja dobro svojega dela.

Vranici zelo ustreza indijansko poletje, ne mara pa vlage. Predstavlja prehod med starim in novim, vlada pa ji element zemlje.

Ura v dnevu, ko je vranica najbolj aktivna, je med 9:00 in 11:00 dopoldan, čas želodca pa med 7:00 in 9:00 zjutraj. V teh urah lahko veliko naredimo že s tem, da se nasmehnemo. Saj prav nasmeh zdravilno deluje na energijo vranice.

Čustva, ki jih povezujemo z vranico, so globoko razmišljanje, zamišljenost ali spominjanje. Vranica nam sporoča, da moramo poslušati sebe, svoje potrebe, si vzeti čas za počitek in si dovoliti uživati. V nasprotnem primeru nas lahko prevzamejo skrbi, samopomilovanje, živčnost, neprestano premlevanje stvari in občutek, da smo obstali na mestu.

Barva vranice je rumena. Hrana, ki jo zelo podpira, pa je oranžne barve. To je na primer jesenska hrana, kot so kaki, buče, koruza, korenje, kostanj, orehi, sladek krompir ipd. Poleg teh pa vranico podpirajo tudi čičerika, leča, fižol, limone, sezam, sončnična semena, ingver, tofu in grah.

tradicionalna kitajska medicija

Pljuča

Pljuča so tesno povezana z debelim črevesjem, kjer je sedež imunskega sistema, prav tako nadzorujejo tudi delovanje kože in por. Kadar so pljuča močna in zdrava, je naša koža gladka, elastična in zdrava, telo pa je fizično močno in odporno.

Fizične težave, ki nakazujejo na neravnovesje pljuč so med drugim kožne bolezni, kot sta dermatitis in luskavica, izsušene sluznice, astma, šibek imunski sistem in posledično prehladi, gripe, pljučnice, kašelj ter bronhitisi, ki nas radi pestijo med zimo. 

Pljučam pripada letni čas jeseni, gledano v mesecih pa to pomeni september, oktober in november. To je čas, ko pobiramo pridelke in čutimo hvaležnost za to, kar nam ta čas prinaša. Prav z občutkom hvaležnosti lahko svoja pljuča zelo okrepimo.

Čas pljuč je popoldne, natančneje med 15:00 in 21:00. To je čas, ki naj bi bil namenjen sprostitvi. Vsaj do 17. ure naj bi zaključili vse delovne procese in s tem jasno ločili delo od počitka, zasebnosti.

Ura dneva, ko so pljuča najbolj aktivna je med 3:00 in 5:00 uro zjutraj. Pogosto prebujanje v tem času lahko pomeni neravnovesje.

Element pljuč je kovina, kar ponazarja, da imamo možnost kot s sekiro presekati in porezati vse, kar nas obremenjuje. To je čas oproščanja in sproščanja, spuščanja vsega, kar nam več ne služi. Priporoča se tudi, da preden zaspimo, razrešimo težave in probleme in jih ne nosimo s seboj v naslednji dan.

Čustvo, ki ga povezujemo s pljuči je žalost, tudi potrtost. Kadar v sebi nosimo veliko potlačene in nesprejete žalosti, se to odraža na zdravju naših pljuč in/ali pripadajočih organih.

Barva pljuč je bela. Zato lahko pljuča krepimo tudi tako, da si okrog in v fizičnem organu vizualiziramo belo svetlobo.

Hrana, ki se v tem času najbolj priporoča, saj podpira pljuča, je topla hrana, pokuhana zelenjava, sezonsko sadje in zelenjava. Dobro se je izogibati pšenici in vsem mlečnim izdelkom. Za pitje se priporoča topla voda.

Zelje, sezam, proso, fižol, repa, stročji fižol, blitva, špinača, tofu, buče in cvetača zelo dobro podpirajo pljuča.

Čas pljuč je idealen za krepitev črevesja, izvajanje probiotičnih terapij, uživanje fermentirane hrane in moxanje.

 

Kaj nam prinaša poznavanje tradicionalne kitajske medicine in poznavanje petih organov

Včasih so ljudje živeli bolj v sožitju z naravo in njenim ritmom. Več časa so posvetili opazovanju narave in poslušanju njenih sporočil, ter spoštovanju in hvaležnosti za vse, kar nam ponuja. Njeni sadovi so bili cenjeni, danes pa veliko njenih darov jemljemo za samoumevne ali celo nepotrebne.

Prav pet elementov (ogenj, zemlja, kovina, voda, les), pet naravnih arom ali okusov (grenko, sladko, pekoče, slano, kislo) in pet barv hrane (rdeča, rumena, bela, črna, zelena) nam prinašajo sporočila narave. Prav tako nam vsak letni čas prinese svoje zakonitosti po katerih se velja ravnati.

Vse te elemente pa lahko združimo v spoznanja, povezana z glavnimi petimi organi (pljuča, ledvice, jetra, srce in vranica), ki kraljujejo v našem telesu. Prav ta spoznanja nam pomagajo, da se spet uskladimo z naravnim ritmom narave in zaživimo na način, ki podpira tako naše fizično kot tudi energetsko telo, ter ustvarja harmonijo.

Zgoraj zapisana spoznanja o posameznem organu so le osnoven oris širokega znanja, ki nam ga prinašajo. So pa začetna točka za vse, ki vam tovrstna znanja zbujajo zanimanje. Od tu lahko začnete brskati globje in morda prav skozi ta starodavna znanja najdete pot k zdravju, boljšemu počutju ali življenju, ki je podprto z zakoni narave.

Vir

Zhang Jiang-hua, Wu Mi-shan idr., Medicine in Future and Advantages of Integrated Chinese and Western Medicine, Chinese Journal of Integrative Medicine, Volume 25, Issue 2, str. 87–90, februar 2019. Dosegljivo na https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-018-3029-8.

Opombe

[i] Moxa se v tradicionalni kitajski medicini skupaj z akupunkturo uporablja za odpravljanje različnih težav. Moxa terapija predstavlja pomemben del tradicionalne kitajske medicine, ki s pomočjo sežiganja zelišč olajša in pospeši zdravljenje.