Bosonoga hoja je najbolj naravna oblika gibanja. Poleg tega, da omogoča optimalno delovanje (aktivacijo) nožnih sklepov, pa ima bosonoga hoja dokazano velik vpliv na zdravje. Danes znanstveniki ugotavljajo, da bosonogost izboljša celo vrsto bolezenskih stanj in je odlična preventiva pred boleznimi (več o tem v nadaljevanju).

Med drugim je že ena ura bosonogega stika z zemljo dovolj, da se izboljša pretok krvi (cirkulacija) in zmanjša (kronična) vnetja.[i] Zakaj ne bi torej kar v tem trenutku sezuli čevljev in bosi zakorakali v nov dan? Ali pa mogoče še prej prebrali članek.

Na kakšen način bosonoga hoja pripomore k zdravju?

Že v prvem članku o bosonogi hoji smo pisali, da moderna obutev iz več razlogov ni primerna obutev za človeka. Čeprav je estetsko dovršena in ukrojena po zadnji modi, pa je glede funkcionalnosti lažno marketinško predstavljena kot primerna in udobna. Ne samo zaradi deformacij stopal, nepravilne drže ali hoje ter drugih bolečin in vnetij, ki izvirajo iz nošnje čevljev. Bosonoga hoja ima izjemen vpliv na zdravje predvsem zato, ker omogoča stik z Zemljo.

Ena od oblik neposrednega stika z naravo pa je tudi plavanje. Spoznajte 5 znanstvenih dejstev o učinkih mrzle vode na zdravje

Prav neposreden stik z Zemljo je razlog, da organizem oživi in se napolni. Ne glede na to, ali gre za stik bosih nog, rok ali celega telesa, se organizem (fiziologija) odzove enako intenzivno in blagodejno na zdravje.

Okolje se običajno v znanstvenih raziskavah znajde kot tisti element, ki škoduje zdravju človeka (onesnaženost, alergije ipd.). Neposreden fizični stik z okoljem – torej z Zemljo – pa je tisti del raziskav, ki odkriva diametralno nasprotne učinke okolja na zdravje človeka.

Stik z okoljem končno postaja nujen faktor za doseganje in ohranjanje zdravja. Razlog je v tem, da odda Zemlja telesu (ob neposrednem stiku) s svoje površine obilno zalogo elektronov. Ta stik človeka ozemlji. Hipoteza o ozemljitvi pa pravi, da naj bi neposredni stik izenačil električni potencial telesa z električnim potencialom Zemlje.[ii]

Zakaj je to pomembno? Ker sodoben življenjski slog ta krogotok prek neprimerne obutve prekinja in ločuje ljudi od teh zdraviteljskih stikov narave. Raziskave kažejo, da lahko prav ta prekinitev močno prispeva k fiziološki disfunkciji in slabemu počutju. Če prištejemo, da ljudje vse manj časa preživimo na prostem in v naravi, vse več pa v zaprtih prostorih, je naš neposredni stik in čas, preživet v naravi, še občutno manjši.

Neobičajna podobnost rasti krivulj diabetesa tipa 2 in prodaje čevljev s sintetičnimi podplati v ZDA od 50. let prejšnjega stoletja.

Zgornji graf prikazuje precej neobičajno podobnost rasti krivulj diabetesa tipa 2 in prodaje čevljev s sintetičnimi podplati v ZDA od 50. let prejšnjega stoletja. Takrat je bilo kar 95 % čevljev narejenih z usnjenimi podplati, od katerih so bili mnogi prevodni in so tako omogočali stik z Zemljo. Trenutno pa ima kar 95 % čevljev sintetične, neprevodne podplate. (Vir: earthinginstitut.net)

Čeprav je moderna obutev res lahko celo skrajno udobna in fensi, vam bo vsakdo, ki večji del leta preživi bos, iz prve roke zagotovil, da je bosonogost najsvobodnejši način gibanja. Če ne zaupate drugim, verjemite meni. Tudi žgečkanja trave ali pikanja kamenčkov se stopalo privadi in prav kmalu prične uživati v masaži narave.

Na katera bolezenska stanja vpliva stik z Zemljo?

Obsežnih raziskav o učinkih bosonoge hoje na zdravje človeka ni v velikem številu. To je po svoje razumljivo, saj so se znanstveniki šele pred dobrima dvema desetletjema pričeli zavedati koristnosti neposrednega stika z Zemljo in resneje raziskovati omenjeno temo. Je pa število raziskav v porastu, saj se znanost končno osredotoča tudi na ta izjemno učinkovit vidik preprečevanja bolezni.

Spoznajte tudi, zakaj je večina moderne obutve neprimerne in kdo je mož, zaradi katerega je znanost pričela preučevati učinke bose hoje na zdravje

Tiste raziskave, ki preučujejo učinke bosonoge hoje oz. zemljenja na zdravje, ugotavljajo, da stik z Zemljo med drugim izboljša spanec in imunski odziv organizma, zmanjšuje bolečine in stres, normalizira dnevno-nočni ritem kortizola, poveča variabilnost srčnega utripa, pospeši celjenje ran in zmanjša viskoznost krvi.

Znanstveniki običajno raziskave izvajajo v kontroliranih pogojih laboratorija, kar pomeni, da so učinki zemljenja oz. neposrednega stika z Zemljo merjeni na način, da udeležence raziskav ozemljijo preko prevodnikov in ozemljitvenih obližev, ki jim jih namestijo na telo. (Namesto da bi udeleženci direktno stali na zemlji.)

Kaj pravijo raziskave?

Ena od raziskav je ugotovila, da 2 uri izpostavljanja telesa zemljenju vpliva na zdravje srca in ožilja merjencev.

Druga je ugotovila izboljšanje stanja na več ravneh pri posameznikih, katerih bolezenske težave so povezane z delom. Ugotovili so občutno povečanje telesnih zmogljivosti po zemljenju in znatno manjšo izčrpanost, manj depresivnega razpoloženja, utrujenosti in fizične bolečine.

Mogoče najpomembnejše pa je znanstveno spoznanje, da je neposredni stik z Zemljo izjemno učinkovita in vsem dostopna zdravstvena strategija v boju s kroničnimi vnetji. Kot vemo, povzročajo kronična vnetja številne nevarne bolezni, kot so že omenjene bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen (diabetes) ter mnoge avtoimunske bolezni.

Viri

James L Oschman, Gaétan Chevalier in Richard Brown, The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases, Journal of Inflammation Research. Vol 8, str. 83–96, 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC4378297/
.

Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra in Richard M. Delany, Earthing (Grounding) the Human Body Reduces Blood Viscosity—a Major Factor in Cardiovascular Disease, Journal of Alternative and Complementary Medicine, Vol 19, št. 2, str. 102–110, februar 2013.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC3576907/
.

Gaétan Chevalier, Sheila Patel idr., The Effects of Grounding (Earthing) on Bodyworkers’ Pain and Overall Quality of Life: A Randomized Controlled Trial, Explore: the journal of science and healing., Vol. 5, št. 3, str. 181–190, maj-junij 2019. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
30448083/
.

Stephen T. Sinatra, New Hope for Diabetes, The Earthing Institute, https://earthinginstitute.net/new-hope-for-diabetes/.

Opombe

[i] Gaétan Chevalier, Gregory Melvin in Tiffany Barsotti, One-Hour Contact with the Earth’s Surface (Grounding) Improves Inflammation and Blood Flow―A Randomized, Double-Blind, Pilot Study. Scientific Research Publishing, Health, Vol. 7, št. 8, str. 1022–1059. https://pdfs.semanticscholar.org/52
06/15c20e11e2b86c62c8804e78cbd
77aa0bc74.pdf?_ga=2.145299316.1157707911.16177940
30-1154893797.1615032749
in https://file.scirp.org/Html/14-8203393_58836.htm.

[ii] Zemljin negativni naboj površja (prosti elektroni) se sicer nenehno dopolnjuje s pomočjo globalnega atmosferskega električnega krogotoka.