Veganski čufti v omaki so še ena družinska klasika, ki dokazuje, da nadvse okusno kosilo ne zahteva veliko časa ali zapletene priprave. To, da jih imajo vsi radi, pa je še dodatna spodbuda, da preizkusite recept za slastne, enostavne in polnovredne čufte.

Neštetokrat preizkušena masa iz fižola, gob, orehov in riža ustvari ravno prav kompaktne čufte, ki ne razpadejo med peko v pečici in se tudi brez kapljice olja lepo zapečejo.

Jaz sem čufte tokrat postregla s cvetačnim pirejem (recept v nadaljevanju), ampak odlični so tudi s krompirjevim pirejem, testeninami, njoki ali pa zgolj s kruhom.

Recept je brez olja in brez veganskih nadomestkov mesa, zato bo odlična izbira za vse, ki želijo v svoj jedilnik vnesti več zdravih in polnovrednih jedi.

Recept za veganske čufte
Že pred peko so videti slastni.
Recept za veganske čufte
Čufti v družbi slastne paradižnikove omake.
Recept za veganske čufte
Postrezite jih z najljubšo prilogo – možnosti je ogromno.

Veganski čufti v paradižnikovi omaki

Polnovredni veganski čufti iz zdravih sestavin – brez olja in brez nadomestkov mesa.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Recept za veganske čufte
priprava: 10 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 40 min
št. porcij: 20 čuftov (velikosti manjše marelice)

Sestavine

ČUFTI

  • 250 g bukovih ostrigarjev
  • 250 g kuhanega rjavega fižola
  • 1 merica (150 ml) drobno nasekljanih orehov
  • 1 merica (150 ml) kuhanega polnozrnatega riža
  • ½ merice (75 ml) polnozrnatih (domačih) krušnih drobtin
  • 2 drobno nasekljani šalotki
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • Začimbe: 1 čajna žlička sojine omake, 1 žlica paradižnikove paste, ½ žličke pimenta, 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja, sol, sveže zmlet črni poper

PARADIŽNIKOVA OMAKA

  • 2 šalotki – drobno nasekljani
  • 2 stroka česna – drobno sesekljana
  • 2 pločevinki narezanih pelatov
  • 300 ml paradižnikove omake
  • sol, črni poper
  • nerafiniran sladkor – 2 žlici

CVETAČNI PIRE

  • 1 manjša glava cvetače
  • 2 žlici smetane iz indijskih oreščkov
  • sol, muškatni orešček, po želji tudi malo zdrobljenega sušenega česna, kvasnih kosmičev  in limoninega soka

Še ena klasika – odličen recept za krompirjev golaž. Na dnu objave preverite, kako do še več receptov za domiselne veganske enolončnice.

Postopek

ČUFTI

  1. Čebulo (pokrito) podušite na malo vode.
  2. Dodajte drobno narezane gobe, posolite in popražite.
  3. Dodajte nasekljane orehe (ne preveč drobno) in pražite tako dolgo, da se rahlo zapečejo. Malo pred koncem dodajte česen.
  4. Začinite s soljo, poprom in sojino omako.
  5. Odstavite in dodajte riž, fižol (predhodno ga z nožem sesekljajte na deski) in začimbe. Premešajte in po potrebi z vilicami še malo pretlačite (ne preveč, saj ne želite strukture pireja).
  6. Dodajte krušne drobtine in z rokami rahlo pregnetite.
  7. Z mokrimi rokami oblikujte čufte in jih v pekaču, obloženem s papirjem, za peko specite v pečici – 200 stopinj, 30 minut. Na polovici jih obrnite.
  8. Pečene preložite v posodo s paradižnikovo omako.

PARADIŽNIKOVA OMAKA

  1. Čebulo kratko podušite na malo vode, dodajte česen, pelate, paradižnikovo omako, sladkor, sol in poper.
  2. Zavrite in kuhajte dobrih 20 min. Po želji dodajte še malo origana.

CVETAČNI PIRE

  1. Cvetačo skuhajte v vreli vodi (4–5 min).
  2. Z ostalimi sestavinami jo zmešajte v mešalniku.

Kosilo, ki bo pogosto na vašem jedilniku. Lečin golaž s popečenimi bukovimi ostrigarji in najboljši kruhovi cmoki po maminem receptu. Le kaj je lahko boljšega?

Opombe

  • Uporabite lahko katerekoli gobe.
  • Namesto fižola lahko uporabite lečo (rjavo ali črno – beluga), čičeriko, sojo …
  • Namesto krušnih drobtin lahko uporabite ovsene kosmiče, namesto riža pa kuskus, bulgur, kvinojo …
  • Če ne marate pimenta, uporabite kumino ali začimbe po želji (npr. mešanico italijanskih začimb).