zdravje

alternativna medicina

Navadni motovilec – repincelj

Navadni motovilec ali repincelj so nekoč priporočali ob t. i. bolezni mornarjev. Danes je bolj poznana njegova kultivirana, vrtna različica, ki je zaradi odličnega okusa postala tudi kulinarična specialiteta. Preverite, kje lahko naberete divjo različico navadnega motovilca in kako ga pripraviti v kuhinji.

alternativna medicina

Recept za zdravilno solato iz užitnih divjih rastlin

Divje rastline so na voljo v naravi zastonj, so izjemno zdravilne, mnoge lahko nabiramo celo leto. Sestavine solate se lahko spreminjajo iz dneva v dan, nabor zdravilnih solat pa je praktično neskončen. Preverite recept za zdravilno solato iz divjih rastlin, ki rastejo na Najini domačiji.

alternativna medicina

Divji luk – zdravilna rastlina

Divji luk je izjemno aromatična, zdravilna in zaradi čudovitih živo pisanih cvetov lahko tudi okrasna rastlina na naših vrtovih. Njegove »divje« vrste so doma od nižin blizu morja, pa vse do visokogorja. Spoznajte zdravilne lastnosti divjega luka, njegovo uporabnost v kuhinji ter predvsem katere vrste luka poznamo v naših krajih.

alternativna medicina

Navadna zvezdica ali kurja črevca – zdravilna rastlina in 3 recepti za čaj

Užitne divje rastline so bogate iz več razlogov. Običajno so hranilno bogate, kar pomeni, da obogatijo naše jedilnike. So tudi zdravilne, kar prinaša bogastvo v domačo lekarno. Navadna zvezdica ali ljudsko kurja črevca, so še ena v vrsti zdravilnih divjih rastlin, ki rastejo zelo hitro, gosto in na zemlji bogati s hranili.

alternativna medicina

Bela mrtva kopriva in zdravilna recepta za čaj in kopel

Bela mrtva kopriva je nekoč veljala za razširjeno in uporabno zdravilno zel. Čeprav je danes v zdravilstvu manj uporabljana, pa seveda ostaja zelo zdravilna rastlina, ki je odlična sestavina tudi v kulinariki in kot taka nepogrešljiva na naših krožnikih.

alternativna medicina

Zdravilna bršljanasta grenkuljica in recept za čaj

Široka možnost uporabe bršljanaste grenkuljice pove, da je to še ena v vrsti zdravilnih divjih rastlin, ki bi ji morali povrniti vrednost. Osrednja gostja današnjega članka je čudovit primer divje rastline, ki je lahko v veliko pomoč človeku. Zato je ne kosite, temveč ji ponudite prostor za rast!

alternativna medicina

Navadni regrat – znanstveni dokazi o učinkih te zdravilne rastline

Naši predniki so dobro poznali zdravilne in hranilne vrednosti regrata. Sodobna znanost je dokazala, da je regrat izjemno učinkovit in uporaben v boju z različnimi boleznimi. Kdaj nabirati regrat in katere dele uporabiti? Preverite tudi 2 recepta iz listov in korenin za zdravilen regratov čaj.

alternativna medicina

Čemaž ali gozdni česen – zdravilna rastlina

Čemaž ali gozdni česen je divja zdravilna rastlina, ki je zelo uporabna tudi v kulinariki. Zdravilne pripravke iz čemaža lahko uporabite surove v prehrani, v obliki povitkov na srbečih mestih na koži, kot tinkture … Spoznajte zdravilne učinke in raznoliko uporabo čemaža.

kako jesti zdravo

Recept za čaj iz orehovih listov, kopeli in tinkturo

Izjemno široka uporabnost oreha in orehovih listov je dobila tudi znanstvene dokaze o učinkih in učinkovitosti. Droga iz orehovih listov je bila v pomoč že starim Rimljanom, danes pa orehove liste uporabljajo v medicini in farmaciji, kozmetologiji, ljudskem zdravilstvu in veterini.

kako jesti zdravo

9 znanstveno dokazanih učinkov oreha na zdravje

Oreh ne samo, da je izjemno okusen in vsestransko uporabna kulinarična sestavina, temveč je tudi zelo zdrav in zdravilen. To so vedeli že v davni preteklosti, danes pa to potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Za vas smo preverili 9 znanstveno dokazanih učinkov oreha na naše zdravje.

Odkupimo star les

Kupimo stare osončene deske z gospodarskih objektov!

Deske morajo biti vsaj 2 m dolge, vsaj 2 cm debele in vsaj 12 cm široke.

Plačilo takoj v gotovini!

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​ Preberite več.