POZOR! Veganski cheesecake po tem receptu je tako dober, kremast in slasten, da se mu ne boste mogli upreti. Hkrati pa je neverjetno enostaven za pripravo!
Recept lahko po želji tudi prilagodite svojim željam. Recimo namesto mandljeve skute (recept zanjo najdete v nadaljevanju) lahko uporabite tudi sojino skuto ali skuto iz indijskih oreščkov.
V opombah recepta pa boste našli tudi 3 različice za tortno osnovo – ena je iz piškotov, drugi dve pa ponujata možnost prilagoditve za brezglutenski cheesecake. Tako je! Zdaj ni več izgovorov, da se ne bi lotili peke cheesecaka.



Veganski cheesecake z domači mandljevo skuto

Sestavine
TORTNA OSNOVA
- bela pšenična moka – 150 g (za brezglutensko in dodatno različico preverite opombe)
- margarina (uporabite lahko tudi kokosovo maslo) – 70 g
- sladkor – 50 g
SKUTNI NADEV
- mandljeva skuta – 500 g (recept spodaj)
- sladkor v prahu – 4 žlice
- koruzni škrob – 3 žlice
- limonin sok – 5 žlic
- sredica 1 vanilijevega stroka ali 1 žlička vanilijeve paste
Za veganski cheesecake potrebujete domačo vegansko skuto iz mandljev. Tukaj najdete napotke in namige za pripravo.
Postopek
- Pečico segrejte na 180 stopinj.
- Iz vseh sestavin zamesite testo (če se je preveč zmehčalo, ga za 15 min postavite v hladilnik).
- Testo enakomerno porazdelite po namazanem in s papirjem za peko obloženem tortnem modelu ter s prsti ali hrbtno stranjo žlice dobro pritisnite.
- Pecite 10 min, vzemite iz pečice in na delno pečeno osnovo prelijte skutni nadev.
- Nadev poravnajte z lopatko in s pekačem nekajkrat nežno udarite ob kuhinjski pult, da se znebite zračnih mehurčkov. Tortni model ovijte v alufolijo in postavite v večji pekač, v katerega nalijete toliko tople vode, da bo segala do polovice tortnega modela (to bo preprečilo, da bi torta razpokala).
- Pecite 45 minut, nato pečico ugasnite in torto pustite v njej še 10 minut.
- Torto popolnoma ohladite na kuhinjskem pultu (vsaj 2 uri), nato pa postavite še za nekaj ur v hladilnik.
- Pred serviranjem obložite z malinami in potresite s sladkorjem v prahu. Lahko jo prelijete tudi s toplim malinovim želejem.
Za drugačen postopek priprave veganskega cheesecaka si oglejte tudi recept za malinov cheesecake, ki ga je z Extraveganzo delila Nika Babić, vodja bistroja Veganika.
Opombe
Preverite tudi 3 dodatne različice tortne osnove, ki se razlikujejo zgolj v sestavinah. Ostali koraki recepta in nadev ostanejo enaki.
TORTNA OSNOVA – BREZ GLUTENA (1)
- riževa moka – 50 g
- mleti mandlji – 50 g
- javorjev sirup – 3 žlice
- kokosovo olje – 2 žlici
- sol – ščepec
TORTNA OSNOVA – BREZ GLUTENA (2)
- ovseni kosmiči (mleti)– 1 skodelica
- rjavi sladkor – ½ skodelice
- sol – ščepec
- kokosovo olje – 2 žlici
TORTNA OSNOVA S PIŠKOTI
- navadni piškoti – 150 g
- stopljena margarina ali kokosovo olje – 50 g
Če imate radi osvežilne sladice, obvezno preverite tudi recept za vegansko skutno pecivo – tam najdete tudi dostop do recept za domačo rikoto iz indijskih oreščkov.