Recept za veganske čupavce, kokosove kocke, lamington, kuštravce, ježke … je dokaz, da jih je lažje narediti kot najti njihovo pravo ime. Ne glede na to, ali vas pri poimenovanju navdihujejo južni bratje, še južnejši Avstralci ali pa slovenska jezikovna izpravnost, gre za odlično sladico, ki v vseh prebudi nostalgično naklonjenost do preprostih posladkov.

Sočen in mehak biskvit, oblit s čokolado in povaljan v kokosu – čupavci imajo vse, kar potrebujete, da navdušite, razveselite ali pa podkupite svoje najbližje.

Obstaja ogromno receptov za čupavce, zakaj je ta drugačen?

Tako kot velja za vse najenostavnejše recepte, tudi čupavci obstajajo v številnih različicah z minimalnimi razlikami. Spodnji recept je seveda za vegansko različico, a to ni edina razlika od klasičnih čupavcev.

Iz recepta sem namreč izločila olje. Kokosovo mleko poskrbi za zadostno maščobo, hkrati pa nežno poudari okus kokosa v sladici.

Poleg tega boste v receptu našli sestavine tako za običajno (“glutensko”) verzijo s pšenično moko kot tudi prilagoditev za brezglutensko verzijo. Za slednjo boste potrebovali ajdovo in riževo moko ter malo mletega indijskega trpotca, ki se zagotovo najde v vaši kuhinji, če radi pečete brezglutenske dobrote. Če še oklevate, naj vam namignem, da so na slikah ravno brezglutenski čupavci – nihče od okuševalcev pa ni niti opazil razlike v primerjavi z običajnimi čupavci, ki so pogosteje na meniju.

Veganski čupavci, recept
Kako jim pa vi rečete? Čupavci, lamington, kokosove kocke, kuštravci ...
Veganski čupavci, recept
Velikost kock prilagodite apetitu in potrpežljivosti za valjanje v kokosu.
Veganski čupavci, recept
Odlični čupavci, za katere nihče ne bo uganil, da so brez glutena.

Veganski čupavci – običajni ali brez glutena

Recept za 2 različici veganskih čupavcev – s pšenično moko ali z mešanico riževe in ajdove moke za brezglutensko verzijo. V obeh izvedbah pa so več kot odlični!
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Veganski čupavci, recept
priprava: 15 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 60 min
skupni čas: 1 ura 45 min
št. porcij: pekač 20×20 cm, 14–16 kock

Sestavine

BISKVIT

  • za običajno različico: pšenična bela moka – 1 skodelica // za brezglutensko različico: 1/2 skodelice ajdove moke, 1/2 skodelice riževe moke, dodajte 1 čajno žličko mletega indijskega trpotca (ostale sestavine in postopek ostanejo nespremenjeni).
  • sladkor – 1/2 skodelice
  • kokosovi kosmiči – 1 skodelica
  • pecilni prašek (vinski kamen) – 1 čajna žlička
  • kokosovo mleko iz pločevinke (sobna temperatura) – 1 skodelica
  • jabolčna čežana – 3 žlice
  • vanilin sladkor – 1 zavitek
  • ščep soli
  • grobo mleti kokosovi kosiči za valjanje kock – približno 50 g

ĆOKOLADNI OBLIV

  • rastlinski napitek (sojin, rižev …) – 120 ml
  • mandljevo maslo – 1 žlica
  • manj masten kakav prahu – 3 žlice
  • sladkor – 3 žlice
  • rum – 1 čajna žlička

Čupavci so klasika, a tudi brez piškotov gre težko. Odkrijte recept za najboljše veganske piškote.

Postopek

  1. Vse sestavine za čokoladni obliv ob stalnem mešanju zavrite. Odstavite in nekoliko ohladite.
  2. Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko.
  3. V skledi z metlico zmešajte vse sestavine za biskvit in prelijte v pekač. Pecite 25 do 30 min.
  4. Popolnoma ohladite, razrežite na manjše kocke in vsako kocko pomočite v čokoladni obliv ter z vseh strani povaljajte v grobo mletih kokosovih kosmičih. Shranite v hladilniku.

Preverite tudi ostale veganske recepte za najboljše praznične sladice – od piškotov do tortic. Z dobrim posladkom je lahko vsak dan praznik!