Ko se z otroki odpravite po dogodivščine v naravo, naj bo prva misel in vodilo, da bodimo spontani. Prepustimo se letnemu času, trenutnemu navdihu in sledimo notranjemu vodstvu.

Prisluhnimo sebi in otroku. Včasih bomo le ležali na travniku ali gozdnih tleh, se pogovarjali in opazovali oblake. Spet drugič bomo tekli, vpili in se smejali na ves glas. Zabavne igre v naravi si lahko izmišljamo sproti, predvsem pa naj bodo take, ki bodo iz nas zvabile našega notranjega otroka, skozi katerega se bomo lažje približali svojemu otroku.

Ves gozd lahko postane naše igrišče. Razvejana veja lahko postane rogovje in mi srnjaki, palica lahko postane čarobna palčka in mi čarovniki. Drevo lahko postane velikan in mi mali palčki.

Možnosti je natanko toliko, kot jih želimo videti.

Za lažji začetek pa je tukaj nekaj predlogov za igrivo ustvarjanje v naravi.

1

Izdelava lovilca sanj

Potrebujemo mehko upogljivo vejo ali več njih, nož, škarje vrvico, karton in barvice ali flomastre. Vejo odrežemo, upognemo v krog in na več koncih zvežemo. Nato iz kartona izrežemo željeno obliko in jo s pomočjo vrvice povežemo znotraj kroga. Od tu naprej lahko otroci ustvarjajo po svoje in uporabijo karkoli od tistega, kar jih obdaja.

2

Kače iz vej

V naravi poiščemo čim bolj zanimive, dolge in nenavadno ukrivljene palice, ki jih lahko s pomočjo čopiča in tempera barv spremenimo celo v pisane eksotične kače. Ko se barva posuši, lahko z barvnimi dekorativnimi pisali dodamo še vzorce.

3

Žuželke iz kamnov

Poiščemo lepo zaobljene kamne in jih spremenimo v zanimive žuželke s pomočjo akrilnih barv in čopičev. Za bolj natančne vzorce si lahko pomagamo z alkoholnimi flomastri.

4

Mandala

Ustvarjanje mandal zelo pomirja. Ko smo v naravi, lahko le-te naredimo iz nabranih zakladov narave. Uporabimo lahko kamne, liste, cvetove, palčke, vejice, storže … Odvisno od letnega časa, v katerem smo. Iz njih ustvarjamo mandali podobne vzorce.

5

Polžki

Če najdemo več praznih polžjih hišic, jih lahko poslikamo z zanimivimi vzorci, pri čemer uporabimo akrilne barve. Telo polžka pa lahko naredimo iz manjšega kosa lesa ali veje in ju zlepimo skupaj z univerzalnim lepilom. Če živite ob morju, pa lahko velikega polža ustvarite kar iz odmrlih morskih školjk, ki jih povežete v obliko polža in pritrdite z lepilom na podlago. Seveda pa šteje vsaka ideja, ki jo ima otrok, kako bi svojega polžka še lahko dopolnil.

6

Gozdne pošasti

Za izdelavo pošasti uporabimo lubje ali naplavljen les, ki bo predstavljal glavo pošasti. Nato obraz dodelamo s pomočjo kamenčkov, peres, lesenih palčk, listja, školjk ipd. Za izdelavo uporabimo univerzalno lepilo.

7

Živali iz jesenskih listov

Ko se listje jeseni pobarva v raznorazne barve, iz njega lahko ustvarjamo čudovite slike. Ena od idej je izdelava slik živali izključno z listi in tempera barvami. Liste lepimo na risalni list tako, da dobimo podobo živali. Ustvarimo lahko jelena, leva, medveda ali celo ribice. Otroku lahko namignemo, katero žival naj naredi, in mu pustimo, da sam poišče primerne liste ali pa skupaj naberemo razne liste in potem ustvarjamo po trenutnem navdihu.

Spomladi lahko na podoben način iz cvetnih listov izdelujemo cvetne gozdne vile.

8

Listnate kače na gozdnih tleh

V jesenskem času lahko kar na tleh ustvarimo čudovite pisane kače iz listov in plodov, ki jih najdemo v gozdu. Liste polagamo na tla in oblikujemo telo in nato še glavo kače. Daljša kot bo, bolj bo zabavno.

9

Cvetlični venci

Spomladi, ko je narava polna raznobarvnih cvetov, lahko iz njih izdelujemo cvetlične vence. Cvetove lahko nizamo na mehko vejico macesna ali smreke, lahko pa naberemo cvetove z daljšimi stebli in jih pletemo v kito, ki jo spletamo z vrvico. Deklice bodo takšne vence gotovo rade nosile v laseh.

10

Ledeni kalupi z zakladom

Pozimi, ko temperature zunaj padejo pod minus, lahko v večjo posodo nalijemo vodo in vanjo potopimo različne naravne zaklade npr. kamne, storže, liste … Ko bo voda zmrznila, bomo dobili ledeno kocko, iz katere bodo otroci lahko na različne načine poskušali dobiti vanjo zamrznjen, naravni material.

Ker večina omenjenih materialov plava na vodi, jih lahko zamrznemo postopoma, da bo naloga težja. Na zamrznjen led torej dolijemo novo vodo, dodamo nov material in ta postopek nekajkrat ponovimo.

Ustvarjanje v naravi prilagajamo letnemu času. Vsekakor pa je v našem interesu, da smo z otroki čim več v naravi, v vsakem vremenu. Kadar je deževno ali mokro, se temu primerno obujemo in oblečemo. Tako bo sprehod že sam po sebi doživetje. Tudi pozimi, ko zapade sneg, najbrž ne bomo potrebovali posebej ustvarjalnih idej, da otroke prepričamo v dogodivščine zunaj. Kajti sneg je že sam po sebi najboljše povabilo k igri.

Naša naloga je, da otroke spodbudimo, ko je to potrebno. Ter jim tudi pustimo svobodo, da sami raziskujejo. Takrat bo njihov raziskovalni duh in domišljija najmočnejša, najbolj pristna. Če bodo polni svojih idej, kaj bi v naravi počeli, smo lahko le opazovalci oz. sledimo njihovi pobudi.


Naša spodbuda za preživljanje časa v naravi naj bo vedno vabilo in nikoli prisila.


Narava resnično je, in vedno bo, najboljše igrišče.