Orehov zeliščni liker je ena najbolj priljubljenih žganih pijač. Tako kot druga domača žganja se je tudi orehovec v ljudskem zdravilstvu uporabljal predvsem za lajšanje zdravstvenih težav. Orehov liker namreč uspešno blaži prebavne motnje, pomaga pri težavah želodcem in odpravlja težave s ščitnico.
Orehovo žganje je treba piti po pameti. Če je za žganje iz tavžentrože značilno, da se pije po kapljicah, je za orehovec priporočeno, da ob omenjenih zdravstvenih težavah spijete največ 0,3 dcl.
Na Najini domačiji sva orehovec sprva pripravljala po 4 receptih. Po izkušnjah in nasvetih preizkuševalcev pa sva na koncu izbrala 2 recepta. Ker je orehov liker zelo iskano in cenjeno žganje, je zelo primeren tudi kot darilo.
Če vas zanima, kaj znanost meni o zdravilnih učinkih oreha, smo za vas pripravili članek o 9 znanstveno dokazanih učinkih oreha na zdravje. Ne spreglejte niti članka o zdravilni moči orehovih pregrad oz. predelnih sten oreha in zakaj jih ne smete metati na kompost (ali v smeti).

Sestavine za klasičen orehov liker
Osnova za orehovec oz. domači zeliščni liker je navadni oreh (Juglans regia).
- 30 zelenih orehov
- 30 klinčkov
- 1 strok vanilije (opcijsko)
- 4 skorje cimeta (cimetove palčke)
- 20 zrn kave
- 500 gramov sladkorja
- 1,5 litra domačega žganja
Če želite v likerju več svežine, pa obstoječemu receptu dodajte:
- 2 limoni ekološke pridelave (narežite jo na rezine)
- 1 pomaranča ekološke pridelave (uporabimo sok pomaranče)
Pri uporabi sestavin ste lahko kreativni, v kolikor dobro poznate svoje brbončice. Če pa boste želeli navdušiti širok izbor ljubiteljev orehovca, boste morali izbrati bolj ali manj klasične sestavine.
Čas za pripravo
Odvisen je od količine, torej iz koliko litrov domačega žganja boste delali orehovec. Čas za pripravo iz 1,5 litra žganja je približno 30 do 45 minut. Čas zorenja orehovca v steklenem kozarcu ni vštet v čas priprave.


Priprava domačega orehovca (ista za oba recepta)
Še mlade, zelene orehe naberete v juniju, ko so znotraj še povsem beli. Bodite pozorni, v kolikor boste orehe “kradli” pri sosedu, saj je dreves oreha več sort (zgodnji in pozni). Res poskrbite, da naberete mlade orehe, sicer boste imeli pri rezanju (že trših) orehov težave.
Potrebujete steklene kozarce s širokim vratom. Midva uporabljava 5 l ali 4250 ml.
Orehe dobro operite in jih narežite na 4 dele. Če so orehi večji, jih narežite na več kock.
Orehe daste v stekleni kozarec skupaj z začimbami, sladkorjem (po želji z narezanimi limonami in sokom pomaranče) in prelijete z domačim žganjem. Dobro zaprite. Kozarce nato postavite na sonce za 3 mesece. Nekajkrat na teden (midva to narediva vsak dan) dobro pretresite vsebino kozarca.
Po 3 mesecih precedimo, da odstranimo začimbe in ostane zgolj orehovec. Midva nato še za mesec ali dva pustiva orehovec v steklenih kozarcih v temnem in hladnem prostoru (v kleti).
Ker bo v orehovem likerju ostala usedlina, nato še enkrat precedimo. Tokrat skozi fini (lahko kavni) filter in ga pretočimo v primerne steklenice. Dobro jih zaprite in shranite v hladnem prostoru. Ne pozabite, da je orehovec bolj okusen, če ga boste za nekaj mesecev (tudi celo leto ali dlje) shranili v kleti in pustili, da čas opravi še svoj del naloge.