Tavžentroža je še ena izmed zdravilnih rastlin, ki so jo uporabljali že v antični medicini. Ime je dobila po mitološkem bitju kentavru Hironu, ki je bil pol človek in pol konj. Kentavri so v grški mitologiji veljali za vešče zdravilce. Hiron naj bi si tako s tavžentrožo uspešno pozdravil s Hidrinim strupom zastrupljeno rano.

Kentavrova zel ali centaurium erythraea ali (navadna) tavžentroža spada v družino sviščevk (gentianaceae).

Zgodovina pa je prinesla zasuk v pomenu prvotnega imena rastline: namesto spomina na kentavra, sta pri prevajanju iz imena centaurium nastali sestavljeni besedi centum in aureum (sto in zlat). Tako je tavžentroža najprej dobila ime »sto zlatih zeli« in je bila cenjena kot zdravilo, ki je vredno sto zlatnikov. Nekje po 16. stoletju pa lahko zasledimo prevod Tausendgüldenkraut ali »tisoč zlatih zeli«, kar so tudi naši predniki poslovenili v danes poznano ime tavžentroža.

Tavžentroža je med najbolj cenjenimi in poznanimi rastlinami v ljudskem zdravilstvu. Najbrž je prav zato ohranila mnogotera ljudska imena, ki so v uporabi še danes: cintara, centaver, griževnjak, griževec, grižne rože, gorčica, grenka trava, kitica, svedrec, tisočica, zlati grmiček in druge.

Nabiranje in razširjenost

Tavžentroža je enoletna ali dvoletna rastlina, ki raste iz svetle korenine in pritlehne listne rozete. Njeno steblo zraste od 20 do 40 cm visoko, kjer se na vrhu razveja. Je dokaj razširjena rastlina, ki raste po vsej Sloveniji na sončnih travnikih, ki niso košeni ali gnojeni, na gozdnih jasah in robovih ter na zapuščenih njivah. Po Sloveniji rastejo še druge sorodne vrste, a ni posebne nevarnosti, če jih zamenjamo, saj imajo enake učinkovine kot tavžentroža.

Nabiramo jo v času cvetenja od julija do septembra (odvisno od višinske lege). Prepoznate jo po značilnih malih, rožnatih cvetovih. Nikoli je ne trgamo v celoti, s korenino vred, ampak jo režemo s škarjami, saj lahko iz kolenc ponovno zacveti.

Poznate zdravilne učinke šentjanževke? Preverite recepte, kako njeno zdravilnost uporabiti v domači lekarni in spoznajte pripravke iz šentjanževke.

Priporočljivo je, da nabirate mlade cvetove tavžentrože, ti bodo med sušenjem ohranili lepo rožnato barvo. Starejši cvetovi običajno postanejo rjavkasti in vsebujejo manj zdravilnih učinkovin. Najboljše je, da porežete rastlino v lepem, sončnem vremenu, rastline pa posušite v senci v zračnem prostoru. Pri nas jih običajno povežemo v snopiče in jih obrnemo s cvetovi navzdol. Lahko sledite tudi setvenemu koledarju, ki vam bo povedal, kdaj je najboljši čas za nabiranje cvetov – če le tisti dan ne bo dežja.

Uporaba in učinkovanje tavžentrože

Nekatere njene zdravilne lastnosti v sodobni medicini in znanosti (še) niso bile dokazane. Eno teh je namen zniževanja telesne temperature, za kar se tavžentroža v ljudski medicini uporablja še danes.

Zato pa je tavžentroža dokazano učinkovita pri želodčnih težavah, predvsem zaradi svoje vsebnosti grenčine. Tavžentroža spodbuja izločanje prebavnih sokov, zato se uporablja pri slabem teku ali želodčnih težavah. Grenčina deluje tako, da preko zaznavanja okusa posredno pripravi prebavila na prebavo. To pa vpliva na prebavne žleze, ki pričnejo izločati prebavne sokove.

Prav zaradi grenčin, ki jih tavžentroža vsebuje, jo uporabljajo za pripravo želodčnih grenčic. Podobne lastnosti vsebujejo tudi druge rastline, med njimi encijan, ki tako kot tavžentroža spada v skupino sviščevk.

Preverite tudi domače čajne mešanice, za odpravljanje ali lajšanje različnih težav. 

V ljudskem zdravilstvu je tavžentroža rastlina z bogatim učinkovanjem za različne bolezni in stanja. Predpisuje se jo ob slabokrvnosti, bledici in jetrnih težavah. Ker pospešuje delovanje jeter in žolča, s tem pomaga tudi pri čiščenju in razstrupljanju telesa. Uporablja se jo pri splošni slabosti, izčrpanosti ter pri presnovnih težavah (predvsem maščob). Pa tudi pri kožnih izpuščajih.

Izvlečki iz tavžentrože so podporno sredstvo pri slabem krvnem tlaku in slabih živcih. Prav tako se uporaba čaja iz tavžentrože priporoča pri kemoterapiji in radioterapiji. Pri težavah z anoreksijo naj bi uspešno spodbujala ješčost. Lahko pa jo uporabljamo pri slabo celečih se ranah.

POMEMBNO

Zdravilne rastline imajo običajno močnejše učinkovine, če so nabrane v naravi, v njihovem naravnem habitatu. Če jih boste gojili na vrtu, so lahko njihove zdravilne lastnosti manjše. Zato je priporočeno, da zdravilne rastline nabirate v naravi (divje), tiste zdravilne rastline, ki pa odlično uspevajo tudi v domačem vrtu, pa imejte za svojo dušo in ljubezen, ki jo boste predajali naslednjim rodovom.

Recept za čaj

Iz ene ali dveh čajnih žlic zrezane rastline tavžentrože pripravimo poparek, ki naj stoji 5 minut. Lahko ga pripravimo tudi tako, da eno žlico zrezane rastline za 6-8 ur namočimo v mrzli vodi, nato pa jo segrejemo do pitne temperature. Pijemo po eno skodelico čaja najmanj pol ure pred jedjo. (Obvezno PRED jedjo.)

Recept za čajne mešanice

Tavžentrožo pa lahko uporabljamo tudi z drugimi zdravilnimi rastlinami, ki vsebujejo grenčine. Tako lahko mešamo zel tavžentrože denimo z listom mrzličnika in plodom brina.

Sestavine

  • zel tavžentrože 60 g
  • list mrzličnika 20 g
  • plod brina 20 g

Postopek

Poparek pripravimo iz ene čajne žlice mešanice rastlin. Čajno mešanico pijemo po pol skodelice čaja pol ure pred jedjo. (Obvezno PRED jedjo.)

Recept za grenčico

Domači preizkušeni recepti pogosto vsebujejo zel tavžentrože. Najbrž najbolj znana je grenčica jägermeister, ki tudi vsebuje tavžentrožo. Naša različica je grenčica z belim vinom.

Sestavine

  • zel tavžentrože 60 g
  • kamilice 40 g
  • pomarančne lupine 40 g
  • 1,5 l belega vina

Postopek

Zel tavžentrože, kamilice in pomarančne lupine prelijte z 1,5 l belega vina. Po želji lahko dodate malo kandiranega sladkorja. Grenčino pijte po majhnih kozarčkih pred jedjo.

Recept za žganje s tavžentrožo

Enostaven recept, če le imate liter domačega žganja in posušen šopek tavžentrože.

Sestavine

  • posušen šopek tavžentrože
  • žganje 1 l (cca. 45 %–50 %)
  • po želji med (ne uporabljati sladkorja)

Postopek

V steklenico 1 l žganja (cca. 45 %) za 6 tednov namočite šopek posušenih rastlin tavžentrože. Steklenico dajte v temen prostor na hladno (v klet). 

Ne pozabite! Običajno se žganje s tavžentrožo uživa po kapljicah in ne pije v “štamperlih”, saj je roža oz. njena tinktura namenjena zdravilstvu.

Viri

Katja Galle Toplak, Zdravilne rastline na Slovenskem, Založba Mladinska knjiga, 2002, druga izdaja.

Korina, Zelišča z Goričkega, https://www.zelisca-korina.com/rastline/tavzentroza.html.

Recept za domačo grenčico, Viva, https://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/15450/Recept-za-doma%C4%8Do-gren%C4%8Dico.