Za piškote se vedno najde čas in prostor v želodčku … ali kakor je nekdo zapisal na internetu, ”Anytime is biscuit time!” Tile veganski piškoti vas bodo razveselili z nekoliko drugačnimi sestavinami in okusi, tekstura pa bo ravno prav mehka. Všeč pa vam bodo še posebej zato, ker služijo kot odlična osnova za praktično kakršnekoli veganske piškote brez glutena.
Namesto amarantove moke lahko poskusite morda še z mletimi orehi ali lešniki, dodate poljubne vrste suhega sadja, morda celo zmečkano banano ali naribano jabolko, temni čokoladi pa bi se sigurno odlično podal tudi zdrobljen rdeči poper!

Veganski piškoti s čokolado in suhim sadjem (brez glutena)

Sestavine
- 230 g riževe moke
- 70 g amarantove moke*
- 40 g mandljeve moke**
- 30 g kokosove moke
- 1 ČŽ pravega kakava
- ščepec morske soli
- 1 ČŽ pecilnega praška iz vinskega kamna
- ½ ČŽ sode bikarbone
- 40 g stopljenega extra deviškega kokosovega olja
- 125 ml (140 g) mandljevega mleka z rižem (ali drugega naravno sladkega rastl. mleka)
- 125 ml (130 g) polnomastnega kokosovega mleka
- 80 g kokosovega sladkorja***
- ½ ČŽ vanilijevega ekstrakta
- 50 g temne čokolade
- 50 g suhih borovnic****
- 70 g suhih sliv (lahko tudi suhih marelic)
Odkrijte tudi recept za linške oči – enostavne veganske piškote, ki smejo manjkati v vaši domači (digitalni) kuharici.
Postopek
- V posodi združimo riževo, amarantovo, mandljevo in kokosovo moko, sol, pecilni prašek iz vinskega kamna ter sodo bikarbono. Prelijemo s stopljenim kokosovim oljem in ga dobro vmešamo v suho mešanico.
- Z nožem narežemo suhe slive in temno čokolado, na čim manjše koščke, suhe borovnice pa lahko po želji tudi namočimo v mlačno vodo za 5 minut.
- V drugo posodo zlijemo mandljevo mleko z rižem, kokosovo mleko, vanilijev ekstrakt in dodamo kokosov sladkor, ki smo ga zmleli v kavnem mlinčku – na ta način se bo prej stopil. Dobro premešamo, lahko tudi z metlico za stepanje.
- Mokre sestavine zlijemo k suhim, dodamo suho sadje in čokolado ter dobro premešamo.
- Pečico ogrejemo na 180°C in pekač obložimo s papirjem za peko.
- Pri oblikovanju piškotkov si lahko pomagamo z manjšo žlico za sladoled ali drugo polkrožno žlico (moja ima 5 cm premera in 3 cm globine), lahko pa si pomagamo tudi z rokami in oblikujemo polovičke kroglic. Pred vsakim zajemanjem mase žlico ”pomočimo” v kokosovo moko.
- Piškote potisnemo v ogreto pečico in jih pečemo od 15 do 20 minut (odvisno od pečice in velikosti piškotov). Ob 15. minuti jih lahko preverimo z zobotrebcem, nato pa se odločimo, koliko časa še rabijo. Sama sem jih pekla 18 minut.
- Po želji lahko delno ohlajene piškote še posipamo z 1 žlico mletega kokosovega sladkorja (ob tem si pomagamo s cedilom). Ohlajene lahko shranimo v dobro zaprti posodi, v hladilniku še nekaj dni.
Še ena hitra in brezlutenska sladica – enostavne veganske rumove kroglice. Potrebujete samo 5 sestavin, 20 minut in 1 par pridnih rok.
Opombe in namigi
* Amarantovo moko si lahko pripravite kar sami tako, da amarant zmeljete v kavnem mlinčku.
** Prav tako lahko to storite z mandlji, verjetno pa bo mletje v multipraktiku bolj uspešno kot pa v mlinčku za kavo.
*** Piškoti so načeloma manj sladki od običajnih, zato lahko po želji dodate še kakšno žlico kokosovega sladkorja več ali pa uporabite drugo, bolj sladko vrsto sladila (npr. rjavi sladkor).
**** Suhe borovnice se lahko kupi v trgovini z živili ali v lekarni, saj služijo tudi za črevesne težave. V kolikor borovnic nimate pri roki, lahko uporabite tudi katerokoli drugo, na drobno narezano suho sadje in se poigrate z drugimi okusi.