Uporaba pesticidov in drugih nevarnih snovi v kmetijstvu in sadjarstvu je eden največjih zločinov, ki jih je človek vpeljal v pridelavo hrane. Pesticide smo razvili iz bojnih strupov, ki jih je vojska uporabljala v času svetovnih vojn, zato samo neuki verjamejo, da s pesticidi vzgojena hrana ne prinaša bolezni, sprememb organizma in smrti. Jane Goodall se je vprašala, kako smo lahko sploh kadar koli verjeli, da je dobro pridelovati hrano s strupi.

Nismo verjeli, bi lahko dodali, saj večina niti poznala ni razsežnosti škode, ki jo prinašajo pesticidi in druge nevarne snovi zdravju in okolju. Večina ljudi je živela v laži korporacij in molku znanstvenikov. O tem, da hrano zase in za svoje otroke vzgajamo s pomočjo strupov, nihče ni spregovoril na glas. Nekdo od vpletenih ni opravil svoje naloge in izpolnil dolžnosti.

Danes je k sreči nekoliko drugače, zanimanje znanstvenikov se občasno osredotoči tudi na posledice uporabe pesticidov, ljudje pa žal v veliki večini še vedno jedo strupeno hrano, ki je zrasla s pomočjo strupenih snovi. Kljub ugotovljenim znanstvenim dejstvom in zdravi pameti.

Kar je še posebej zaskrbljujoče, saj s to hrano prehranjujejo tudi svoje otroke.

Veste, kaj so pesticidi in kako delujejo? Preverite znanstvena dejstva o škodljivem vplivu pesticidov na razvoj in zdravje otrok.

Alternativa konvencionalno pridelanemu sadju in zelenjavi je ekološka pridelava hrane ali pa njena miroljubna različica kmetijstva, ki želi v največji meri iz svoje uporabe umakniti nedovoljene, zdravju in naravi škodljive snovi. Še največ boste za svoje zdravje naredili, če si boste hrano pridelovali sami, saj boste tako najbolj vedeli, s čim ste jo vzgojili.

Poleg tega boste prosti čas preživljali na svežem zraku, se veliko gibali, lahko boste bosonogi tacali po zemlji in se nastavljali sončnim žarkom. Če tega zaradi objektivnih okoliščin ne morete, pa poiščite lokalnega kmeta, ki bo namesto vas za finančno protivrednost prideloval ekološko pridelano hrano. Vaše zdravje so vaše odločitve.

Kako odstraniti pesticide s sadja in zelenjave

Količina pesticidov se od sadja do sadja in od zelenjave do zelenjave razlikuje. Razlog je v tem, da imajo različne vrste sadja in zelenjave različno zaščito (lupino ali skorjo), večina vrst sadja in zelenjave pa zaščite sploh nima.  

Načinov odstranjevanja pesticidov in drugih strupenih snovi s sadja in zelenjave je več. Eni so bolj uspešni od drugih, najbolj poznan način pa je izpiranje in umivanje plodov z vodo. Ali je tudi najbolj učinkovit? Preverite spodaj!

Še to. Noben način umivanja in odstranjevanja pesticidov ni 100 % zanesljiv. Niti lupljenje ne. Zato pamet v roke, ko se odpravite na tržnico po nakupih.

Spoznajte, v katerem mesecu uspeva katera zelenjava, sadje ali ostali pridelki. Kliknite na pregleden vodič za urbanega potrošnika.

1. Umivanje sadja in zelenjave z vodo

Kot rečeno, gre za najbolj pogost način, ki pa ne daje optimalnih rezultatov. Če se vseeno odločite za umivanje zgolj z vodo, morate vedeti, da je potrebno sadje ali zelenjavo precej temeljito in dolgotrajno umivati pod tekočo vodo, če želimo doseči rezultate. Če boste ob tem še odstranili še lupino (kar pa seveda ni vedno najbolj priporočljivo, saj lupina jabolka denimo vsebuje tudi zdravju pomembne snovi in vlaknine), boste odstranili še več pesticidov in drugih nevarnih snovi.

2. Mešanica vode in sode bikarbone

Ta način je vsekakor bolj uspešen pri izpiranju pesticidov in drugih nevarnih snovi, ki jih vsebujejo plodovi. Po neki raziskavi je potrebno kar 15 minut pranja z omenjeno mešanico vode in sode bikarbone, da ima umivanje in odstranjevanje pesticidov učinek. Najbolje je, da plodove namočite za 15 minut v raztopino in počakate, da raztopina opravi svoje delo. Če boste ob tem tudi sami aktivni in umivali plodove, boste lahko še uspešnejši.

Za primerno mešanico zadostuje že žlica sode bikarbone.

Pri umivanju sadja z občutljivo povrhnjico (jagodičevje, listnata zelenjavo – špinača ipd.) bodite previdni. Plodove raje namočite v raztopino vode in sode bikarbone ter po 15 minutah temeljito izperite.

Ali obstaja zdrava in nezdrava rastlinska hrana? Preverite, katera vpliva na naše zdravje pozitivno in katera na nastanek in razvoj bolezni.

3. Mešanica vode, limoninega soka in sode bikarbone

V skodelico vode (235 ml) dodajte eno jušno žlico (15 ml) limoninega soka in 2 jušni žlici sode bikarbone (30 ml). Dobro premešajte, da se soda bikarbona popolnoma raztopi, nato mešanico pretočite v razpršilec. Popršite sadje ali zelenjavo, pustite delovati 5 do 10 minut (ali več) in nato sperite pod tekočo vodo.

4. Mešanica vode in belega kisa

Uporabite pa lahko tudi zgolj mešanico belega kisa in vode. Večjo posodo ali čist umivalnik napolnite s 4 enotami vode in 1 enoto kisa. Plodovi naj bodo v vodi do ene ure (nekateri menijo, da je dovolj že 20 minut), nato sperite sadje ali zelenjavo pod tekočo vodo. Mešanico lahko shranite za prihodnjo uporabo.

Drugi pa menijo, da je potrebno za odstranitev pesticidov s sadja in zelenjave – če uporabite mešanico vode in kisa – nujno uporabiti alkoholni kis (9 %), saj naj bi bil pri tem učinkovitejši.

5. Jejte ekološko in lokalno pridelano hrano

Za konec smo pustili najbolj učinkovit način, da se izognete s pesticidi in ostalimi strupi obteženi hrani. Najbolj elegantno se izognete tako, da se odločite za nakup ekološko in lokalno pridelane hrane. S tem boste aktivno podprli slovenskega kmeta, pa tudi pripomogli, da se bo več konvencionalnih kmetov odločalo za zdravju in naravi bolj prijazno kmetovanje.

Katero sadje in zelenjava vsebujeta največ pesticidov?

Največ pesticidov vsebujejo jagode, špinača, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, nektarine, češnje, zelena, paradižnik, paprika … Jagode se običajno znajdejo na lestvicah najbolj onesnaženih plodov s pesticidi, saj nimajo lupine ali skorjice, ki bi jih ščitila pred strupi, poleg tega pa rastejo jagode direktno nad zemljo.

Sicer pa ameriška neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) vsako leto pripravi lestvico tistega sadja in zelenjave, ki ima po analizah največjo vsebnost pesticidov. Seznam najbolj s pesticidi obtežene hrane za leto 2021 se bistveno ne razlikuje od našega seznama zgoraj.

Zato še enkrat nasvet, ko se odpravljate na tržnico ali v trgovino po nakupih. Pamet v roke. V Sloveniji kljub vsemu še vedno lahko rečemo, da je naše zdravje v naših rokah, saj imamo izbiro in možnost, da se prehranjujemo zdravo. Če tako želimo in se tako odločimo.

Priporočilo

Če se želite v celoti izogniti hrani, ki je bila vzgojena s strupi, potem je NE kupujte. Najbolj varni boste pri izbiri lokalno pridelane, ekološke hrane, ki je porabila najmanj časa od vrta do vašega krožnika.

Tudi ekološko (pod oznako organsko, bio) pridelano hrano dobro operite, še posebej, če ni lokalno pridelana. Takšno hrano proizvajalci opremijo z raznimi kemikalijami in snovmi, da lahko preživijo dolgo pot do naše celine, poleg tega pa s temi snovmi ustvarjajo lažen, svež videz sadja in zelenjave, ki se nato bohoti s trgovskih polic.