Najina domačija v osrčju Prlekije je znana po dogodkih in delavnicah, ki jih organiziramo v okviru zavoda Extraveganza. Po odličnih domačih pridelkih in neokrnjeni naravi. Če sva na začetku najine poti ustvarjala predvsem unikatne skulpture iz naplavljenega lesa (t. i. drift wood izdelke), pa v zadnjih letih izdelujeva predvsem unikatne lesene izdelke z dodano vrednostjo.

Ko sva pričela z oživljanjem Najine domačije, so se srečale najine poti in vizija lokalnega podjetnika, ki je v starem lesu našel lepoto. Tako sva s selitvijo v Ljutomer pričela ustvarjati izdelke, ki so skoraj izključno iz starega masivnega hrasta. No, sem ter tja za dušo še vedno ustvariva kakšen unikaten kos skulpture iz naplavljenega lesa.

Skulptura iz naplavljenega lesa Sprehajalec.

Trendwoood in Najina domačija

Srečanje z Matjažem, direktorjem podjetja Trendwood, se je moralo zgoditi. Čeprav sva bila namenjena na komunalno-stanovanjsko podjetje, sva se ustavila pred podjetjem, kjer je bila zložena gora starega lesa, da nama je vzelo dih.

Matjaž v osnovi največ sodeluje z avstrijskimi podjetji. Naju pa so zanimali predvsem masivni leseni hrastovi kosi, ki bi oplemenitili dom. Matjaž je v pisarni že imel nekaj izdelkov, namenjenih za poslovna darila. Kmalu smo se odločili, da skupaj pričnemo ustvarjati naše unikatne izdelke.

Ker smo vsi zaposleni še na drugih področjih, nam občasno pri končni izdelavi na pomoč priskočijo lokalni mizarji ali drugi mojstri, da skrajšamo pot od naročila do končnega kupca. Še vedno pa vizija za nov izdelek in njegova funkcionalnost zrasteta najprej v naših glavah in v naši delavnici.

Še pomembneje pa je, da so vsi izdelki v naši ponudbi narejeni iz slovenskega lesa. Naše poslanstvo je, da iz teh pozabljenih kosov ustvarjamo uporabne umetnine in jim dodajamo novo vrednost. Vse za to, da bi lahko spet našli svoje mesto in nam služili na drugačen način.

V starem lesu najdemo številne strukture, simbole in vzorce, ki pripovedujejo o življenju starega lesa.

Unikatni izdelki iz starega hrasta

Večina naših izdelkov je izdelana iz starega hrasta. Uporabljamo tudi staro, tesano smreko, a redkeje. Čeprav naredimo serijo določenega izdelka, pa je prav vsak kos unikat.

Nekateri izdelki so rustikalni, drugi izčiščeni, čeprav gre za kos iste vrste lesa. Gre predvsem za to, da se prilagodimo posameznemu kosu lesa, iz katerega izdelujemo izdelke. Tako lahko v največji meri pustimo staremu lesu, da pripoveduje svojo življenjsko zgodbo.

V starem lesu iščemo predvsem njegovo življenje, ki se kaže v grčah, zavojih, prelomih, (tesarskih) luknjah ali barvah. Vsega tega ne želimo skriti, temveč ravno nasprotno. To želimo poudariti, pa čeprav so denimo lesni insekti navrtali luknje po celem kosu, ki ga bomo uporabili.

Nepravilnosti v lesu, in stari les jih ima ogromno, so najlepše darilo lesa. Le znati jih je treba izkoristiti.

Izdelava rustikalnih okvirjev iz starega hrasta je vedno presenečenje. Tako za kupce in naročnike, kot za nas, ustvarjalce.

Rustikalni hrastovi okvirji

Največji hit so trenutno rustikalni hrastovi okvirji. Ker so naši leseni izdelki unikatni, kupec do prihoda izdelka na svoj dom ne ve, kakšen točno bo njegov izdelek. No, malce mu le pomagamo z izbiro pred nakupom in pred dodajanjem izdelka v košarico.

Tako lahko izbira, ali bo okvir povsem raven in brez grč, ali zavit in z očitnimi tesarskimi »luknjami« (okroglimi ali štirikotnimi ali grčami). Kljub temu smo imeli doslej zgolj eno vračilo oz. zamenjavo izdelka.

Rustikalne hrastove okvirje, ki so na voljo v oljeni in nenaoljeni različici, lahko naročite v spletni trgovini v velikosti A4 in A3.

Veliko ogledalo z vgrajeno LED osvetlitvijo za kopalnico.
V naši ponudbi boste našli standardne dimenzije hrastovih okvirjev formata A4 in A3. Izbirate lahko med nenaoljenimi in naoljenimi okvirji.

Rustikalne hrastove hišice

Po interesu kupcev pa ne zaostajajo večnamenske hišice, ki bi morale najti prostor v vsakem domu. Hišice lahko ljubitelji knjig in branja uporabite kot priročno kazalo za knjigo, ki jo preprosto odložite na streho hišice na strani, kjer ste zaključili z branjem.

Hišice lahko uporabljate tudi kot vazico za vašo najljubšo rožo, saj ima hišica na mestu dimnika stekleno epruveto.

V epruveto pa lahko shranite tudi dišeča zelišča, ki vas razvajajo z vašim najljubšim vonjem.

Hišice s širšimi epruvetami (22 mm) pa lahko uporabite kot rojstnodnevna darila za ljubitelje žganih pijač.

Izdelava po naročilu

Občasno izdelamo tudi izdelke po naročilu. Predvsem različne rustikalne okvirje ali ogledala večjih mer. Pa tudi unikatna svetila za dnevne prostore in druge izdelke. Za vprašanja se obrnite na metod.cesek@yahoo.com ali pokličite na 040 468 272 (Metod).