Pred kratkim sva z Metodom preživela vikend v Zagrebu, ko sva želela izkusiti vse kulturne in kulinarične presežke sosednje prestolnice, še preden se začne adventna mrzlica. V nadaljevanju delim izkušnjo s tremi restavracijami, kjer sva jedla v dveh dneh.
Moram namigniti, da je bilo kar težko izbrati, kje bova jedla. Ne ker bi bila ponudba skromna – obratno, tako bogata je, da sem na koncu izbirala restavracije na podlagi bližine (nisva želela izgubljati časa z vožnjo iz centra mesta) in ocen na HappyCow.
Zrno – bio bistro (center Zagreba)
Prispela sva v soboto in že vnaprej sem se odločila, da greva na kosilo v bio bistro Zrno, ki je ob nedeljah zaprt. Povsod na spletu imajo visoko oceno in tudi ponudba jedi iz lokalnih, ekoloških sestavin je bila povsem skladna z najinim siceršnjim načinom prehrane. Gre za prvo certificirano 100 % vegansko ekološko restavracijo na Hrvaškem.
Jedilnik je bogat in raznolik, zato sem prepričana, da lahko še tako izbirčen obiskovalec najde nekaj zase. Naju je zmotilo le dejstvo, da veliko jedi temelji na sejtanu, tempehu, tofuju … kot nadomestku mesa. Nisva ravno ljubitelja tovrstnih jedi, zato sva temu ustrezno izbrala vsak svojo jed.
Metod se odločil za falafel in pomfri iz sladkega krompirja, jaz pa za dnevno makroplato, ki jo vsak dan menjajo in pripravljajo po smernicah uravnotežene prehrane.


Ker mi je bila na koncu Metodova izbira bolj všeč, bom začela z opisom svoje mikroplate.
Vsak dan imajo neko glavno jed, prilogo, posip, pickles in na hitro pokuhano zeleno zelenjavo. Tisti dan so ponujali kuhan sušeni grah z dimljenim sejtanom in šampinjoni, za prilogo je bil rjavi, rdeči in divji riž, posip iz alg, kot dodatek pa je bila kratko pokuhana blitva in solata iz rdečega in belega zelja. Moj fotografija je bila precej pustih barv, zato si izjemoma izposojam kar tisto, ki jo je bistro objavil na spletu.
Vse je bilo okusno in zelo domačega okusa, ker je prav pasalo na meglen in hladen dan. Rajši bi sicer videla, da bi bila glavna jed bolj barvita in zelenjavnega okusa, a prepričana sem, da bi bila ljubiteljem domačih, skoraj kmečkih jedi zelo všeč. Kar me je prepričalo, je celoten koncept mikroplate, saj mi je všeč, da ni potrebno naročiti 5 različnih stvari z menija, da dobiš svojo dozo ogljikovih hitratov, kuhane zelenjave, solate in tudi beljakovin (čeprav teh sama v prehrani ne zaslujem tako načrtno).
Skratka, ob naslednjem obisku bi ponovno naročila makroplato, a bi poskusila za obisk izbrati dan, ko je večji poudarek na zelenjavi. Če mi sreča ne bi bila naklonjena, bi pa vsekakor naročila falafel, ker je bila Metodova izbira zadetek v polno.
Zlato ocvrte falafel kroglice, hrustljav domač kruh iz kislega testa z odličnim namazom in zelena solata s korenčkom in tahini prelivom. Nisva bila prepričana, kako nasiten bo falafel krožnik, zato sva za prilogo naročila še pomfri iz sladkega krompirja, ki je bil tudi dober.
Falafel je bil enkratne teksture, bogatega okusa, nič kaj masten ali težek kljub temu, da je ocvrt. Prav tako se odlično dopolnjuje z ostalimi akterji na krožniku, zato je to idealna izbira za vse, ki iščete lahkotnejši obrok.
Cene v Zrnu so nekoliko višje, a povsem primerljive z ljubljansko vegansko ponudbo, ki temelji na lokalnik in/ali ekoloških sestavinah. Makroplata je bila 10,49 €, falafel pa 9,95 €. Meni lahko preverite tudi na njihovi spleti strani, kjer so zapisane tudi cene vseh jedi.
Oaza Joyful Kitchen (center Zagreba)
V soboto sva zvečer obiskala še Oazo Joyful Kitchen, ki ni bila ravno najina prva izbira, je bila pa najbližje najini lokaciji in načrtom za poznejše večerne ure. Prav tako gre za 100 % vegansko rastavracijo, ki kombinira dnevne jedi in ponudbo hitre hrane.
Jaz sem izbrala dnevno »varivo« oz. jed na žlico, Metod pa orientalski humus wrap.
Metodov orientalski wrap je bil okej izbira, ki pa je verjetno noben od naju ne bi ponovil, ker ni bil nek presežek, hkrati pa je porcija primerna za pozno večerjo ali malico, za kosilo pa nikakor ne. Malo naju je rešil dodaten pomfri, ki sva si ga razdelila.
Moja čorbica je bila tisti dan pripravljena iz graha (spet, očitno je bil takrat grahov dan na Hrvaškem, hehe), sladkega krompirja, kvinoja in raštike, ki je vrsta ohrovta, če je še ne poznate. Bila je čisto korektna, ampka zame malce brez okusa in razkuhana, da je bilo težko prepoznati posamezne kose zelenjave. Je pa porcija bogata, zato se lahko nekdo, ki ni tako občutljiv na razkuhanost zelenjave, dobro naje. Mene so pa malo razočarali.
Cene so glede na povprečnost jedi nekoliko previsoke. Wrap je bil 6,64 €, čorba pa 5,18 €.
Oaze ne bi več načrtno obiskala, a če ne bo druge opcije v poznih popoldanskih ali večernih urah, bova verjetno izbrala kaj drugega z menija. Najdete ga lahko na njihovi spletni strani, kjer lahko preverite tudi cene jedi.
Food Garden (center Zagreba)
V nedeljo je veganska ponudba v Zagrebu precej bolj omejena, saj veliko veganskih ponudnikov ne dela. Zato sva se odločila za Food Garden, ki je bil priročna izbira tudi zaradi lokacije med Ilico in Tehničnim muzejem Nikole Tesle, ki sva ga obiskala dopoldne.
Tudi Food Garden je 100 % veganska restavracija. Z jedmi iz različnih globalnih kulinarik imajo raznolik jedilnik z zajtrki, burgerji, wrapi, azijskimi jedmi in bowlami. Tudi tukaj sva imela nekoliko težav pri izbiri jedi, ki niso zasnovane na sejtanu, tempehu ali tofuju, a sva uspela najti nekaj zase.


Metod se je odločil za burger, in sicer dvojni burger, ker je po opisu najmanj spominjal na mesnega. Jaz pa sem izbrala pad thai.
Burgerja nisem poskusila, Metod pa ga je opisal kot korektnega, vendar je imela pleskavica iz črnega fižola teksturo in barvo mesne pleskavice, kar ni bil ravno plus. Kot vidite na sliki, dobite samo burger brez priloge, zato sva naročila še pečeni krompir.
Tudi moj pad thai ni bil kaj več kot le korekten. Ogromna porcija, v kateri so žal primarno vlogo igrali riževi rezanci. Za več okusa in barvitosti na krožniku bi si želela več zelenjave.
Cene so enake ali celo malo višje kot v Zrnu, a jih žal kakovost jedi ni odtehtala. Dvojni burger stane 9,95 €, pad thai pa 10,86 €. Meni lahko preverite na njihovi spletni strani, kjer pa cene niso zabeležene, zato imejte v mislih, da ne gre za najcenejšo restavracijo.
Kam bova šla naslednjič?
Ob naslednjem obisku bova zagotovo ponovno preverila ponudbo na aplikaciji HappyCow, a če bo le priložnost, bi se z veseljem vrnila v bio bistro Zrno. Tam so mi bili najbolj všeč izčiščenost okusov, lokalne in ekološke sestavine ter prijetna, čeprav v času kosila kar živahna atmosfera. V Oazo se načrtno ne bova vračala, Food Garden pa bova verjetno kar zaobšla – cene so namreč previsoke za nivo jedi, ki sva jih poskusila.