Ko sva z Metodom prvič naredila vegansko sirovo omako po tem receptu, sva jo v istem tednu jedla 4-krat. To priznavam z malo sramu in hkrati ponosa. Čeprav 100 % zagovarjava raznoliko in bogato prehrano, je ta omaka enostavno predobra, da bi se lahko uprla. Od takrat sem recept še malo izboljšala in ga začela pripravljati z domačo ovseno smetano za kuhanje, ki je enostavna za pripravo in mnogo cenejša od kupljene. Kako pridete do recepta, preverite v nadaljevanju.

Veganska sirova omaka se odlično obnese kot omaka za testenine, omaka za različne jedi (npr. gobe v omaki) in za pripravo svetlih lazanj (npr. špinačne lazanje). Skratka, povsod, kjer bi sicer uporabili smetano za kuhanje in sir.

Če preiskusite recept, boste lahko okusili pravo mešanico žlahtnih not parmezana in bogate kremne teksture smetane za kuhanje. Za dodaten okus po siru, lahko jed obogatite tudi z dodatkom domačega veganskega sira.

V receptu lahko uporabite kupljeno vegansko smetano za kuhanje (npr. ovseno, riževo, sojino …) ali pa pripravite svojo. Dostop do recepta za domačo ovseno smetano za kuhanje vas čaka na dnu objave.

Pa začnimo!

Polnozrnate testenine z vegansko sirovo omako – kosilo, narejeno v 15 minutah.

Veganska sirova omaka z ovseno smetano, brez oreščkov

Recept za hitro in okusno vegansko sirovo omako. Uporabite jo lahko na raznolike načine – od testenin do lazanje (namesto bešamela).
Avtorstvo: Azra M. Češek
Veganska sirova omaka, recept
priprava: 5 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 15 min
št. porcij: 2 porciji

Sestavine

  • 1 čajna žlička (5 ml) olivnega olja (po želji lahko pražite na žlici vode)
  • 2–3 stroki česna
  • 100 ml ovsene smetane (kupljene ali domače – recept lahko najdete v nadaljevanju)
  • 2 jušni žlici (30 ml) kvasnih kosmičev
  • 1 jušna žlica (15 ml) jabolčnega kisa
  • začimbe, česen v prahu
  • ščep soli
  • poper

Če pogrešate okus sira, preverite izbrane recepte za različne domače veganske sire – od parmezana do fermentiranih sirov s plemenito plesnijo.

Postopek

  1. Česen olupite in drobno sesekljajte ali stisnite s stiskalnikom za česen.
  2. Na nizki temperaturi segrejte olivno olje (ali vodo), da začnete počasi pražiti česen. Pazite, da temperatura ni premočna in se vam česen ne zažge, saj bo v tem primeru razvil grenak okus in temno barvo.
  3. V ponev dolijte ovseno smetano, dodajte kvasne kosmiče, kis, veliko česna v prahu, ostale začimbe (meni se noro dopade šetraj v tej omaki), sol in poper.
  4. Pokuhajte nekaj minut, da se sestavine prepojijo.
  5. Postrezite s testeninami, prilogami ali uporabite kot omako v jedeh, kot so lazanje ali musake.

Ne spreglejte niti recepta za vegansko mandljevo skuto, ki je navdušila prav vse, ki so jo poskusili. Uporabite jo lahko v slanih ali sladkih jedeh.

BONUS: recept za domačo ovseno smetano

Ovseno smetano lahko enostavno in hitro pripravite kar doma in prihranite nekaj denarja. Poleg recepta z vami delimo tudi trike, kako preprečiti, da bi bila smetana sluzasta, kar se rado zgodi z domačimi ovsenimi izdelki (tudi pri mleku).

Za brezglutensko opcijo poskrbite, da izberete ovsene kosmiče brez glutena.