V neokrnjeni naravi Goričkega – daleč od mestnega hrupa in vrveža lastnih misli – leži prostrano posestvo, ki nas vabi na pot k samozadostnosti in boljši kvaliteti življenja. Gre za pot, ki jo utirajo s svojimi praksami, s katerimi udejanjajo vsa 3 etična načela permakulture.

Skrbijo za zemljo, skrbijo za ljudi in skrbijo za pravično delitev presežkov.

Več o tem, kaj ponujajo svojim obiskovalcem, preverite v nadaljevanju.

Naravni materiali, ki ambientu vzdihujejo toplino

Naju je v Lucovo povabil najin projektant Stojan Habjanič, ki je bil na posestvu Makrobios Panonija nadzornik gradnje dveh “živih” hišk, zgrajenih iz naravnih materialov – ena je iz slamnatih bal, druga iz konopljinega betona. Na dnevu odprtih vrat sva si želela ogledati doma rezano opeko, s katero so v hiši iz konoplje obložili teraso in notranji prostor. A videla sva mnogo več.

Zato sva v decembru rezervirala nočitev v hiši iz konopljinega betona, da izkusiva bivanje v povsem naravni stavbi. Hiša diši in diha z lesom, ki ambientu vdihuje toplino in občutek domačnosti. Narejena je iz lesa in konopljinega betona, kar neposredno poudarja načelo naravne gradnje – da gradimo z materiali, ki jih najdemo v svoji neposredni okolici.

Vsi, ki si želite prijetnega oddiha v objemu narave na Goričkem ali pa vas zanima naravna gradnja, ste dobrodošli na posestvu Makrobios Panonija. Najemete lahko eno izmed vzorčnih hišk in izkusite razliko, ki jo prinašajo naravni materiali in premišljeni pristopi naravne gradnje.

Hiška ima 70 m². Tloris pa obsega dve spalnici, dnevno sobo, kuhinjo, kopalnico in pokrito teraso. Sprejme lahko do 5 ljudi.

Posestvo je popolnoma na samem in omogoča umik v pomirjujočo tišino. Namesto vsakodnevnih skrbi vas bodo prišle pozdravit srne in druge divje živali.

Pa ne pozabite zvečer pogledati v nebo, kajti zvezde nikjer niso tako blizu kot v Pomurju.

Nazaj k naravi

Poleg prijetnega bivanja pa vam posestvo nudi še marsikaj.

Makrobios Panonija se primarno zavzema za razvoj samozadostnega kmečkega gospodarstva. Tako lahko ob obisku pobliže spoznate ekološko kmetijstvo (pridelava in predelava konoplje), sadjarstvo in tudi vrtičkarstvo. Permakulturni vrt v visokih gredah privablja številne radovedne obiskovalce, saj si lahko ogledajo visoke grede iz različnih naravnih in recikliranih materialov.

Ravno v teh dneh je vrt obogatila četra vrsta visokih gred, narejenih iz slame.

Na vrhuncu sezone pa si lahko na vrtu naberete tudi pridelek in si ga pripravite v skrbno opremljeni kuhinji v hiški. Gostom so na voljo tudi zelišča z zeliščnega vrta.

Obiskovalce pa redno vabijo tudi na različne delavnice in izobraževanja, kjer se lahko seznanite s permakulturo, načeli samooskrbnih gospodinjstev in tudi naravno gradnjo.

Poznate načela miroljubnega kmetijstva? Spoznajte etično kmetovanje, ki je prišlo najbližje temeljni etiki spoštovanja življenja.

Od samooskrbe k sooskrbi

Zavod Makrobios Panonija spodbuja pot k samozadostnosti. A pri svojem delovanju ne poskušajo zgolj postati enota, ki je sposobna poskrbeti za vse svoje potrebe. Samozadostnost in samooskrbo vidijo kot pot nazaj k naravi, nazaj k ustvarjanju pristnih, z naravo povezanih lokalnih skupnosti. Zato veliko pozornosti namenjajo udejanjanju praks, ki spodbujajo sooskrbo in povezovanje.

S tkanjem vezi znotraj skupnosti želijo preseči ekonomske in socialne razlike v družbi. Poleg zadovoljevanja potreb po hrani in energiji želijo odpraviti družbeno izključenost in vzpostaviti ekonomijo skupnega dobrega.

Vzpostaviti želijo lokalno skupnost, kjer se vsak posameznik počuti dobro, kar ga spodbuja, da še naprej deluje v dobro vseh ostalih članov.

In tako se boste počutili tudi sami, ko obiščete posestvo Makrobios Panonija.

Kot del širše skupnosti, ki deluje po skoraj pozabljenih načelih sodelovanja – z drugimi člani skupnosti in z naravo.

Za več informacij o posestvu in aktualnih dogodkih si oglejte spletno stran Makrobios Panonija.