Čeprav večina ljudi orehove pregrade zavrže v smeti ali na kompost, saj v njih ne vidi uporabne vrednosti, pa so zelo uporabne v medicini, farmaciji in kozmetologiji.
Tudi v ljudskem zdravilstvu so orehove pregrade, ali kot jih tudi imenujejo orehove predelne stene, izjemno pomembna sestavina. Iz njih se pripravljajo različne tinkture in čaji, ki pomagajo uravnavati ravnovesje v organizmu in so učinkovito sredstvo v boju proti različnim zdravstvenim težavam, preprečujejo nastanek bolezni ter so v pomoč pri krepitvi imunskega sistema.
Ne pozabite, da lahko pregrade naročite v spletni trgovini Najine domačije. Vas zanima, kako pripraviti zdravilen pripravek iz orehovih pregrad?
Kdaj zbirati orehove pregrade?
Najlažje je, da se zbiranja pregrad lotite v jeseni, v času nabiranja orehov. Natančneje, ko so orehi suhi, jih potolčete in pričnete z zbiranjem. Pomembno je, da samih orehov in orehovih pregrad ne zbirate na zalogo, saj se pregrade in orehi brez lupine – tako kot vsa živila – ne ohranijo dolgo.
Že samo ročno tolčenje orehov je zamudno, kar vedo vsi, ki so morali ročno potolči več 100 kilogramov orehov na sezono. Zato je treba biti potrpežljiv tudi pri zbiranju orehovih pregrad, saj jih je zaradi njihove lahkosti potrebno zbrati kar nekaj, če želimo iz njih ustvariti večje količine pripravkov.
Orehovih pregrad pred uporabo ni potrebno umivati ali izpirati, zlasti, če jih boste prelili z alkoholom ali vrelo vodo in iz njih pripravili poparek. Vedno pa uporabljajte zgolj zaupanja vredne orehe, katerih poreklo (pridelovalca, ki deluje sonaravno/ekološko) poznate.
Vedno velja: pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s svojim zdravnikom glede tveganja in neželenih učinkov.

Katere pripravke lahko naredimo iz orehovih pregrad
Orehove pregrade oz. orehove predelne stene se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo že stoletja. Žal na Slovenskem glede uporabe pregrad ni bogate tradicije, zato tudi ni moč najti zapisanih virov, ki bi nam bili v pomoč.
Precej bogatejša tradicija uporabe orehovih pregrad pa je na ruskih tleh oz. ruskem podeželju, kjer praktično ni bilo vasi in hiše, ki ne bi imela različnih pripravkov iz oreha in orehovih pregrad. S tinkturami, čaji, mazili in drugimi pripravki na bazi oreha so lajšali številne zdravstvene težave, krepili imunsko odpornost organizma ter uravnavali delovanje organizma.
Mi bomo na tem mestu spoznali 2 recepta priprave pregrad za čaj. A najprej spoznajmo 3 postopke priprave čaja.
Kaj so poparek, prevretek in prelivek?
Kot veste, lahko čaje pripravimo na različne načine. Odvisno od tega, katere dele rastline imamo in katere zdravilne učinkovine rastlina vsebuje. Če niste prepričani v pravilno pripravo čaja, je najbolje, da se obrnete na lokalno zeliščarsko društvo ali koga, ki ima dovolj znanja za podajanje nasveta.
Poparek (infus)
Tiste dele rastlin, ki vsebujejo veliko eteričnih olj, običajno so to najbolj občutljivi deli rastlin (cvetovi ali listi), za nekaj minut poparimo v pokriti skodelici ali posodi s pokrovom. Prej jih zdrobimo na manjše kose. Čas namakanja je odvisen od zelišča – nekje od 3 minute (cvetovi), nekje 5 minut (listi, stebla) in 10 minut (skorja, les).
Na ta način pripravljamo predvsem čaje iz zelišč, ki vsebujejo eterična olja.
Običajno pa čaj iz olesenelih delov (korenina, skorja, les – sem spadajo tudi orehove pregrade) napravimo z drugim postopkom – prevretkom.
Prevretek (decoct)
Kadar se šele pri višjih temperaturah in dalj časa trajajočem namakanju v vreli vodi sprostijo učinkovine v rastlinah, takrat pripravimo prevretek.
V tem primeru dele rastlin nalomite (posušene) ali narežete (sveže) na še manjše dele, jih vržete v posodo in zalijete s hladno vodo. V zaprti posodi kuhate do vretja. Nato na majhnem ognju kuhate še 10 do 20 minut.
Takšen način priprave je primeren za trše rastlinske dele (les, korenina, lubje), katerih zdravilne snovi so obstojne na visoki temperaturi – čreslovine, grenčine in mineralne snovi.
Prelivek (macerat)
Prelivek pa je primeren pri rastlinah z visoko vsebnostjo sluznin in eteričnih olj. V tem postopku rastlino ali njene dele dlje časa namakamo v hladni vodi. Pokrite jih pustimo stati na sobni temperaturi več ur (običajno od 6 do 12 h), šele nato mešanico odcedimo.
Običajno takšen čaj uživamo hladnega. Če želite, pa ga lahko segrejete na pitno temperaturo.

2 recepta za čaj iz orehovih pregrad
Vsaka zdravilna snov v rastlinah lahko v prevelikih odmerkih ali napačno pripravljenih pripravkih ali pa zaradi alergij posameznika, škoduje našemu organizmu in počutju. Zato previdno.
1. recept
Orehove pregrade (največ 5 pregrad) zdrobite in jih dajte v skodelico (3 dcl). Prelijete z vročo vodo in pregrade namakajte 10 minut. Nato precedite.
Priporočeno je pitje ene skodelice čaja na dan.
2. recept
Žlico zdrobljenih orehovih pregrad dajte v čajnik in prelijte s skodelico hladno vodo. Nato segrejte do vretja. Kuhajte približno 15 do 20 minut.
Precedite in pijte eno skodelico čaja na dan.