Priznam, da sem precej dolgo izbirala prvi recept za objavo na Extraveganzi. Ko sem se naposled odločila za neštetokrat preverjene veganske rumove kroglice, mi je Metod odvrnil: »A ni to nekaj, kar znajo vsi narediti?« In točno to je bila spodbuda, ki sem jo potrebovala za končno odločitev.
Recept je namreč tako enostaven, da so vsi preizkuševalci kroglic presenečeni, da je priprava tako preprosta in hitra. Brez iskanja veganskih Albert piškotov v trgovini, brez mletja piškotov, če vam jih uspe najti, brez topljenja čokolade …
Potrebujete samo nekaj lahko dostopnih sestavin in par pridnih rok za valjanje kroglic. Vse ostalo opravita kar multipraktik in hladilnik.
Veganske rumove kroglice so v najinem domu sladica, ki se najpogosteje znajde na repertoarju. Tukaj je 5 razlogov, zakaj.
- Samo 5 sestavin, ki jih imate že doma.
- Enostaven recept za hitro potešitev želje po sladkem.
- Razkošen okus in sočna tekstura kroglic.
- Za pripravo ne potrebujete ne pečice, ne štedilnika.
- Zdrava sladica brez dodanega sladkorja in maščob.
Veganske rumove kroglice
Sestavine
- 250 gramov suhih razkoščičenih datljev
- 1 skodelica (235 ml) kokosove moke
- 1/4 skodelice (60 ml) kakava v prahu
- 4 velike žlice ruma
- ščepec soli
- kokosova moka za valjanje kroglic
Imate radi hitre sladice? Preverite tudi vegansko čokoladno-kokosovo torto, za katero potrebujete samo 4 sestavine.
Postopek
- Datlje prelijte z vročo vodo in pustite 10 minut, da se zmehčajo. V tem času pripravite multipraktik in odmerite ostale sestavine.
- Ko so datlji mehkejši, vse sestavine stresite v multipraktik in jih dobro zmeljite, da začne nastajati kepa. Po potrebi multipraktik ustavite, postrgajte maso z robov in nadaljujte z mletjem. Nastala zmes bo nekoliko pocasta in lepljiva, a naj vas to ne skrbi. Če se vam bo masa zdela presuha, brez pomisleka dodajte malo rastlinskega mleka.
- Za lažje oblikovanje kroglic vam priporočam, da pripravljeno maso ohladite v hladilniku za vsaj 10 minut, saj bo manj lepljiva. Vmes nasujte drugo skodelico kokosove moke v plitek krožnik ali skledico, v kateri boste valjali oblikovane kroglice.
- Ko je masa primerno ohlajena, z vodo navlažite dlani in z žličko zajemite nekoliko mase, da oblikujete svojo prvo rumovo kroglico. Oblikujte jo med dlanmi, povaljajte v kokosovi moki in položite na najlepši krožnik, ki ga premore vaše gospodinjstvo. Postopek ponovite, dokler ne porabite vse mase.
- Preden kroglice postrežete, jih ohladite za 10 minut v hladilniku. Če ste zelo neučakani, pa bo tudi nekaj minut v zamrzovalniku zaleglo. Naj vam teknejo!
Odkrijte tudi recept za veganske Ferrero Rocher kroglice. Narejene so iz samo 3 sestavin!
Opombe in namigi
- Namesto kakava lahko v masi uporabite tudi rožič v prahu.
- Namesto kokosove moke lahko za valjanje kroglic uporabite tudi kakav ali rožič v prahu.
- Če pripravljate kroglice z otroki ali zanje, lahko enostavno izpustite rum.