
Sezonska zelenjava in sadje – vodič po mesecih
V katerem mesecu uspeva katera sezonska zelenjava, sadje in ostali pridelki. Pregleden in uporaben vodič za urbanega potrošnika.
V katerem mesecu uspeva katera sezonska zelenjava, sadje in ostali pridelki. Pregleden in uporaben vodič za urbanega potrošnika.
»Kje pa ti dobiš beljakovine?« To je le eno od pogostih vprašanj, ki jih dobijo vegani. Za vas smo zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore nanje, saj smo vse od začetka Extraveganze sistematično odgovarjali na vprašanja z obširnimi članki.
Prehranjevanje z rastlinsko hrano je lahko preprosto in enostavno. Vseeno pa se veliko ljudi, ki zase pravijo, da so vegani, prehranjuje nezdravo. Zakaj je temu tako? Katere so najpogostejše napake, ko se posameznik odloči za prehod na rastlinsko prehrano?
Čeprav velja, da je rastlinska hrana zdrava hrana, pa to ne velja za vse vrste hrane rastlinskega izvora. Katera hrana je torej zdrava in katera nezdrava rastlinska hrana, ki vpliva na nastanek in razvoj bolezni? Kako se ji izognemo in s čim jo nadomestimo?
Nerazumevanje vira in vloge zdravih maščob so privedli do tega, da se ne znamo več prehranjevati v skladu s svojo naravo. Za vas smo pripravili najpogostejše zmote o zdravih maščobah in predstavili vlogo, ki jo imajo maščobe v našem telesu. Piše Špela Vehar.
Miroljubno kmetijstvo je veja ekološkega kmetijstva, ki ne vključuje živinoreje. Z vsem spoštovanjem skrbi za rastlinske in živalske vrste, za obdelovanje zemlje pa uporablja zgolj naravna, doma pripravljena hranila in pripravke. Gre za tripoljno kmetovanje, ki vzpodbuja biotsko raznovrstnost in raznolikost življenja.
Sočuten način prehranjevanja omogoča človeku prehranjevanje v skladu z naravnimi zakoni, ki ne jemljejo življenja drugim bitjem. Etično prehranjevanje pa je imperativ, ki določa sočuten odnos tudi do samega sebe in svojega zdravja, ne zgolj sočutja do drugih živih bitij.
Zakaj pravijo, da se je potrebno prehranjevati s sveže pripravljeno hrano? So potem naše prehranjevalne navade – pogrevanje (zamrznjene ali ostankov) hrane – nezdrave? Je sveže pripravljena hrana zdrava prehrana? Katere so njene prednosti? Več v prispevku.
Zakaj je uživanje lokalne hrane in podpiranje lokalnih pridelovalcev hrane pomembno? Kakšen vpliv ima taka hrana na naše zdravje in ali je lokalno pridelana hrana tudi zdrava prehrana? Katere so še prednosti lokalne hrane na zdravje in okolje? Več v prispevku.
Danes je pridelava ekološko (sonaravno) pridelane hrane v porastu. Še vedno pa se večina prebivalstva (vsaj občasno) prehranjuje z izdelki, pridelanimi na konvencionalen način. Katere so glavne prednosti ekološko pridelane hrane za naše zdravje in kako pridelava zmanjšuje vpliv na okolje?
Čeprav lahko danes v trgovinah skozi vse leto kupujemo različno sadje in zelenjavo, pa ima sezonska hrana svoje lastnosti. Usklajena je z ritmom narave, prinaša pozitiven vpliv na naše zdravje in tudi na finančno stanje. Katere pa so še prednosti sezonske hrane?
Zakaj se danes ukvarjamo s tem, ali smo zaužili dovolj hrane, namesto da bi se vprašali, kakšno hrano smo zaužili? Zakaj pozabljamo na kvaliteto zaužite hrane in se prepuščamo novodobnim tržno naravnanim konceptom »zdravja«? Zakaj se preprosto ne odločimo živeti tako, da bomo srečni? Piše Špela Vehar.
Extraveganza v novi podobi.
Preverite, kako dobite dostop do več kot 350 člankov in receptov.
Dobrodošli v Prlekiji.
Dobrodošli v objemu narave.
Copyright © 2018–2024 Najina domačija & Zavod Extraveganza.
Vse pravice pridržane. Nepooblaščena uporaba avtorsko zaščitene vsebine je prepovedana in kazniva.
Kupimo stare osončene deske z gospodarskih objektov!
Deske morajo biti vsaj 2 m dolge, vsaj 2 cm debele in vsaj 12 cm široke.
Plačilo takoj v gotovini!
Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo. Preberite več.