V vročih dneh naše telo kar kliče po lahki hrani. Prav v tem času nam narava, kot naročeno, ponuja izobilje svežega sadja in zelenjave. Ker je večino dni prevročih za kuhanje, si čez dan lahko pripravite solate na tisoč in en način. Odlično se obnesejo tudi kot hrana za na pot ali v službo, kadar vam primanjkuje časa.
Kaj pa je tisto, kar bo vaš solatni krožnik popestrilo, mu dalo bogatejši in polnejši okus in dodatno hranilno vrednost? Solatni preliv, seveda.
Navadno posegamo po enostavnih polivkah za solato, kot so preverjene kombinacije olja, kisa ter soli. A prav preliv je lahko tisti, ki narezani zelenjavi doda nekaj več. Hkrati pa bo solata s takšnim prelivom naše telo prijetno ohladila in osvežila.
Pripravila sem tri enostavne recepte za veganske prelive, ki jih brez težav lahko zapeljete po svoje in jim dodate sveže začimbe ali še kakšno vam ljubo zelenjavo po vašem okusu.
Predlagam, da osnovne sestavine receptov po potrebi prilagodite, da dobite konsistenco in okus začimb, ki vam najbolj ustreza. Recept naj bo tako vaša osnova, s katero lahko ustvarite tisti popolni preliv in z njim navdušite tudi prijatelje, na poletnem pikniku.
vsi prelivi so veganski in brez glutena
enostavna priprava vam ne bo vzela več kot 10 min časa
posamezen solatni preliv bo zadoščal za prelitje srednje velike solate
v prelive se odlično podajo sveža zelišča z vašega vrta ali balkonskega lončka
Kremni preliv z indijskimi oreščki
Osnova prvega recepta so indijski oreščki, ki nam pomagajo ustvariti bolj kremast in gost preliv. Idealen za sveže solate, ki jim manjka pika na i.
Različica #1
½ skodelice indijskih oreščkov
1 jušna žlica konopljinih semen
zeleni deli mlade čebule
nekaj listov sveže bazilike
manjša vejica svežega rožmarina
sol
voda
Različica #2
½ skodelice indijskih oreščkov
sok limone
1 čajna žlička kisa
zeleni deli mlade čebule
nekaj vejic svežega peteršilja
česen v prahu
1 čajna žlička kvasnih kosmičev
sol
voda
Postopek
Vse sestavine v mešalniku zmiksate do gladkega. Po vašem okusu dodate več vode, soli ali katerekoli druge sestavine.
Lahek in svež preliv s tahinijem
Osnova drugega recepta je tahini oz. sezamova pasta, ki kremastemu prelivu daje nekoliko lažjo teksturo in svežino.
Različica #1
srednje velik paradižnik (ali majhna pest češnjevih paradižnikov)
del stebla pora
1 jušna žlica tahini paste
česen, po okusu
mali košček ingverja
sok limone
sol
voda po potrebi
Različica #2
srednje velik paradižnik (ali majhna pest češnjevih paradižnikov)
rdeča paprika
česen, po okusu
1 jušna žlica tahini paste
paprika v prahu
sol
voda
Postopek
Sestavinam dodajte malo vode, ki jo kasneje lahko po potrebi prilagodite, da dobite vam željeno gostoto. Vse sestavine zmiksate v mešalniku do gladkega.
Malo drugačen preliv z ananosom
Svež in lahek preliv, ki združuje kislo sladke okuse sadja in zelenjave. Za vse, ki si upate poskusiti nekaj drugačnega.
Sestavine
nekaj koščkov dobro zrelega ananasa
sveže stisnjen sok limone (ali pomaranče)
nekaj koščkov rdeče paprike
par listov sveže mete
Postopek
Sestavine zmiksate do gladkega.
Še namig ali dva za konec.
Priznam, da sama omenjene solatne prelive najraje dodam na mešane solate, v katere narežem sezonsko zelenjavo, ki jo je v tistem trenutku na vrtu največ.
Za t.i. zelene solate se rajši držim klasike – olje, kis, sol.
Odlično se obnesejo tudi kot omaka čez presne bučkine rezance, ki jih lahko pripravite s posebnim spiralnim rezalnikom.
Vi seveda poiščite vam najljubšo kombinacijo. In predvsem, uživajte v preizkušanju novih receptov.