Čas pomladi naj bo čas, ko postanemo gozdni kuharji, zavihnemo rokave, si nadenemo rokavice in poiščemo prave koprive! Ni lepšega kot dopoldanski sprehod po obrobjih gozda, kjer si sproti naberemo še kosilo (no, vsaj sestavine za zelo dobro kosilo!). O tem, kako zdrave so koprive, ne bom – saj to že vsi vemo – vsekakor pa je tu še ena ideja, kako jih pomalicati še na malce drugačen način in si popestriti jedilnik. Tukaj je enostaven recept za veganske polpete s koprivami.
Sestavine lahko prilagodite trenutnemu navdihu ali izobilju domače zaloge. Če ni brokolija, poskusite z grahom in, če ni prosa, poskusite s kvinojo. Lahko poskusite tudi s čemaževo verzijo polpet ali pa si skrajšajte pripravo tako, da vnaprej napravite koprivni pesto (olje, sol, pražene pinjole, dušene ali blanširane koprive, pa vse skupaj v mikser!).
Recept za veganske koprivne polpete

Sestavine
- 220 g prosa (namočenega čez noč)*
- 2 skodelici brokolijevih cvetk
- 130 g sveže nabranih kopriv (cca. 7 manjših pesti)
- 4 listi čemaža (neobvezno)
- 120 g veganskega grškega sira**
- 1 manjši strok česna
- 1 JŽ chia semen
- 1 JŽ olivnega olja
- 1/3 bio limone, nastrgana lupinica
- 1 ½ JŽ limoninega soka
- nekaj ščepcev sveže strtega popra
- nekaj ščepcev morske soli (prilagodite svojemu okusu)
- 3 ščepci zeliščne mešanice Sonnentor – Dobra volja***
- 1 JŽ psiliuma oz. indijskega trpotca ali 1 JŽ brezglutenske moke
- sončnično olje za peko
Preverite tudi recept za veganske zelenjavne polpete – 1 recept, neskončno različic, ki jih lahko prilagodite sestavinam pri roki in svojemu okusu.
Postopek
- Proso najprej dobro speremo, nato pa ga namočimo v dovolj hladne vode. Po želji mu lahko dodamo še sok polovice limone.
- Naslednji dan proso skuhamo do mehkega, v osoljeni vodi, lahko pa mu dodamo tudi polovičko zelenjavne kocke (moj se je kuhal 20 minut – čas kuhanja je odvisen tudi od časa namakanja). Proso pustimo ohlajati, vmes pa ga lahko nekajkrat rahlo premešamo, da se ne sprime preveč.
- Chia semena namočimo v 4 JŽ mlačne vode. Tačas na vodni kopeli podušimo najprej cvetke brokolija, do mehkega, nato pa posebej dušimo še koprive, dokler nekoliko ne ovenijo (pribl. 7–10 min). Pustimo ohlajati.
- V ohlajeno proso dodamo: namočena chia semena, nadrobljen veganski grški sir, nasekljan čemaž ter česen, olivno olje, limonin sok, limonino lupinico, morsko sol, poper in zeliščno mešanico Sonnentor. Brokoli in koprive na drobno narežemo in dodamo mešanici ter vse skupaj dobro premešamo.
- Na koncu dodamo še semena indijskega trpotca, ki bodo zmes nekoliko sprijela. V kolikor jih nimate, uporabite 1 JŽ brezglutenske moke.
- Zmes oblikujemo najprej v kroglice, nato jih rahlo sploščimo med dlanmi v manjše polpete.
- Segrejemo ponev in dodamo dovolj sončničnega olja. Polpete pečemo na zmernem ognju, na obeh straneh do zlato-rjave barve.
- Postrežemo s pomladno regratovo solato, z vegansko jogurtovo omako ali pa čim drugim. Bon appetit!
Polpeti so odličen način, da otrokom približate zdravo prehrano. Preverite tudi ostale otrokom prijazne veganske recepte z zelenjavo.
Opombe in namigi
* Zaradi lažje prebavljivosti ter izboljšanja okusa sama najraje namakam VSA žita oz. stročnice. Nič pa ne bo narobe, če ta korak preskočite.
** Jaz sem uporabila že pripravljen Greek white BLOCK znamke Violife, lahko pa uporabite tudi doma pripravljen fermentiran kremni namaz iz indijskih oreščkov.
*** Zeliščna mešanica Sonnentor vsebuje: morsko sol, čemaž, česen, baziliko, origano, rožmarin, timijan, cvetne liste ognjiča, cvetne liste vrtnice in cvetne liste plavice. Če te mešanice ni pri roki, ne skrbite – enostavno uporabite druga, poljubna zelišča z vrta, ki so vam trenutno na voljo, ali pa se enostavno prepustite zelenemu okusu kopriv.