Koliko je bil plačan delavec, ki je sešil majico, ki jo lahko vi na drugem koncu sveta kupite za 2 €?

Tovrstna vprašanja so v zadnjih letih dodobra zamajala svet hitre mode, saj so se potrošniki začeli vse glasneje spraševati, kje kupovati, ne da bi neposredno podpirali neetično in izkoriščevalsko industrijo. A mogoče je tisto pravo vprašanje, koliko in ali sploh kupovati. Zgolj s premišljeno in zmanjšano potrošnjo lahko začnemo reševati težave, ki smo jih ustvarili z nekritičnim in razmahnjenim potrošništvom.

Zato v današnji objavi z vami delimo 10 nasvetov, kako se lahko izognete nepotrebnemu kupovanju novih oblačil. Če boste upoštevali vsaj nekaj namigov s spodnjega seznama, boste lahko znatno podaljšali življenjsko dobo svojih oblačil.

1. Ne perite oblačil po enem samem nošenju

Resno, držite se preverjenega testa z vohanjem. Mogoče izgleda malo barbarsko, a zakaj bi z nepotrebnim pranjem uničevali oblačila, trošili energijo za pranje in zapravljali lasten čas. Enostavno, če majica ni umazana, ni prepotena in nima neprijetnega vonja, jo oblecite vsaj še enkrat. Dolgoročno si boste zagotovo prihranili vsaj 1 žehto tedensko. Če ste skeptik, za ponovno nošenje izberite krajše odhode od doma (npr. v trgovino ali po opravkih) in predvsem nestresne situacije, ko ne pričakujete veliko živčnega potenja.

Večkratno nošenje je še posebej priročno v hladnejših mesecih, ko se oblačimo po plasteh. Spodnje perilo in majice so najbolj v stiku z našim telesom, zato jih pogosteje peremo. Vrhnja oblačila, kot so puloverji, jope ali suknjiči, pa lahko oblečemo 2- ali celo večkrat. Med nošenji lahko vrhnje kose obesite in pustite 24 ur na prostem, da se razdišijo, preden jih ponovno pospravite v omaro.

Opomnik: nikoli pa ne oblecite že nošenega kosa, če ga niste dobro povohali ali če ni uspešno opravil testa vohanja. Zaradi takih primerov je večkratno nošenje oblačil dobilo slab prizvok.

2. Madeže poskušajte odstraniti takoj

Ne glede na to, kako pazljivi smo, se vsem kdaj pripeti, da se umažemo. A ključnega pomena je, da madeže poskušamo odstraniti takoj. To je še posebej pomembno, če se umažete s čim mastnim (npr. olje, majoneza, avokado) ali zelo obarvanim (npr. vino, borovnice), ker se tovrstni madeži lahko hitro usedejo v vlakna in je kasnejše odstranjevanje neuspešno.

Za preventivo pa se spomnimo naših babic, ki so v kuhinji vedno nosile predpasnik. Tako se lahko vsaj pri kuhanju izognete, da se poškropite z oljem ali da se pri poskušanju solatnega preliva pokapate z balzamičnim kisom.

3. Pripravite svoja oblačila na pustolovščino v pralnem stroju

Ni dovolj, da preverite samo žepe. Zapnite vse zadrge in odpnite vse gumbe. Zavežite vse trakove, ki visijo. Tako boste preprečili, da se oblačila med pranjem zatikajo in zapletajo.

Temna oblačila in predvsem kavbojke obrnite na notranjo stran, da se ne razbarvajo. Enako naredite s puloverji in pleteninami, kar bo preprečilo muckanje.

Preverite, ali so kje kakšne poškodbe oblačil, da jih popravite, preden daste perilo prati. Že en sam pralni cikel lahko dodatno razpara poškodovano blago ali šive. Na nežnejših oblačilih tako zelo, da bo kasnejše popravilo praktično nemogoče.

Vedno perite enako z enakim. To ne velja samo za ločevanje po barvah, temveč tudi za ločevanje težkih in robustnih kosov (npr. jakne, flanelaste srajce, debeli puloverji) od tistih finih in občutljivih (npr. satenasto spodnje perilo, hlačne nogavice, čipkasta obleka).

4. Alkoholni kis: iz kuhinjske omarice v kopalnico

Kot smo že pisali v prispevku o domačih čistilih, je alkoholni kis odličen nadomestek mehčalca. Vendar kis ne bo vaših oblačil samo zmehčal, temveč bo poskrbel tudi za ohranjanje barve temnih oblačil. Razgradi namreč ostanke trde vode in detergenta, ki sicer povzročata bledenje temnih barv.

Kis se uporablja tudi pri barvanju blaga, saj stabilizira barvne pigmente. Zato ga lahko dodate tudi pri pranju oblačil, za katera ste opazili, da pri pranju puščajo veliko barve.

5. Izogibajte se sušilnemu stroju

Kljub izjemni priročnosti sušilnega stroja v vsakdanjem življenju njegova pogosta uporaba pušča sled na vaših oblačilih. Vročina, s katero stroj suši vaša oblačila, hkrati tudi razgrajuje vlakna. Dokaz? To so tkaninski kosmi, ki ostanejo po sušenju. Sušilni stroj dobesedno načenja vaša oblačila.

Če imate možnost, čim pogosteje preskočite njegovo uporabo. Občutljive kose, pletenine in raztegljive kose po pranju položite na mrežast sušilnik perila. Ostale kose obesite in pustite, da jih zrak nežno posuši. Ko sušite temna oblačila, se izogibajte sušenju na soncu, saj lahko zbledijo.

6. Vse pletenine in raztegljive kose zlagajte, ne obešajte

Kdo ima čas za zlaganje oblačil, če jih lahko enostavno obesimo? In kako lepo je v omari videti vse zgornje kose oblačil na obešalnikih, da lahko 1, 2, 3 izberemo, kaj bomo oblekli. Tudi dizajn današnjih garderobnih omar nas pri tem večinoma podpira – na 1 kilometer prečke za obešalnike dobimo eno samo polico.

Vendar tukaj je kruta resnica: večino časa preživimo v pleteninah in raztegljivih oblačilih, ki ne marajo visenja na obešalnikih. Majice z elastinom, pleteni puloverji ali obleke in športna oblačila se po dolgotrajnem visenju raztegnejo in izgubijo svojo prvotno obliko. Razrahljajo se petlje in elastin izgubi svojo elastičnost. Zato je najbolje vsa oblačila, ki so pletena ali raztegljiva, zlagati na police.

Namig: če se izogibate zlaganju perila na police zaradi nepraktičnosti, preverite metodo zlaganja KonMari, ki predlaga vertikalno zlaganje v škatle ali predale, da lahko ohranite pregled nad vsemi kosi in da lahko brez rušenja kupov perila dosežete kateri koli kos oblačil.

7. V družbi kvalitetnih obešalnikov

Najprej se znebite vseh žičnatih in ukrivljenih plastičnih obešalnikov, ki bodo vaša oblačila deformirala, saj jim ne morejo nuditi zadostne podpore na ramenih.

Rajši izberite zaobljene lesene ali v blago oblečene podložene obešalnike, ki bodo vašim suknjičem in plaščem nudili vso podporo, ki jo potrebujejo.

Namig: če imate izjemno ozka ali izjemno široka ramena, običajni obešalniki ne bodo ustrezna rešitev za vaša oblačila.

Če ste zelo petite, bo preširok obešalnik pustil štrleče sledi na rokavih vaše srajce. Verjemite mi, govorim iz lastnih izkušenj. Zato rajši preverite ponudbo na otroškem oddelku, da najdete dovolj ozke obešalnike.

Če pa imate široka ramena, se vam lahko zgodi, da običajni obešalniki ne podprejo celotne širine vaših oblačil in se na ramah posedajo. Preverite, ali lahko kje najdete večje obešalnike ali pa obstoječe oblazinite, da pridobite nekoliko širine. Na voljo so tudi plastični nastavki, s katerimi podaljšate običajne obešalnike.

Ni samo hitra moda tista, ki izkorišča. Preverite tudi naš vpogled v 3 področja, ki v največji meri za potrebe oblačil in obutve izkoriščajo živali in onesnažujejo okolje. V seriji prispevkov Oblečeni v živali boste spoznali drugo plat volne, usnja in krzna.

Ste že videli naš vodič po veganskih čevljih? Zbrali smo številne etične veganske znamke, med katerimi bo vsakdo našel nekaj po svojem okusu.

8. Tudi vaša najljubša oblačila večino časa preživijo v omari – naj jim bo prijetno.

Vedno poskrbite, da so oblačila povsem suha in brez vonja, ko jih pospravite v omaro. V omari naj imajo – na polici ali na obešalniku – dovolj prostora, da »zadihajo«. V prenatrpanih in nezračnih omarah se namreč zelo radi zaredijo molji. Zato poskrbite, da tudi kose, ki jih ne nosite pogosto, redno zračite in nekoliko pretresete. Molji namreč sovražijo svetlobo in premikanje.

Za vse izvensezonske stvari, ki jih želite pospraviti za več mesecev, pa raje izberite vakuumske vreče, v katerih bodo vaša oblačila povsem na varnem. Oblačila pred shrambo v vreče dobro operite, posušite in zložite. Previdno jih položite v vreče, da ne ustvarjate nepotrebnih gub.

9. Pokrpajte poškodovana oblačila

Luknjica na najljubši majici, razparan šiv na krilu, razrahljana gumbnica na plašču … Za večino je to znak, da so oblačila odslužila svoje in da je čas za zamenjavo. A take poškodbe so v resnici priložnost, da oblačilom vdihnete novo življenje.

Na spletu je ogromno videev, kako lahko oblačila sami popravite in pokrpate. Samo vpišite v Google »how to mend …« in se navdušite nad raznolikimi in domiselnimi tehnikami. Še posebej priljubljena je japonska tehnika sashiko, ki krpanje s prepostimi vezeninami spreminja v pravo umetnost.

Če niste navdušeni nad kreativnim krpanjem, lahko vedno oblačila nesete šivilji, da jih popravi.

sashiko extraveganza

10. Pobarvajte kose, ki so se razbarvali, obarvali ali pa preprosti zbledeli

So vaše najljubša kavbojke zbledele? Ima svetla bombažna majica madež, ki ga niste mogli odstraniti? Mogoče pa vam enostavno barva nekega kosa ni več všeč.

To lahko enostavno rešite z barvanjem. V skoraj vsaki trgovini z ustvarjalnim programom boste našli barve za tekstil, s katerimi lahko barvate v večji posodi ali v pralnem stroju. Postopek je izjemno enostaven, rezultati pa navdušujoči.

Nekaj namigov, preden se lotite barvanja. Učinkovito lahko barvate samo naravne tkanine (npr. bombaž, lan, ramija), saj se na sintetična vlakna večina barv enostavno ne prime.
Enako velja za sukance. Če je vaše oblačilo sešito s sintetičnim sukancem, bodo šivi ostali prvotne barve. Prav tako zadrge, gumbi in ostali plastični dodatki na oblačilih. To dejstvo lahko izkoristite za dizajnerske poudarke, a dobro je vedeti, kaj lahko pričakujete.

Barve lahko medsebojno tudi mešate, če v ponudbi ni odtenka, ki si ga želite.

Kako pa vi skrbite za svoja oblačila? Imate kakšen trik, s katerim ste ohranili pri življenju svoj najljubši kos?