Bršljanasta grenkuljica je trajnica, ki raste ob živih mejah, na travnikih, obronkih gozda, ob poteh in na vrtovih. Neuki vrtnarji jo imenujejo plevel, njeno znanstveno ime pa je Glechoma hederacea in je zdravilna rastlina iz družine ustnatic.

Vsebuje grenčine, tanine, vitamin C, saponine in mineralne snovi (predvsem kalij).

Tako kot praktično vse divje rastline, je bila tudi bršljanasta grenkuljica del starih običajev in verovanj. Pred zli uroki naj bi varovala tako živali (predvsem krave) kot ljudi.

Bršljanasta grenkuljica je rastlina, ki jo lahko nabiramo praktično celo leto. Liste namreč tvori tudi pozimi, zato je v današnjih časih, ko so zime precej mile, odličen izbor za nabiranje in umestitev na naš jedilnik. Kljub celoletni možnosti nabiranja pa je najboljši čas za nabiranje bršljanaste grenkuljice pri nas aprila, ko rastlina začne cveteti (cveti od marca do junija, julija).

Neuko oko lahko bršljanasto grenkuljico zamenja s plazečim skrečnikom.

Čeprav med grenkuljico in skrečnikom obstaja jasna razlika, se zgodi, da površen opazovalec zamenja omenjeni zdravilni vrsti.

Uporaba bršljanaste grenkuljice v domači lekarni

Njena uporaba je večstranska. Lahko jo uporabimo kot kulinarično sestavino k številnim jedem, kot pomoč pri odpravljanju težav in ohranjanju zdravja ali kot neposredno sredstvo za rane.

Čaj iz bršljanaste grenkuljice spodbuja žolčnik in prebavo, razstruplja in deluje diuretično. Tako kot mnoge zdravilne užitne divje rastline je v pomoč pri krepljenju imunskega sistema in pomaga krepiti srce. Ker deluje protivnetno in spodbuja izločanje sluzi, je čaj primeren ob prehladih, nahodu in pri vnetju srednjega ušesa. Nekoč so jo uporabljali tudi pri odpravljanju šumenja v ušesih in pri drugih težavah s sluhom.

Bršljanasta grenkuljica je znana kot eno najboljših sredstev za rane. Uporabimo jo kot obkladek, za izpiranje ran ali povitek. Je v pomoč pri opeklinah in razjedah. Izjemno učinkovita je pri vnetih, gnojnih poškodbah in zaprtih ognojkih. Nekoč so jo uporabljali predvsem pri počasi se celečih ranah.

Zaradi značilne grenčine so jo nekdaj dodajali pivu.

Zgodovina uporabe bršljanaste grenkuljice

Uporaba grenkuljice je tesno povezana z varjenjem piva, saj so jo nekdaj zaradi značilne grenčine dodajali pivu. Kasneje jo je dokončno izrinil hmelj, ko so v nemških deželah leta 1516 določili, da je za varjenje piva dovoljeno uporabljati le vodo, hmelj in ječmenov slad.[i]

V nasprotju z nemškimi deželami pa je bil v Angliji hmelj do 14. stoletja celo prepovedan. Po njihovem vedenju naj bi hmelj kvaril okus piva, povzročal bolezni in krajšal življenjsko dobo. Angleško ime bršljanaste grenkuljice je alehoof, kar v prevodu pomeni »pivsko kopito«.[ii]

Uporaba v prehrani in kulinariki

Mladi listi na vršičkih poganjkov so odlična sestavina za solate, juhe, krompirjeve jedi, zeliščna masla in likerje. Mogoče je treba opozoriti na previdnost, da je treba liste uporabljati v manjših količinah, saj imajo precej intenzivno aromo. Grenkuljica je okusna kuhana ali presna.

Grenkuljica ima značilne okroglo ledvičaste do srčaste liste in 2 do 3 modro vijoličaste cvetove.

V nasprotju z listi, pa imajo cvetovi blago aromo in okus, zato so zelo primerni za okras različnih jedi. Prav tako je grenkuljica primerna za čaje (recept spodaj), saj v poparku izgine večina značilne trpkosti in je blagega okusa.

Učinkovine in hranilne snovi

Kot rečeno, je bršljanasta grenkuljica zelnata trajnica, iz listov katere se širi aromatičen vonj. Vsebuje grenčine, tanine, vitamin C, saponine in mineralne snovi (predvsem kalij).

Zanimivosti

Za bršljanasto grenkuljico pravijo, da je znanilec dobrih energij. Če raste v višino, potem na tem kraju vlada dobra energija. Če raste vodoravno, pa še vedno išče primerno mesto za rast. Tudi zato pravijo, da prehranjevanje z grenkuljico, ki raste v višino, človeku daje moč.

Recept za čaj iz bršljanaste grenkuljice

Vzemite 1 ali 2 čajni žlici posušenih cvetov. Prelijte jih z 250 ml vrele vode in v pokriti posodi pustite cca 3 minute. Nato odcedite.

Priporočeno je pitje do 2 skodelici na dan.

Priprava čaja za povitek

V primeru priprave čaja za povitek vzemite 2 do 3 čajne žlice posušenih cvetov. Prelijte jih z 250 ml vode in v pokriti posodi pustite cca 3 minute. Odcedite in krpo namočite v vroč čaj in jo ožamete. Krpo položite na prizadeti del telesa, okrog pa ovijete brisačo. Ko se povitek shladi, ga odstranimo.

Viri

[i] Rudi Beiser, Užitne divje rastline, Založba Narava 2015, str. 155.

[ii] Coco Burckhardt, Babičina naravna zakladnica, Založba Mladinska knjiga 2017, str. 152.