Čemaž imenujejo tudi gozdni česen, saj ima izrazit in močan vonj po česnu. Je trajnica z znanstvenim imenom Allium ursinum in spada v družino lukovk (Alliaceae). V isto družino sodijo tudi čebula, česen, drobnjak, divji luk in por. Cveti v aprilu in maju, v višino pa zraste od 15 do 40 cm.

Za čemaž se v ljudskem izročilu uporabljajo številna imena: gozdni in tudi divji česen, medvedji luk, kačji lek, štrkavec … Kar nemara kaže na to, da je bil čemaž pri naših prednikih izrazito razširjen. Ljudski zdravilci so dobro poznali njegove zdravilne učinke. Ker je eden prvih znanilcev pomladi, so ljudje verjeli, da mora imeti čemaž posebno moč, da tako hitro premaga zimo.

Nekje iz te zgodbe prihaja tudi njegovo ljudsko ime medvedji luk. Nekdaj so ljudje verjeli, da se medved po prebujenju iz zimskega spanja naje čemaža, da bi si tako povrnil moči.

Listi čemaža se v gozdu ali ob močvirnatih rastiščih razprostirajo kot gosto tkana zelena preproga.

Uporabnost čemaža v prehrani in kulinariki

Nekdaj je bil čemaž precej pogosteje na krožnikih, saj je bil uporabljan v mnogih jedeh in v različnih oblikah. Danes je spet dobil svoje mesto tudi v kulinariki, saj so listi čemaža za razliko od česna dosti manj pekoči.

Mlade liste je najboljše nabirati še pred cvetenjem, saj jim kasneje okus zaradi cvetenja rastline precej zbledi. Čemaž je uporaben za juhe, za začinjanje solat, različnih omak, iz njega lahko napravimo fenomenalen čemažev pesto, dodajamo ga lahko pečenemu krompirju, uporabimo ga v namazih in zeliščnem maslu, z njim lahko odišavimo olje in kis …

Izjemno okusni so tudi čemaževi popki in kasneje čebulice čemaža, ki jih vlagamo v kisu (več o tem spodaj).

Prehranska in kulinarična vrednost čemaža je izjemna. Vsebuje veliko vitaminov, med njimi je največ vitamina C, eteričnih olj, pa tudi sladkorjev, flavonoide, žveplove spojine in mineralne snovi.

Cvetovi čemaža pa so odlični kot okras jedem, imajo še komaj zaznaven okus po česnu, zato so zelo primerni tudi v tem kulinaričnem kontekstu.

Z listi čemaža lahko odišavite tudi svoj najljubši kis ali olje in tako ujamete čemažev vonj tudi v steklenico.

S čemažem pa lahko enostavno obogatite tudi okus svojega najljubšega olja in kisa.[i] Narežite čemaževe liste na manjše kose z žagastim nožem (da je čim bolj razcefran). Dajte jih v primerno velik stekleni kozarec z navojem. Dodajte nekaj na kolute narezane limone ekološke pridelave, prelijte s svojim priljubljenim kisom ali oljem in pustite 2 tedna. Nato precedite in prelijte v primerne steklenice.

Kdaj nabirati čemaž in kje raste

Čemaž raste v listnatih gozdovih, predvsem v hrastovih, gabrovih in bukovih. Pa tudi ob močvirnatih rastiščih ob vodi. Raste gosto posejan kot dišeče tkana zelena preproga, ki cveti z belimi zvezdastimi cvetovi. Najraje ima pretežno senčnata področja.

Čemaž raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja v gosto poraslih preprogah.

Liste nabiramo od marca do maja, predno se pojavijo cvetovi. Uživamo jih surove, narezane v solate in druge jedi, ali jih skuhamo.

Čemaževi beli zvezdnati cvetovi so odličen okras jedem, poleg tega imajo še komaj zaznaven okus po česnu.

Čemaževe popke nabiramo pred cvetenjem, običajno v aprilu ali začetku maja. Kot rečeno, so odlična priloga jedem, saj jih lahko vložimo v kis in uporabljamo celo leto kot ozimnico.

Čemaževe čebulice nabiramo kasneje, v pozni jeseni, nekje od junija do novembra. Prav tako jih vlagamo v kis in na ta način bogatimo domačo ozimnico.

POZOR! Čemaž lahko nepoučen in nepozoren nabiralec zamenja za šmarnico, jesenski podlesek, belo čmeriko ali mlade liste pegastega kačnika, ki so vse strupene. A nobena od teh rastlin – razen listov pegastega kačnika – NE diši po česnu.

Zdravilne lastnosti čemaža

Čemaž in česen imata precej podobnih in zdravju koristnih lastnosti. A za razliko od česna, naj bi imel čemaž 20-krat močnejše učinkovanje na pretok krvi in limfe od česna.[ii]

Njegove učinkovine spodbujajo tek, znižujejo raven krvnega tlaka in raven holesterola v krvi ter uravnavajo zdravo črevesno floro. Zaradi visoke vsebnosti olj, ki vsebujejo žveplo, so pripravki iz čemaža koristni pri želodčno-črevesnih težavah.

Zdravilni pripravki iz čemaža se uporabljajo v različnih oblikah, ki so v pomoč pri odpravljanju težav in zmanjševanju posledic bolezni. Tako kot vse zdravilne rastline, ki vsebujejo raznolikost potrebnih hranil, pa je čemaž na svoj jedilnik potrebno uvrstiti preventivno.

Čemaž lahko uporabljate tudi v obliki povitkov na srbečih mestih na koži, si napravite čemažev sok ali tinkturo, vložite čebulice in popke kot prehransko-kulinarični dodatek za zimo, se sproščate ob spomladanskem nabiranju zdravilnih čemaževih listov …

Zdravilne užitne divje rastline ponujajo praktično vse, kar človek potrebuje za zdravje in življenje. Poiščite si tudi vi svoj kotiček v neokrnjeni naravi in se ji prepustite.

Viri

[i] Rudi Beiser, Užitne divje rastline, Založba Narava 2015, str. 105.

[ii] Coco Burckhardt, Babičina naravna zakladnica, Založba Mladinska knjiga 2017, str. 113.