Na Extraveganzi smo že pisali o izvoru vodne terapije in njeni bogati zgodovini, ki je bila nekoč ustaljen pristop k zdravljenju različnih bolezni. Danes vodna terapija spet postaja vse bolj uveljavljen trend in ena od oblik razvajanja telesa ter utrjevanja zdravja. Medtem ko se lahko »klasične« vodne terapije naužijete predvsem v spa in wellness centrih, pa se pravo doživetje in razvajanje vseh vaših čutov običajno zgodi v naravi.

Plavanje v ledeno mrzli reki ali jezeru, po možnosti globoko v jeseni ali pozimi, je zato izziv, ki ga morate sprejeti. Če vas mrazi že sama misel na zimsko čofotanje v vodi, se lahko odločite za nekoliko bolj ekstravagantno in prvinsko možnost – gozdno kopel, kjer se potopite v tolmun ob prekrasni kulisi narave.

Če vas niti to ne prepriča, pa bi bili vseeno radi deležni prednosti, ki jih ima terapija z mrzlo vodo na zdravje, se lahko odločite za tretjo možnost. Terapijo z mrzlo vodo lahko prakticirate kar v udobju svojega doma – pod mrzlim tušem, seveda. Začnete s stopali in nogami, nadaljujete s trebuhom, nato rameni in vratom, zaključite pa s tuširanjem po hrbtu in glavi.

Raziskave potrjujejo, da ima tuširanje z mrzlo prho pozitivne učinke na zdravje.

Za učinke na zdravje je dovolj že običajen tuš, z mlačno ali toplo vodo, pomembno je le, da tuširanje zadnjih 30–90 sekund zaključite z mrzlo prho.

Mnogi plačujejo visoke cene v glamping resortih, ker želijo doživeti nekaj drugačnega in novega. Zakaj pa si ne bi kar sami poiskali gozdnega tolmuna in se s prijatelji ali sami v globoki tišini gozda lotili vodne terapije? Ali pa našli samoten kotiček ob reki ali jezeru, ki bi bil samo naš?

Vas še vedno zanima, kaj pravi znanost o učinkih terapije z mrzlo vodo na zdravje? Preverite glavne prednosti plavanja v mrzli vodi ali tuširanja z mrzlim tušem.

Glavne prednosti tuširanja z mrzlo prho ali plavanja v mrzli vodi

Kot smo videli v članku o izvoru vodne terapije, so v zgodovini mnoge civilizacije zagovarjanje neke vrste vodno terapijo z mrzlo vodo za povečanje telesnih in mentalnih sposobnosti. Vodna terapija z mrzlo vodo naj bi v resnici imela vpliv na povečanje telesne odpornosti in zdravje.

1. Dvig imunskega sistema

Znanstveniki ugotavljajo, da naj bi bila ena od številnih prednosti terapije z mrzlo vodo ta, da povzroči povečanje števila belih krvničk (levkocitov) v telesu. Te krvne celice pa ščitijo naše telo pred boleznimi.

Tudi nizozemska študija iz leta 2016 je pokazala, da so bili tisti posamezniki, ki so jutranjo prho zaključili z vsaj 30 sekundami mrzlega tuša, v 29 % manj odsotni z dela zaradi bolezni kot tisti posamezniki v kontrolni skupini, ki so dan pričeli z običajnim tuširanjem (brez mrzlega tuša). Če so v svoj vsakdan poleg mrzlega tuša vključili še redno fizično aktivnost, pa se je odstotek odsotnosti z dela zaradi bolezni znižal za kar 54 %, v primerjavi s kontrolno skupino.

Prostovoljci so lahko izbrali, ali bodo jutranjo prho zaključili s 30-, 60- ali 90-sekundnim tuširanjem z mrzlo vodo. Zanimivo, podaljšanje časa tuširanja z mrzlim tušem ni imelo dodatnega vpliva na rezultate.

Preverite tudi, zakaj je bosonoga hoja tako zelo zdravilna in na kakšen način bosonogost ali zemljenje vpliva na zdravje.

2. Zmanjša možnost nalezljivih bolezni

Druga študija je ugotovila, da je pogostost nalezljivih bolezni, ki prizadenejo dihala, kar za do 40 % nižja med tistimi, ki plavajo v mrzli vodi, v primerjavi s kontrolno skupino, ki se terapije z mrzlo vodo ne poslužuje.

Kratkotrajna izpostavljenost celega telesa mrzli vodi povzroča oksidativni stres, zaradi katerega naj bi zimski plavalci razvili izboljšan, prilagodljiv odziv na tovrsten stres. Zato je odziv organizma pri tistih, ki se poslužujejo terapije z mrzlo vodo, povečana toleranca na vplive iz okolja.

3. Izboljša pretok krvi v telesu

Vodna terapija (plavanje v mrzli vodi ali tuširanje z mrzlo vodo) izboljša cirkulacijo krvi v telesu, saj se je telo na hladnejše zunanje okoliščine primorano prilagoditi, če želi ohraniti normalno temperaturo telesa. Mrzla kopel poskrbi za stimulacijo celotnega krvnega obtoka, saj zoži žile v telesu (vazokonstrikcija), s tem pa poveča pretok krvi in oskrbo notranjih organov s krvjo. Terapija z mrzlo vodo zato poživljajoče deluje na splošno zdravje srca in ožilja.

S povečano cirkulacijo krvi lahko pomagamo izboljšati zdravje srca, okrepimo imunski sistem, pospešimo metabolizem in vplivamo na izboljšanje mentalnih sposobnosti. Vse to na posameznika in njegov organizem ter zdravje deluje blagodejno, zato lahko v večji meri zaživi polnejše življenje.

4. Zmanjšuje telesno težo

Med plavanjem v mrzli vodi ali tuširanjem z mrzlo prho se aktivira rjava maščoba oz. rjavo maščevje (brown fat ali brown adipose tissue – BAT). Glavna funkcija rjavega maščevja je ogrevanje telesa v primeru znižanja temperature pod vrednostjo, ki je določena v hipotalamusu. Hladna voda aktivira rjavo maščevje, ki ustvarja toploto (ogreva telo), ne da bi telo ob tem drgetalo. Ta proces se imenuje netresava termogeneza.

Med tem postopkom pa rjava maščoba porablja kalorije. Zato se domneva, da bi povečevanje rjavega maščevja v telesu lahko bilo učinkovito zdravilo za odpravljanje debelosti in drugih, z debelostjo povezanih bolezni (tudi sladkorne bolezni).

Znanstveniki so nekoč verjeli, da imajo samo dojenčki rjavo maščevje. Danes pa vedo, da imajo tudi odrasli majhne zaloge rjavega maščevja, ki je običajno shranjeno v predelu okoli ramen in vratu (okoli nadledvičnih žlez in velikih krvnih žil).

Preberite tudi, kako gozdna kopel postane čisto prava vodna kopel. Preverite, kje, kako in koliko časa izvajati vodno terapijo v naravi.

5. Spodbudila naj bi hitrejše okrevanje mišic

Najbrž ste že slišali za športnike, ki takoj po treningu privoščijo svojemu telesu še poseben tretma. Nekateri med njimi se poslužujejo klasične terapije, kjer se potopijo v manjši bazen z ledeno mrzlo vodo. Namakanje v vodi pri temperaturi od 10 do 15 °C običajno traja od 10–15 minut takoj po treningu.

Drugi pa uporabljajo t. i. krioterapijo ali cold water immersion (CWI). Krioterapija se izvaja v posebni komori pri temperaturi od -130 °C do -160 °C v atmosferi uplinjenega kriogeničnega plina. Prav tako kot klasična terapija v bazenu naj bi krioterapija učinkovito izboljšala regeneracijo celotnega telesa, zmanjšala ali odpravila (mišična) vnetja ter med drugim zmanjšala ali ublažila športne poškodbe, česar pa znanstvene raziskave (še) ne potrjujejo.

Je pa študija iz leta 2010 pokazala, da lahko potopitev telesa v mrzlo vodo pomaga zmanjšati količino energije, ki jo telo potrebuje, da si opomore po napornem treningu, da zmanjša vnetje in poveča pretok krvi, ne da bi za to porabilo dodatno energijo.

Prav zato se prenekateri strokovnjaki s področja športa kljub nejasnim znanstvenim dokazom vseeno odločajo za terapijo z mrzlo vodo, saj verjamejo v blagodejne učinke na okrevanje telesa po zahtevnih treningih. O čemer pričajo tudi izkušnje samih športnikov.

Na kaj še bodite pozorni

Poznavanje svojega telesa in njegovih odzivov na zunanje dražljaje (mraz), je ključno. Zato preverite še nekaj dejavnikov, zaradi katerih bo prakticiranje vodne terapije v mrazu varno in v največji meri podpora vašemu imunskemu sistemu. 

1. (S)poznajte svoje omejitve

Ne podcenjujte mrzle vode, saj je človeški organizem odličen v vzpostavljanju homeostaze. To pomeni, da boste lahko v mrzli vodi po nekem času pričeli neznansko uživati kljub temu, da se bo organizem boril vzpostaviti čim večje ravnovesje, ki ga mraz ruši. Predolgo uživanje v mrzli vodi pa vas lahko nenadoma »zadane« kasneje, ko se boste podhlajeni, z modrimi ustnicami in tresočim telesom ovijali v topla oblačila.

2. Poskrbite za varnost

Vaša varnost in varnost drugih udeležencev je na prvem mestu. Še posebej, če se vodne terapije lotevate na oddaljeni lokaciji ali odmaknjeni v naravo, kjer ni ljudi, ki bi vam lahko priskočili na pomoč.

Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

3. Ne pretiravajte

V vodi se zadržujte le toliko minut, kolikor znaša temperatura vode. Če je torej izmerjena temperatura vode 5 °C, potem ste lahko v vodi največ 5 minut. Izkušenejši kot boste, dalj časa boste lahko svoje telo izpostavljali nizkim temperaturam vode. Seveda, če boste to želeli.

4. Ne tekmujte z drugimi

Ne tekmujte z drugimi, niti sami s seboj. Nekateri posamezniki bodo ne glede na izkušnje lažje premagovali minute v mrzli vodi. Zato se nikar obremenjevati in vztrajati, če boste v vodi z nekom, ki mrzlo kopel prenaša z lahkoto in ob tem še neznansko uživa. Naj bo vodna terapija vaš osebni prispevek k lastnemu zdravju in dobremu počutju, ne pa tekmovanje.  

5. Ne skakajte in ne potapljajte se v ledeno mrzlo vodo

Nikar neučakano in brezglavo ne skačite v ledeno mrzlo vodo jezera ali reke. Organizem, nevajen ledene kopeli, lahko ob skoku v vodo doživi šok – no, šok za telo je že umirjen potop v mrzlo vodo – kar ima lahko za posledico hlastanje za zrakom ali druge, s šokom povezane težave (denimo srčni zastoj). Isto velja za potapljanje v ledeno mrzlo vodo. Potapljanje glave v mrzlo vodo ni priporočljivo, saj se lahko nevarno ohladi temperatura telesa.

Umirite svoje telo, um in organizem, predno zaplavate v mrzli vodi.

6. Previdno pri predihavanju oz. dihalnih vajah

Če pred odhodom v vodo izvajate dihalne vaje po metodi Wima Hofa, poskrbite, da jih izvajate na varnem. Torej ne ob vodi ali v vodi. V letih 2015 in 2016 so utonili 4 vaditelji WHM (Wim Hof metode). Metoda je načeloma varna, a previdnost ni odveč.

7. S seboj imejte topla oblačila in topel napitek

Bodite pripravljeni. Ne glede na to, kje boste izvajali vodno terapijo, imejte s seboj brisačo, da se boste obrisali, topla oblačila in topel napitek. Vzemite tudi kapo in tople nogavice, še posebej, če se boste v mrzli vodi namakali globoko v jeseni ali pozimi.

Pa ne pozabite na termometer za vodo. S časom se boste naučili zgolj s prstom oceniti temperaturo vode. Do takrat pa imejte s seboj termometer.

Viri

W.G. Siems, R. Brenke, O. Sommerburg, T. Grune, Improved antioxidative protection in winter swimmers, International Journal of Medicine, april 1999. Vol. 92, št. 4, str. 193 – 198. https://academic.oup.com/qjmed
/article/92/4/193/1586500
.

Geert A. Buijze, Inger N. Sierevelt idr., The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial, PLOS ONE 11 (9), 15. september 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC5025014/
. Prenesite PDF.

Alison Beard, Cold Showers Lead to Fewer Sick Days, Harvard Business Review, marec – april 2018, dosegljivo na https://hbr.org/2018/03/cold-showers-lead-to-fewer-sick-days.

Fatimah Lateef, Post exercise ice water immersion: Is it a form of active recovery?, Journal of Emergencies, Trauma, and Shock, 10. julij 2010. Dosegljivo na http://www.onlinejets.org/article.
asp?issn=0974-2700;year=2010;volume=3;issue=3;
spage=302;epage=303;aulast=
Lateef
.

Wim Hof, https://www.wimhofmethod.com/.