Recept za veganske ajdove palačinke z mandljevo skuto so rezultat moje neumorne želje po slastnih, a zdravih sladicah, v katerih lahko uživamo brez slabe vesti. Tako dobre kot tiste, ki se jih spomnite iz otroštva, vendar pripravljene brez dodanega sladkorja in brez glutena.

Trik dobrih palačink je v pripravi ravno prav goste mase za palačinke, zato z vami delim fotografijo, kakšna mora biti masa za odlične ajdove palačinke.

 

Ravno prav gosta masa za veganske ajdove palačinke.
Odlične veganske ajdove palačinke čakajo na nadev.

Nadev je pripravljen iz neštetokrat preizkušene mandljeve skute (preverite tudi ostale recepte z mandljevo skuto – od slanih jedi do sladic) in zblendanih suhih marelic, ki sem jih dodala kot povsem naravno in okusno sladilo. Nadev ima tako rahlo marelično barvo in nežen sadni okus. Popolna kombinacija – skuta in sadje!

Nepogrešljiva mandljeva skuta – zvezda tega recepta!
Nadev iz mandljeve skute in suhih marelic.

V smetanovem prelivu lahko uporabite kupljeno ali doma pripravljeno mandljevo smetano. Če jo boste delali sami, jo pripravite iz zelo gostega domačega mandljevega mleka, ki ga ob nenehnem mešanju počasi segrevate, da se še nekoliko zgosti. Po želji lahko dodate malo soli in limoninega soka. Lahko pa za preliv uporabite tudi mandljev jogurt.

Smetanov preliv se med peko krasno zapeče in zgosti.

Palačinke so odlične tako tople kot tudi hladne. Jaz sem jih tokrat postregla z jagodnim prelivom, ki odlično paše k skutno-mareličnemu nadevu. Recept za jagodni preliv vas prav tako čaka v nadaljevanju.

Jagodni preliv brez dodanega sladkorja.

Imate radi osvežilne sladice? Preverite tudi odlično vegansko skutno pecivo z malinami.

Veganske ajdove palačinke z mandljevo skuto

Slastne veganske ajdove palačinke, polnjene z mandljevo skuto. Recept brez glutena in dodanega sladkorja.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
priprava: 10 min
kuha ali peka: 50 min
čakanje: 4–12 ur
skupni čas: 1 ura
št. porcij: 6 palačink

Sestavine

AJDOVE VEGANSKE PALAČINKE

  • ajdova moka – 1 skodelica (150 ml)
  • mandljevo mleko – približno 2 skodelici (150 ml)
  • cimet – ½ žličke
  • vanilijeva pasta – ½ žličke

NADEV

  • mandljeva skuta – 1 skodelica (150 ml)
  • suhe marelice – 6 kom (po želji več)

SMETANOV PRELIV

  • mandljeva smetana – 1 skodelica (150 ml)
  • vanilijeva pasta – ½ žličke
  • škrob – 1 žlica

SADNI PRELIV

  • jagode – 1 skodelica (150 ml)
  • suhe marelice – 3 kom
  • škrob – 1 žlica

Ne spreglejte niti recepta za veganske ajdove štruklje s skuto. V slani in sladki različici.

Postopek

AJDOVE VEGANSKE PALAČINKE

  1. Vse sestavine za palačinke zmešajte z metlico in postavite za nekaj ur v hladilnik (lahko tudi čez noč).
  2. V rahlo naoljeni ponvi specite palačinke.
  3. Palačinke nekoliko ohladite, preden nadaljujete z naslednjimi koraki.

NADEV, SMETANOV PRELIV IN PEKA PALAČINK

  1. Suhe marelice namočite v vreli vodi, odcedite in zblendajte.
  2. Dobljeno pasto zmešajte z mandljevo skuto.
  3. Nadevajte v palačinke, jih zvijte in zložite v pekač.
  4. Vse sestavine za smetanov preliv dobro zmešajte.
  5. Prelijte preko palačink v pekaču in postavite v pečico.

SADNI PRELIV

  1. Jagode in namočene marelice zblendajte.
  2. Zmes segrejte in zgostite z malo škroba.
  3. Prelijte preko postreženih palačink.

 

Se vam lušta samo palačink? Odkrijte recept za veganske palačinke z drožmi, ki uspejo vsakomur.