Navadni motovilec, z znanstvenim imenom Valerianella locusta, poznamo tudi pod imenom repincelj. Spada v družino špajkovk (Valerianaceae) / kovačnikovk (Caprifoliaceae). Raste na njivah, travnikih, ob poteh, na pobočjih in v vinogradih.

V višino zraste od 5 do 20 cm, čas cvetenja pa je zelo kratek – zgolj od aprila do maja. A brez skrbi. Če je zima dovolj mila, je primeren čas za nabiranje te imenitne in zelo okusne rastline vse od novembra do aprila.  

Neprevidni opazovalec bo navadni motovilec v času cvetenja zlahka zamenjal s precej podobno njivsko spominčico, predvsem zaradi drobnih cvetov, ki pa se razlikujejo v barvnih odtenkih. Cvetovi motovilca so namreč beli do modrikasto beli.

Danes je gojenje motovilca vedno bolj razširjeno tudi med velikimi pridelovalci zelenjave. A nas bo najbolj zanimala njegova primarna, divja različica, ki si jo lahko sami naberete v naravi. In to zastonj.

"Divja" različica motovilca nam daje imenitno priložnost za nabiranje hrane v naravi.

Čas nabiranja navadnega motovilca

Liste, ki so temno zelene barve, običajno nabiramo od februarja do aprila. Kot rečeno, če je zima mila, nam narava dopušča, da liste nabiramo že od novembra. Cvetove pa nabiramo v času cvetenja – v aprilu in maju, ter jih dodajamo solatam.

Najboljši čas za nabiranje listov je pred cvetenjem.

Uporaba navadnega motovilca v kulinariki

Navadni motovilec je zelo okusen in odlična sestavina solatam. Že od nekdaj je bil na krožnikih kot okusna divja rastlina, nekje v 18. stoletju pa so se pojavile prve vrtne sorte.

Listi so blagega oreškastega okusa, kar bodo vaše brbončice prepoznale, če ga bodo jedle v solati. Če pa bodo listi dodani v lonec in se bodo kuhali, bodo svoj prepoznaven oreškast okus izgubili.

Motovilec je danes priljubljena solata med veliki pridelovalci zelenjave.

Zdravilne lastnosti motovilca

Motovilec je zelo hranilna rastlina. Med drugim vsebuje veliko vitamina A in C ter železa. Vseboval naj bi kar trikrat več vitamina C kot zelena solata in 30 % več železa v primerjavi s špinačo. Poleg tega vsebuje tudi betakaroten, vitamin B6 in kalij.

Navadni motovilec krepi naravno odpornost organizma in pomaga pri presnovi. Nekoč so ga priporočali pri bolezni skorbut, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina C. Skorbut je bila nekoč pogosta bolezen med mornarji, ki so dlje časa preživeli na ladjah, ob tem pa niso uživali sadja in zelenjave, ki sta glavni vir vitamina C.