Ko se začnejo poleti paprike barvati rdeče, je čas za veganski namaz iz pečenih paprik. Za ekstra kremasto teksturo smo paprikam dodali še sončična semena, okus pa popestrili z izbranimi začimbami – od dimljene paprike do kvasnih kosmičev.
Uporabite ga lahko samega na kruhu, v sendvičih ali za libanonsko pojedino z različnimi mezami. Namaz pa si lahko privoščite tudi kot pomako za domače prigrizke (npr. preproste brezglutenske krekerje s kvinojo in semeni).
Veganski namaz iz pečenih paprik in sončničnih semen
Hitro pripravljen, še hitreje pojeden! Okusen in enostaven namaz s pečenimi paprikami, sončničnimi semeni in izbranimi začimbami, s katerim lahko popestrite katero koli malico ali zajtrk.
Avtorstvo: Edita Čelofiga

priprava: 10 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 20 min
št. porcij: Skledica namaza
vegansko
enostavno
Sestavine
- 2 večji rdeči papriki
- 1 skodelico popraženih sončničnih semen
- ½ žličke dimljene paprike v prahu
- 1 sesekljan strok česna
- 2 do 3 žlice limoninega soka
- 1 zvrhano žlico kvasnih kosmičev
- 1 žlica olivnega olja
- ščepec čilija, sol, poper
Preverite tudi recept za odličen veganski namaz iz pečenih jajčevcev – baba ganoush, ki izvira z Bližnjega vzhoda.
Postopek
- Paprike operete in odstranite semena. Narežete na rezine in popečete v ponvi (ali v pečici). Proti koncu dodajte sesekljan česen in malo soli.
- Popražena sončnična semena lahko najprej zmeljete posebej (če imate zmogljiv blender, lahko ta korak izpustite).
- Vse sestavine nato zmeljite v blenderju.
Imate radi namaze? Preverite tudi naš recept za domači kremni (sirni) fermentirani namaz iz indijskih oreščkov.