Recept za domače veganske lučke bo pravo odrešenje za vse, ki želijo zdravo in osvežilno sladico sredi poletja. Sladoled je za večino od nas ena tistih sladkih pregreh, ki se jim je v toplih mesecih najtežje upreti. Kako tudi ne, ko pa nas tako prijetno ohladi ter nam s svojim sladkobnim okusom v spomin prikliče svobodo poletnih dni.

Če se iz takega ali drugačnega razloga odpovemo živalskim mlečnim izdelkom, je ponudba sladoledov v trgovinah in slaščičarnah nekoliko okrnjena. A še vedno se najde takšne, ki so zelo okusni, morda tudi nekoliko bolj zdravi ali celo brez rafiniranega sladkorja. Slaba stran je seveda zasoljena cena.

Priznam, jaz brez njega v toplih dneh preprosto ne morem. Ker ga imata rada tudi moja sinova, sem želela najti rešitev, da bi bil sladoled vedno v naši skrinji, za povrhu pa sem želela pripraviti bolj zdravo različico. Takšno, ki jo bom z veseljem in brez skrbi ponudila tudi njima.
Tega sem se seveda lotila tako kot v večini primerov, kadar iščem zdrave različice. Priprave sem se lotila sama.

Ker imata moja fanta najrajši prav lučke, sem brez oklevanja nabavila modelčke in začeli smo z ustvarjanjem raznoraznih okusov, od sadnih do čokoladnih. Odkrila sem, da je izdelava lučk zelo hitra in preprosta, okus je neverjetno poln in brez slabe vesti si jih privoščimo namesto malice, tudi večkrat na dan.

Danes vam bom zaupala dva hitra in enostavna recepta, ki sta med našimi najljubšimi. Preprosto in hkrati pregrešno dobro. Svetujem, da si jih naredite na zalogo. Tako so vedno pri roki, ko si jih zaželite.

  • Okusne lučke za sladico ali zdravo malico.
  • Polnega sladkega okusa popolnoma brez rafiniranega sladkorja.
  • Enostavna priprava, ki vam bo vzela samo 15 minut.
  • Potrebujete le modelčke za lučke.
veganske lucke veganski sladoled recept extraveganza
Recept #1

Čokoladne lučke z arašidovim maslom

Polnega kremasto čokoladnega okusa, ki bo zadovoljil ljubitelje čokoladnih sladoledov. Z dodanimi arašidi spominjajo na okus Snikersa in so lahko odlična malica, ki vas bo nasitila in vam dala energijo.

Preverite tudi bananine lučke iz samo 4 sestavin! Enostaven recept, ki bo navdušil vse člane družine.

Sestavine

  • 2 zreli banani
  • 4 izkoščičeni datlji
  • 2 jušni žlici presnega kakava
  • 2 jušni žlici arašidovega masla
  • ½ jušne žlice kokosovega olja ali kakavovega masla
  • 400 ml kokosovega mleka (1 konzerva)
  • 20 – 40 g drobno nasekljane črne čokolade

Postopek

  1. Vse sestavine zblendamo do gladkega. Masi dodamo drobno nasekljano črno čokolado ter premešamo na roke.
  2. Maso vlijemo v modelčke za lučke, pokrijemo s pokrovčki in položimo v skrinjo za cca. 12 ur oziroma pustimo čez noč.

Opombe in namigi

  • Lučke so odlične tudi brez dodane čokolade. Če pa jo dodate, izberite kvalitetno temno čokolado, presno čokolado ali takšno, ki ste jo pripravili sami.  
  • Sladkobo lučk lahko prilagajate po svojem okusu tako, da dodate kakšen datelj več ali manj.
  • Po želji in svojem okusu lahko lučkam dodate še začimbe, kot so cimet, kardamom, vanilja ali celo čili, če ste bolj drzne sorte.

Sredi poletja se vsem priležejo osvežilne in lahke sladice. Preverite tudi recept za odlično vegansko skutno pecivo.

veganske lucke veganski sladoled recept extraveganza
Recept #2

Sadne lučke z jagodičevjem

Ko nam pomlad in poletje postrežeta z jagodičevjem, je to idealna priložnost, da iz njega pripravimo sveže, okusne in vitaminov polne sadne lučke.

Sestavine

  • 2 – 3 zreli banani
  • 6 izkoščičenih datljev
  • skodelica jagod, borovnic ali malin
  • 200 ml kokosovega mleka (1 konzerva) ali drugega rastlinskega mleka
  • nekaj listov sveže mete

Če iščete načine, kako v jedilnik vaše družine uvesti več zdravin jedi, preverite otrokom prijazne recepte z zelenjavo.

Postopek

  1. Vse sestavine zblendamo do gladkega ter prelijemo v modelčke za lučke.
  2. V skrinji naj se hladijo cca. 12 ur oziroma čez noč.

Opombe in namigi

  • V receptu lahko uporabimo jagodičevje, ki ga imamo pri roki, ali pa mešanico le-tega. Če imate rajši izrazito sadne sladolede, vam svetujem, da dodate več banan in manj (rastlinskega) mleka, lahko pa uporabite tudi manjšo količino navadne ali kokosove vode.
  • Sladkobo prilagodite svojemu okusu.

Za konec še nasvet.

Lučke je najlažje dobiti iz modelčkov, če jih pred tem nekaj časa spiramo pod vročo vodo, da sladoled odstopi od plastike.