Veganski cheesecake je enostavna sladica, ki pa vedno dobi veliko navdušenja. Njena priprava je zmotno predstavljena kot zapletena in prepuščena nemilosti pečice. V resnici pa potrebujete le pravo skuto ali rikoto, s katero vam bo recept vedno uspel.

K sreči lahko doma pripravite tako vegansko mandljevo skuto kot tudi rikoto iz indijskih oreščkov (recept za obe dobroti najdete v nadaljevanju objave).

Jaz sem seveda morala preizkusiti oba, zato delim nekaj fotografij obeh različic. Prepričana pa sem, da boste z receptom zadovoljni – ne glede na to, za katero verzijo se odločite. To so potrdili tudi moji gosti.

Cheesecake z mandljevo skuto

Ko sem uporabila mandljevo skuto, je bil cheesecake nekoliko bolj kompakten in rahlo zrnat, kar mi je celo všeč. Definitivno ne gre za klasičen cheesecake, saj mu dajo mleti mandlji v skuti posebno teksturo, a je bil vsem zelo všeč, ko so ga poskusili.

Cheesecake z mandljevo skuto – v vsej svoji lepoti
Popolna kombinacija tortne osnove, skute in borovnic

Cheesecake z vegansko rikoto

Pri različici z domačo rikoto je nadev zelo kremast in skoraj puhast, kar je razvidno tudi s fotografij. Lahko bi rekla, da je tudi bolj podoben klasični cheesecake tortici.

Veganski cheesecake z domačo rikoto in borovnicami
Sočna in nežna tekstura
Kos, ki je krasen z vseh zornih kotov

Veganski cheesecake z borovnicami (2 verziji)

Lahka in osvežilna skutna tortica, ki jo lahko pripravite z mandljevo skuto ali rikoto iz indijskih oreščkov.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganski_cheesecake_borovnice_recept_extraveganza3
priprava: 10 min
kuha ali peka: 60 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 10 min
št. porcij: pekač s premerom 26–28 cm

Sestavine

TORTNA OSNOVA

  • mleti ovseni kosmiči – 1 skodelica (300 ml)
  • javorjev sirup – 3 žlice
  • maslo iz indijskih oreščkov – 3 žlice
  • kakav v prahu – 1 čajna žlička

NADEV

  • rikota iz indijskih oreščkov (ali mandljeva skuta ali rikota iz sojinega mleka in indijskih oreščkov) – 1 kg
  • javorjev sirup (svetel) – 5 do 6 žlic (po želji tudi več)
  • limonina lupinica (naribana) – 1 čajna žlička
  • limonin sok – 3 žlice
  • škrob – 5 žlic
  • vanilijeva pasta / sredica vanilijevega stroka – 1 čajna žlička

Imate radi sladice s sadjem in jagodičevjem? Preverite naš recept za borovničevo pecivo! Krhka podlaga, sveža kokosova krema in aromatične borovnice! 

Postopek

TORTNA OSNOVA

  1. Vse sestavine dobro pregnetemo, razvaljamo in porazdelimo po namazanem / s papirjem za peko obloženem pekaču.

NADEV

  • Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in prelijemo na tortno osnovo. Po vrhu nadevamo z borovnicami, ki smo jih potresli s škrobom in malo rjavega sladkorja.
  • Pečemo na 180 stopinj, 50 do 60 minut.
  • Pred rezanjem popolnoma ohladimo.

Odkrijte tudi recept za cheesecake z mandljevo skuto, kjer vas čakajo 4 različne tortne osnove (2 brez glutena).

Recept za domačo vegansko skuto ali domačo vegansko rikoto

Pred časom smo že delili recept za domačo vegansko skuto iz mandljev, ki jo lahko uporabite tudi za pripravo tega skutne tortice. Lahko pa uporabite domačo rikoto iz indijskih oreščkov.