Če naš otrok ni ravno ljubitelj zelenjave, lahko naše kuhanje hitro postane pravi izziv. Nič, kar pripravimo, mu ni všeč in ne bi jedel. Kar nekaj namigov o tem, kaj lahko poskusimo, da bi vaš otrok in zelenjava postala boljša prijatelja, si lahko preberete v članku Kako otroku približati zelenjavo.

Tokrat pa se lotimo kuhanja. Skupaj lahko pobrskate po kakšni kuharski knjigi in najdete jedi, ki otrokom izgledajo zanimive. Še večji učinek boste dosegli, če boste otroke vključili v samo pripravo in jim seveda pustili, da ustvarjajo z vami. Naj bo skupna priprava jedi čas, ki je samo vaš. Otrok lahko zelenjavo z vami nabere (ali kupi), jo pomaga očistiti in narezati ali natrgati, z vašo pomočjo lahko doda začimbe in sol, jed med kuhanjem premeša in jo seveda pomaga servirati.

Ob sproščenem pogovoru in veselem petju pa boste vsaki jedi dodali še tisto piko na i – ljubezen.

Kot rečeno, za vas sem pripravila nekaj enostavnih receptov, ki radi pritegnejo tudi tiste otroke, ki zelenjave kratko malo ne marajo. Mogoče bo prav kateri od njih tudi vam prinesel željeni uspeh. Nikar se ne bojte recepte prikrojiti vašim željam in potrebam – in seveda – potrebam vašega otroka.

1. Zmešančki sadja in zelenjave

zajtrk ali malica

Smutiji so v zadnjem času zelo popularni. So hitro pripravljena in okusna malica. Predvsem pa so polni vitaminov, mineralov in vlaknin. Če jih tudi vi radi pripravljate, lahko za spremembo poskusite takšne, ki dobro usklajujejo sadne in zelenjavne okuse. V začetku dajte prednost sladkobnim mešanicam, saj jih ima večina otrok rajši.

Pri zelenih smutijih lahko uporabite zelenje, ki ga imate pri roki. Poleg špinače, solate, kodrolistnega ohrovta in kopriv se odlično obnesejo tudi listi korenja, brokolija ali rdeče pese. Za malo starejše otroke lahko po želji dodate tudi žličko spiruline.

Tudi vaš otrok ne mara zelenjave? Za vas smo pripravili nekaj predlogov, kako otroku približati zelenjavo, da bosta postala boljša prijatelja.

Zelenje povečujte postopoma, da se otrok privadi na okus klorofila. Začnite z razmerjem 30/70 (torej večinski del sadja in 30% zelenolistnate zelenjave) in razmerje počasi povečujte v prid zelenjave. Idealno razmerje za odrasle je 70% zelenja in 30% sadja.

Sadne napitke lahko spremenite tudi v okusen zajtrk. Prelijte jih v posodo, dodajte nekaj vaših najljubših kosmičev, na koščke narezano sadje in posujte s kokosom ali semeni.

veganski recepti zelenjava za otroke extreveganza

#1 Sladek zimski zelenček

1 banana
1 dcl riževega mleka
manjša pest špinače
cimet po okusu

#2 Osvežilni poletni zelenček

1 banana
malo ananasa ali manga
manjša pest zelenja po vaši izbiri
1 dcl kokosove vode

#3 Hranljivi zmešanček z jagodičevjem

1 banana
2 žlici borovnic
2 žlici malin ali jagod
1 kolobar rdeče pese
1 žlica chia semen
pol žlice lanenih semen
1 dcl vode ali rastlinskega mleka

Postopek

Vse sestavine v mešalniku zmiksate do gladkega.

2. Zelenjavni čips

prigrizek

Že beseda čips hitro pritegne otroke, da jih zanima več. Če pa jim boste povedali, da bosta čips pripravila skupaj doma, bodo skoraj zagotovo pripravljeni na sodelovanje z vami. Kot domači čips lahko pripravite različno zelenjavo. Super se obnesejo korenje, pastinak, bučke, rdeča pesa in kodrolistni ohrovt.

Osnovni dodatki sta olje in sol, za boljši okus pa lahko dodate začimbe po vašem okusu. Edini trik je, da zelenjavo narežete res zelo na tanko. Najlažje boste to storili z lupilcem oz. strgalnikom za zelenjavo. Tanjši kot so kosi, bolj veselo bo hrustalo.

veganski recepti zelenjava za otroke extreveganza

Ohrotov čips

listi ohrovta brez stebel (natrgani na manjše kose)
stopljeno kokosovo olje
sol
začimbe po izbiri

Po želji lahko dodamo tudi česen ali sezam.

Postopek

Olje, sol in začimbe predhodno zmešamo in prelijemo po dobro osušenih listih ohrovta.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 130° z ventilatorjem približno 30 minut.
Med pečenjem večkrat premešamo.

3. Zelenjavni pire

kosilo ali večerja, priloga

Če ima vaš otrok rad pire krompir, mu lahko ponudite zelenjavni pire, ki je še bolj bogatega okusa. Odlično se poda k različnim prilogam. Zraven lahko otroku ponudite npr. kislo repo ali kislo zelje (v zimskem času), popečene bučke, gobice ali zelenjavna nabodala s tofujem (v poletnem času). Priporočam pa tudi, da poskusite odlične polpete po Azrinem receptu.

veganski recepti zelenjava za otroke extreveganza

Zelenjavni pire za 2 osebi

2 večja krompirja
1 korenje
nekaj cvetov cvetače
sol

Postopek

Zelenjavo kuhamo v slani vodi do mehkega.

Ko jo odcedimo, dodamo olivno olje ali rastlinsko margarino in po želji malo rastlinskega mleka, in dobro pretlačimo.

4. Sladica z zelenjavo

sladica

Se sliši nenavadno? Naj vam povem, da otroci zelenjave v sladicah sploh ne opazijo. Nam pa se ponuja odlična priložnost, da jim pokažemo, kako se lahko zelenjavo pripravi na vse mogoče načine. V čokoladnih brownijih lahko uporabimo fižol ali spečemo muffine z bučnim pirejem. Meni pa je najljubši sočen korenčkov čokoladni biskvit, ki se nam kar stopi v ustih.

veganski recepti zelenjava za otroke extreveganza

Korenčkov čokoladni biskvit

250 g pirine moke
150 g kokosovega sladkorja
8 žlic kakava
6 žlic naribanega korenja
1 dl kokosovega olja
cca. 2 dl rastlinskega mleka
1 čajna žlička pecilnega praška
vanilija
ščep soli

Postopek

Med seboj ločeno premešamo suhe in mokre sestavine. Nato mokre sestavine vlijemo v suhe in premešaš z žlico, da dobimo gosto maso. Po želji v maso dodamo oreščke ali koščke temne čokolade.

Maso vlijemo v globok pekač in pečemo na 180° cca. 30 minut.

5. Zelenjavni namaz

malica ali večerja

Fižol in čičerika sta super osnova za različne namaze. Ostale sestavine si lahko prilagajate po svojem okusu oz. po okusu vašega otroka in sestavljate vedno nove kombinacije. Meni je zelo všeč namaz s paradižnikom, ki se odlično obnese tudi kot omaka.

Vse kar morate storiti, je dodati malo več vode. Nato na olju prepražite čebulo in malo česna, dodate nekaj naribanega korenčka in prelijete z omako. Kuhate približno 10 minut in po potrebi dodajate vodo.

veganski recepti zelenjava za otroke extreveganza

Čičerikin namaz s paradižnikom

1 mala skodelica kuhane čičerike
4 češnjevi paradižniki
2 na soncu sušena paradižnika
malo sveže rdeče paprike
1 jušna žlica limoninega soka
1 jušna žlica olivnega olja
ščep soli
ščep kurkume
sveža zelišča po okusu
voda po potrebi

Postopek

Sestavine zmiksate v mešalniku in po potrebi dodate vodo, da dobite želeno gostoto.